Uudenlaista apua opiskelijoiden mielenterveysongelmiin – "Kaikki mittarit huutavat punaisella"

Opiskelijahelppari pyrkii auttamaan mielenterveysongelmien kanssa painivia. Arkisto Leena Koivisto

Vilho Rajala

Syyslukukaudella Tampereen opiskelijoilla on uudenlainen mahdollisuus saada apua mielenterveydellisiin ongelmiin.

Paikalliset toimijat Treili Oy, TOAS ja YTHS yhdistävät voimansa uudessa pilottimallisessa Opiskelijahelpparissa, jossa mielenterveystyön ammattilaiset tarjoavat opiskelijoille tukea ja työkaluja yksilövalmennuksissa.

Elokuussa Hervantaan avattava Opiskelijahelppari on matalan kynnyksen palvelu, johon opiskelijat voivat tulla juttelemaan kohdattuaan haasteita oman jaksamisensa kanssa.

Opiskelijahelpparissa nuoren on mahdollista päästä yksilövalmennukseen, jonka tavoitteena on löytää ratkaisuja opiskelijan mielenterveyden kohentamiseen ja toimintakyvyn palauttamiseen.

– Kaikki mittarit yhteiskunnassamme huutavat punaisella sen suhteen, että mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. Tämä näkyy niin oppilaitoksissa kuin työelämässäkin. Tavoitteemme on tukea opiskelijoita mahdollisimman nopeasti ja helposti, jotta työelämä saa hyvinvoivia ja tuottavia tekijöitä. Kyseessä on uusi tapa tuottaa palveluita. Mielestäni tästä sote-uudistuksessa on kyse, mielenterveyspalveluita tarjoavan Treili Oy:n toimitusjohtaja Leena Lehtonen kertoo.

Syksyn ajan pop up -mallilla toimiva Opiskelijahelppari sijaitsee Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOASin asunnossa Hervannassa, ja palvelun käytännön toteutuksesta vastaa Treili Oy. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on mukana ohjaamassa nuoria palvelun piiriin.

– Tarjoamme yhden asunnon Treilin ammattilaisten käyttöön, jotta palvelu olisi lähellä opiskelijoita ja sinne olisi helppo tulla. Jaamme Opiskelijahelpparista tietoa myös asukkaillemme, jotta mahdollisimman moni apua tarvitseva nuori löytäisi palvelun, TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski sanoo.

Tarjottava valmennus sisältää opiskelijan yksilöllisen tarpeen mukaan 5–10 tapaamista, ja valmennuksen kesto on muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen. Tapaamisten jälkeen tilanne ja edistyminen arvioidaan yhdessä opiskelijan kanssa sekä sovitaan mahdollisista jatkotoimenpiteistä tilanteen ratkaisemiseksi.

Noin puoleksi vuodeksi avattava Opiskelijahelppari toteutetaan tällä hetkellä pilottimallilla toimijoiden omana investointina. Pilotissa todennetaan palvelun tarpeellisuus ja toimivuus.

Tavoitteena on saada Opiskelijahelppari pysyväksi palveluksi Tampereelle.

– Jotta Opiskelijahelppari saadaan jatkumaan myös pilotin jälkeen, toivomme mukaan lisää yhteistyökumppaneita. Näemme palvelulle tarpeen ja haluamme kantaa yhteiskunnallista vastuuta starttaamalla kokeilun omakustanteisesti. Haluamme näyttää, että olemme tosissamme, Leena Lehtonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.