Venäläisyys esteenä työlle varuskunnan ravintolassa – Syrjintäsyyte kaatui käräjillä, koska rekrytoija noudatti Puolustusvoimien ohjeita

Kuvituskuva. Arkisto/ Päivi Tuovinen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Helsingin käräjäoikeus vapautti työsyrjinnästä syytetyn palveluesimiehen, joka kieltäytyi huomioimasta Venäjän kansalaisen työhakemusta.

Tuomioistuimen mukaan palveluesimies ei syyllistynyt syrjintään, koska hän toimi Puolustusvoimien edustajalta saamansa ohjeistuksen mukaisesti.

Puolustusvoimat on kieltänyt kaksoiskansalaisten palkkaukseen liittyvän ohjeistuksen olemassaolon.

Käräjillä katsottiin suullisen ohjeistuksia annetun, kuten syytettynä ollut palveluesimies kertoi.

Asia nousi julkisuuteen ennakkotapauksena, kun 26 vuotta Suomessa asuneen naisen tarina uutisoitiin. Hän haki töitä kotipaikkakuntansa Kouvolan varuskunnan ruokalasta vuonna 2017.

Naisella on kaksoiskansalaisuus, koska saadessaan Suomen kansalaisuuden vuonna 2003, hän piti myös Venäjän kansalaisuutensa.

Varuskunnan ravintolan keittiöön töihin hakiessaan nainen oli työtön. Kun kiinnostava keittiöapulaisen paikka tuli hakuun lähistöltä, hän lähetti hakemuksen.

Hakemus kuitattiin vastaanotetuksi automaattisella vastauksella, jossa samalla muistutettiin, että keittiötehtävissä tarvitaan hygieniapassi ja salmonellatodistus.

Sähköpostin oli allekirjoittanut ruokalaa Puolustusvoimien toimeksiannosta pyörittävän Kairest Oy:n palveluesimies.

Kahdeksan päivää myöhemmin nainen vastasi viestiin ja ilmoitti samalla, että hänellä on hygieniapassi suoritettuna ja salmonellatodistus tulossa.

Palveluesimies vastasi sähköpostiin heti ja ilmoitti naiselle, että asiakkaan (Puolustusvoimat) vaatimuksesta kaksoiskansalaisuus ei käy, koska työntekijöiden pitää olla Suomen kansalaisia.

Nainen vastasi viestiin asian olevan selvä. 

Viikon päästä järkyttynyt nainen lähetti palveluesimiehelle uuden viestin, jossa hän kysyi, tietääkö tämä vaatimuksen olevan lainvastainen. Liitteenä nainen lähetti otteen Ylen uutisesta, jossa aihetta käsiteltiin.

Puolitoista vuotta myöhemmin palveluesimies sai syytteen työsyrjinnästä.

Syyttäjän mukaan hän oli työnantajan edustajana työpaikasta ilmoittaessaan ja työntekijää valitessaan ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettanut työnhakijan epäedulliseen asemaan kansalaisuuden perusteella.

Työtä hakenut nainen yhtyi syyttäjän vaatimuksiin: palveluesimies tulisi velvoittaa korvaamaan naiselle aiheutuneesta

kärsimyksestä 1 500 euroa ja tarpeettomaksi käyneestä salmonella-testistä 11,50 euroa, molemmat määrät viivästyskorkoineen.

Lisäksi nainen vaati 5 961,80 euron korvauksia oikeudenkäyntikulujensa vuoksi.

Palveluesimies oli valmis korvaamaan 500 euroa kärsimyksestä, mutta salmonellatestiä hän sanoi tulevan tarpeeseen naisen työnhaussa myöhemminkin.

Hän puolustautui sillä, että ei toiminut tahallisesti, vaan kiireessä ja saamiensa ohjeiden mukaisesti. Hän kiisti syytteet työsyrjinnästä ja vaati Suomen valtiota korvaamaan oikeudenkäyntikustannuksiaan 1 275 eurolla.

Käräjäoikeus katsoi palveluesimiehen toimineen väärin tietämättömyyttään. Hänellä on kokin ja rakennusalan koulutus. Käräjäoikeus katsoi olevan ymmärrettävää, että hän ei osannut kyseenalaistaa saamansa ohjeistuksen laillisuutta.

Lisäksi vastaavaa oli tapahtunut ennenkin: palveluesimies kertoi, että noin vuosi aiemmin samassa toimipisteessä oli yhden päivän ajan töissä kaksoiskansalainen.

Tuolloin puolustusvoimien turvallisuusupseeri oli tehnyt Kairest Oy:lle selväksi, ettei varuskunnassa oleviin työpaikkoihin voitu ottaa töihin kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä.

Yrityksen muihin toimipaikkoihin kaksoiskansalaisia on palkattu.

Kaikki syytteet ja korvausvaatimukset palveluesimiestä kohtaan hylättiin käräjillä. Valtio määrättiin maksamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Käräjäoikeuden ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 7. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 8. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 9. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 10. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 11. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 14. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 15. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 7. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 8. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 9. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 14. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.