Tutkimus: nykymallisella asevelvollisuudella laaja kannatus – vain harva haluaa naiset pakolla kasarmeihin

Jari Pietiläinen

Tuore puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on väläyttänyt naisille suunnatun kansalaispalveluksen selvittämistä.

Maanpuolustusjärjestöjen teettämän tutkimuksen mukaan selvästi yli kaksi kolmasosaa suomalaisista kannattaa kuitenkin nykymallia, joka pohjautuu miesten pakolliseen ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Vain neljännes suomalaisista siirtyisi Taloustutkimuksen huhtikuussa tekemän tutkimuksen mukaan järjestelmään, jossa miehiä koskevaa, pakollista asepalvelusta täydennettäisiin naisia koskevalla kansalaispalvelusvelvollisuudella. Merkittäviä, sukupuolten tai eri ikäryhmien välisiä näkemyseroja ei tutkimuksessa tullut esiin.

Reserviläisliiton oman jäsenkyselyn mukaan aktiivireserviläiset kannattavat vieläkin vahvemmin nykyjärjestelmää.

Huhtikuussa tehdyssä kyselyssä kolme neljäsosaa vastanneista kannatti nykyisenkaltaista asevelvollisuutta ja vain joka kuudes oli molempia sukupuolia koskevan kansalaispalveluksen kannalla, jonka voisi suorittaa ase- tai kriisivalmiuspalveluksena.

Reserviläisliitto on omassa vaaliohjelmassaan vaatinut kansalaispalvelusmallin selvittämistä tavoitteena rakentaa lisää suorituskykyä normaaliajan häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakolan mukaan puolustusjärjestelmämme ei sinänsä kaipaa muutoksia.

– Yleiseen asevelvollisuuteen ja suureen reserviin pohjautuva puolustuksemme tuottaa meille erittäin vahvan puolustuskyvyn niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Muu kriisinhallinta saattaisi kuitenkin olla kipupiste, jos pilliin vihelletään, Hakola pohtii.

Molemmissa tutkimuksissa kysyttiin myös, minkälaiseen palvelusmalliin puolustusjärjestelmämme tulisi perustua. Myös tässä kysymyksessä ylivoimainen enemmistö asettui nykyisen, miesten yleiseen asevelvollisuuteen pohjautuvan palvelusmallin taakse.

Sitä tuki kaksi kolmasosaa Taloustutkimuksen kyselytutkimuksen ja noin 70 prosenttia Reserviläisliiton jäsenkyselyn vastaajista.

Noin neljännes liiton jäsenkyselyyn vastanneista kannatti kuitenkin pakollisen asevelvollisuuden laajentamista naisia koskevaksi, kun taas Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan sukupuolineutraalin asevelvollisuuden ottaisi käyttöön vain joka seitsemäs suomalainen.

Vapaaehtoisen asepalveluksen kannalla on 12 prosenttia suomalaisista mutta vain kaksi prosenttia Reserviläisliiton jäsenistä. Ammattiarmeijaan siirtymistä kannattaa neljä prosenttia suomalaisista mutta liiton jäsenistä ei juuri kukaan.

Varapuheenjohtaja Hakola muistuttaa Reserviläisliiton marraskuisen vaaliohjelman linjauksista, jossa esitettiin muun muassa kutsuntojen laajentamista myös naisia koskeviksi tai erillisen informaatiotilaisuuden järjestämistä heille.

Tavoitteeksi on asetettu naisten maanpuolustustietämyksen ja -tahdon lisääminen sekä naisten saaminen nykyistä laajemmassa määrin asepalvelukseen. Tällä hetkellä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaa vuositasolla noin tuhat nuorta naista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 2. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 3. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 4. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.