Uudenlaista apua opiskelijoiden mielenterveysongelmiin – "Kaikki mittarit huutavat punaisella"

Opiskelijahelppari pyrkii auttamaan mielenterveysongelmien kanssa painivia. Arkisto Leena Koivisto

Vilho Rajala

Syyslukukaudella Tampereen opiskelijoilla on uudenlainen mahdollisuus saada apua mielenterveydellisiin ongelmiin.

Paikalliset toimijat Treili Oy, TOAS ja YTHS yhdistävät voimansa uudessa pilottimallisessa Opiskelijahelpparissa, jossa mielenterveystyön ammattilaiset tarjoavat opiskelijoille tukea ja työkaluja yksilövalmennuksissa.

Elokuussa Hervantaan avattava Opiskelijahelppari on matalan kynnyksen palvelu, johon opiskelijat voivat tulla juttelemaan kohdattuaan haasteita oman jaksamisensa kanssa.

Opiskelijahelpparissa nuoren on mahdollista päästä yksilövalmennukseen, jonka tavoitteena on löytää ratkaisuja opiskelijan mielenterveyden kohentamiseen ja toimintakyvyn palauttamiseen.

– Kaikki mittarit yhteiskunnassamme huutavat punaisella sen suhteen, että mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. Tämä näkyy niin oppilaitoksissa kuin työelämässäkin. Tavoitteemme on tukea opiskelijoita mahdollisimman nopeasti ja helposti, jotta työelämä saa hyvinvoivia ja tuottavia tekijöitä. Kyseessä on uusi tapa tuottaa palveluita. Mielestäni tästä sote-uudistuksessa on kyse, mielenterveyspalveluita tarjoavan Treili Oy:n toimitusjohtaja Leena Lehtonen kertoo.

Syksyn ajan pop up -mallilla toimiva Opiskelijahelppari sijaitsee Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOASin asunnossa Hervannassa, ja palvelun käytännön toteutuksesta vastaa Treili Oy. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on mukana ohjaamassa nuoria palvelun piiriin.

– Tarjoamme yhden asunnon Treilin ammattilaisten käyttöön, jotta palvelu olisi lähellä opiskelijoita ja sinne olisi helppo tulla. Jaamme Opiskelijahelpparista tietoa myös asukkaillemme, jotta mahdollisimman moni apua tarvitseva nuori löytäisi palvelun, TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski sanoo.

Tarjottava valmennus sisältää opiskelijan yksilöllisen tarpeen mukaan 5–10 tapaamista, ja valmennuksen kesto on muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen. Tapaamisten jälkeen tilanne ja edistyminen arvioidaan yhdessä opiskelijan kanssa sekä sovitaan mahdollisista jatkotoimenpiteistä tilanteen ratkaisemiseksi.

Noin puoleksi vuodeksi avattava Opiskelijahelppari toteutetaan tällä hetkellä pilottimallilla toimijoiden omana investointina. Pilotissa todennetaan palvelun tarpeellisuus ja toimivuus.

Tavoitteena on saada Opiskelijahelppari pysyväksi palveluksi Tampereelle.

– Jotta Opiskelijahelppari saadaan jatkumaan myös pilotin jälkeen, toivomme mukaan lisää yhteistyökumppaneita. Näemme palvelulle tarpeen ja haluamme kantaa yhteiskunnallista vastuuta starttaamalla kokeilun omakustanteisesti. Haluamme näyttää, että olemme tosissamme, Leena Lehtonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 2. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 3. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 4. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 5. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 6. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 9. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 10. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 11. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 12. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 13. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 14. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 15. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 7. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 8. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 9. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 10. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 11. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 12. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 13. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 14. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.