Tampereen ratikan pesukone tehdään Tesomalla – Raitiovaunun täyshoito kestää kymmenen minuuttia

Tammermaticin Lauri Hurme, Tom Olli ja Juha Tukiainen ovat iloisia siitä, että ratikan pesukone tehdään Tampereella. Vilho Rajala

Vilho Rajala

– Olisihan se katastrofi, jos Tampereen ratikka pestäisiin esimerkiksi ruotsalaisella koneella, vientijohtaja Juha Tukiainen naurahtaa.

Vaikka Tammermatic toimittaa raskaan kaluston harjapesukoneita kaikkialle maailmaan, iso projekti yhtiön kotikaupungissa on erityinen ylpeydenaihe.

Juhannuksen alla tiedotettiin, että Tampereen ratikan harjapesukoneen toimittaa Tammermatic. Yritys on erikoistunut liikennekaluston pesuratkaisuihin ja toiminut vuodesta 1966 Tesomalla.

Aivan läpihuutojuttu kilpailutus ei ollut. Julkiset hankinnat ovat aina pitkiä ja arvaamattomia. Hinta ratkaisee, ja niinpä Tammermaticilla laskettiin tarjous erityisen tarkasti.

– Ensimmäiset keskustelut Tampereen ratikasta käytiin jo kolmisen vuotta sitten, tuotepäällikkö Lauri Hurme kertoo.

Raitiovaunut pestään noin 50 metriä pitkällä harjapesulinjalla, josta ratikat ajavat kokonaisena läpi.

Ensin on esipesukaari, sitten harjayksiköt, sitten vahakaari ja kuivaus. Koko hoito kestää noin kymmenen minuuttia.

Kone pohjautuu Tammermaticin olemassaolevaan malliin, jota kuitenkin viilataan ratikan muotojen ja tarpeiden mukaan. Täysin samanlaista linjaa ei ole missään muualla, mutta Ruotsin Södertäljeen toimitettiin vuonna 2011 hiukan vastaava kone.

– Nykyaikaiset junat, metrot ja raitiovaunut on muotoiltu sekä keulasta että perästä hyvin virtaviivaisiksi. Siksi niiden pesuun tarvitaan erikoisosaamista, toimitusjohtaja Tom Olli sanoo.

Tammermatic toimittaa ratikalle pesukoneen lisäksi myös pesuaineet, joista yhtiöllä on 30 vuoden kokemus. Biohajoavissa pesuaineissa on pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsen-merkki.

– Ympäristöystävällisyys on meille tärkeää. Biohajoavat pesuaineet ja pesussa käytetty puhdas kaupunkivesi eivät tarvitse välttämättä vedenkierrätysjärjestelmää, vaan kaikki voidaan hoitaa turvallisesti ja ympäristöä säästäen kaupungin omissa järjestelmissä, Juha Tukiainen sanoo.

Julkinen liikenne kasvaa kaikkialla maailmassa kaupungistumisen ja tehokkaan liikennesuunnittelun ansiosta. Se on lisännyt kysyntää raskaan kaluston pesuratkaisuille.

Junien pesukoneita on toimitettu Tesomalta aina Singaporeen ja Novosibirskiin saakka.

Viimeksi tehtaalta lähti kuusi konetta Moskovan metroa varten. Kaupungissa on jo ennestään kaksitoista Tammermaticin toimittamaa pesukonetta.

Esimerkiksi Venäjän eri osissa pestään pitkän matkan dieseljunia yli kymmenellä Tampereella valmistetulla koneella.

Tom Olli kertoo, että kun Venäjän Sotshissa järjestettiin talviolympialaiset vuonna 2014, Moskovan ja Sotshin välisiä junia varten tilattiin Tammermaticilta pesukalusto.

– Kisojen aikaan junien piti olla kunnolla pesty. Se oli heille imagokysymys.

Yhtiön tuotevalikoima käsittää kaikenkokoiset kulkuneuvopesurit aina henkilöautopesuloista raskaaseen kalustoon. Pesuainetta valmistetaan noin kolme miljoonaa litraa vuodessa.

Yrityksen tälle vuodelle budjetoitu liikevaihto on noin 18 miljoonaa ja se työllistää noin 80 henkilöä. Kaikki yhtiön toiminta on keskitetty Tesomalle, tosin Ruotsissa on varasto ja sivukonttori.

– Tällä hetkellä meillä on todella hyvin tilauksia sisällä, Lauri Hurme sanoo.

Tammermatic RJ-1006

Noin 50 metriä pitkä läpiajettava harjapesukonekokonaisuus asennetaan joulukuussa 2019 Hervannan raitiovaunuvarikolle.

Pesulinjaan kuuluu esipesukaari, kaksi harjapesukonetta, huuhtelukaari ja kuivaaja.

Harjapesukoneet pesevät raitiovaunujen keulan sivut, perän ja kattopaarteet.

Pesussa käytetään ainoastaan biohajoavia, ympäristöystävällisiä pesuaineita.

Tammermaticilla on yli 50 vuoden kokemus liikennekaluston pesukoneiden valmistuksesta.

Ratikan pesulinja luovutetaan Tampereen Raitiotie Oy:lle tammikuun 10. päivänä 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.