Uudenlaista apua opiskelijoiden mielenterveysongelmiin – "Kaikki mittarit huutavat punaisella"

Opiskelijahelppari pyrkii auttamaan mielenterveysongelmien kanssa painivia. Arkisto Leena Koivisto

Vilho Rajala

Syyslukukaudella Tampereen opiskelijoilla on uudenlainen mahdollisuus saada apua mielenterveydellisiin ongelmiin.

Paikalliset toimijat Treili Oy, TOAS ja YTHS yhdistävät voimansa uudessa pilottimallisessa Opiskelijahelpparissa, jossa mielenterveystyön ammattilaiset tarjoavat opiskelijoille tukea ja työkaluja yksilövalmennuksissa.

Elokuussa Hervantaan avattava Opiskelijahelppari on matalan kynnyksen palvelu, johon opiskelijat voivat tulla juttelemaan kohdattuaan haasteita oman jaksamisensa kanssa.

Opiskelijahelpparissa nuoren on mahdollista päästä yksilövalmennukseen, jonka tavoitteena on löytää ratkaisuja opiskelijan mielenterveyden kohentamiseen ja toimintakyvyn palauttamiseen.

– Kaikki mittarit yhteiskunnassamme huutavat punaisella sen suhteen, että mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. Tämä näkyy niin oppilaitoksissa kuin työelämässäkin. Tavoitteemme on tukea opiskelijoita mahdollisimman nopeasti ja helposti, jotta työelämä saa hyvinvoivia ja tuottavia tekijöitä. Kyseessä on uusi tapa tuottaa palveluita. Mielestäni tästä sote-uudistuksessa on kyse, mielenterveyspalveluita tarjoavan Treili Oy:n toimitusjohtaja Leena Lehtonen kertoo.

Syksyn ajan pop up -mallilla toimiva Opiskelijahelppari sijaitsee Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOASin asunnossa Hervannassa, ja palvelun käytännön toteutuksesta vastaa Treili Oy. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on mukana ohjaamassa nuoria palvelun piiriin.

– Tarjoamme yhden asunnon Treilin ammattilaisten käyttöön, jotta palvelu olisi lähellä opiskelijoita ja sinne olisi helppo tulla. Jaamme Opiskelijahelpparista tietoa myös asukkaillemme, jotta mahdollisimman moni apua tarvitseva nuori löytäisi palvelun, TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski sanoo.

Tarjottava valmennus sisältää opiskelijan yksilöllisen tarpeen mukaan 5–10 tapaamista, ja valmennuksen kesto on muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen. Tapaamisten jälkeen tilanne ja edistyminen arvioidaan yhdessä opiskelijan kanssa sekä sovitaan mahdollisista jatkotoimenpiteistä tilanteen ratkaisemiseksi.

Noin puoleksi vuodeksi avattava Opiskelijahelppari toteutetaan tällä hetkellä pilottimallilla toimijoiden omana investointina. Pilotissa todennetaan palvelun tarpeellisuus ja toimivuus.

Tavoitteena on saada Opiskelijahelppari pysyväksi palveluksi Tampereelle.

– Jotta Opiskelijahelppari saadaan jatkumaan myös pilotin jälkeen, toivomme mukaan lisää yhteistyökumppaneita. Näemme palvelulle tarpeen ja haluamme kantaa yhteiskunnallista vastuuta starttaamalla kokeilun omakustanteisesti. Haluamme näyttää, että olemme tosissamme, Leena Lehtonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.