Maailman yleisin maahan heitettävä roska on täynnä myrkkyjä – Tampereella käynnissä siivouskampanja

Tupakantumppi on yleisin maahan heitettävä roska. Tumppeja päätyy biljoonittain ympäristöön joka vuosi. Tumpiton Tampere

Vilho Rajala

Arviolta kaksi kolmasosaa kaikista maailman tupakantumpeista heitetään maahan, ja suurimpana syynä on tiedon puute. Tumppia ei usein pidetä varsinaisena roskana, eikä tiedetä, kuinka isoja ympäristöongelmia ne aiheuttavat.

Tupakantumppi on maailman yleisin maahan heitettävä roska. Maailmanlaajuisesti ympäristöön päätyy vuosittain jopa biljoonia tupakantumppeja.

Vapaaehtoisista koostuva Tumpiton Tampere -kampanja pyrkii vaikuttamaan tumppiongelmaan lisäämällä tietoisuutta, järjestämällä tapahtumia ja kannustamalla tamperelaiset keräämään ympäristöstään tupakantumppeja.

Ensimmäiset tumppitalkoonsa kampanja järjesti menestyksekkäästi Sorsapuistossa sunnuntaina 30. kesäkuuta. Kymmenen ihmistä poimi parin tunnin aikana yhteensä 3643 tupakantumppia puiston alueelta. Sää suosi ja kampanja sai hyvää palautetta muilta puistossa olijoilta. Lisää tumppitalkoita on tiedossa kesän aikana.

Talkoiden lisäksi kuka tahansa Tampereella oleva voi osallistua kampanjaan koska tahansa keräämällä tumppeja ja ilmoittamalla niiden määrän osoitteeseen kampanja@tumpitontampere.fi.

Mukaan tulee liittää myös kuva poimituista tumpeista. Yhteisesti kerättyjen tumppien määrää voi seurata kampanjan sivustolta – vajaassa kuukaudessa tumppeja on kertynyt yhteensä yli 7500.

Tumpit jäävät luontoon pitkäksi aikaa, sillä hajoaminen kestää olosuhteista riippuen jopa yli 10 vuotta. Vaikutukset jatkuvat vielä kauan tämän jälkeenkin.

Esteettisen haitan lisäksi filtterit koostuvat selluloosa-asetaatista, joka ei maadu, vaan hajoaa mikromuoviksi. Mikromuovi taas on yksi nopeimmin kasvavista roskaamisen aiheuttamista ympäristöongelmista.

Mikromuovin lisäksi filtteriin jää tupakoinnista lukuisia myrkkyjä, kuten arsenikkia, asetonia, elohopeaa ja lyijyä, jotka liukenevat tumpeista niiden kastuessa, ja ovat haitallisia ympäristölle.

Jo keskimäärin yksi poltettu tupakantumppi vesilitraa kohti riittää tappamaan puolet vesistön kaloista sekä merivedessä että makeassa vedessä, ja jo paljon pienempi määrä tuhoaa veden pieneliöitä.

Syyskuun loppuun asti kestävän kampanjan tavoitteena on poistaa yhteensä jopa 100 000 tumppia Tampereelta.

Tällä hetkellä kampanja hakee lisäksi tukijoita paikallisista yrityksistä ja yhteisöistä, jotka voivat sitoutua lahjoittamaan varoja WWF Suomelle suhteessa kampanjan edistymiseen, aina kampanjan maksimitavoitteeseen asti.

Tavoitteena tumpiton Tampere

Pidä silmät auki. Kun tumppeja alkaa nähdä, niitä ei voi enää olla näkemättä. Niitä on joka puolella. Ongelman tiedostaminen on ensimmäinen askel sen ratkaisuun.

Älä heitä tumppia maahan. Jos lähistöllä ei ole tuhkakuppia, sammuta tumppi esimerkiksi maata vasten ja kanna se lähimpään roskikseen.

Hanki miniroskis. Kanna mukanasi miniroskista, jonne tumpit ja muut pikkuroskat voi helposti säilöä, kun lähistöllä ei ole roskista – tähän ovat toimivia esimerkiksi pienet vitamiini- tai lääkepurkit, filmirullapurkit ja muut, ilmatiiviit pikkupurkit.

Kerää tumppeja. Pidä mukana hanskoja tai pinsettejä ja pientä keräyspussia tai -astiaa. Nouki kävelyretkilläsi tumppeja, ja vie ne sekajätteeseen.

Osallistu keräyskampanjaan. Kun keräät tumppeja, laske ne ja ota niistä kuva. Lähetä nämä tiedot osoitteeseen kampanja@tumpitontampere.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Koulut alkavat jälleen – Tampereen kirkoissa siunataan ekaluokkalaiset koulutielle
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 9. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 12. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 15. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.