Viimein myös Mannerheim-ristin ritari 45 sai tarinansa yksiin kansiin – sotasensuurin vuoksi Verner Viiklan itsemurhasta vaiettiin

Kuva Verner Viiklasta on otettu lokakuussa 1941 Karmalammella Vienan Karjalassa. SA-Kuva

Ulla Yliherne

Yksi aukko Suomen sotahistoriasta täyttyi, kun sipoolaisen Martin Anderssonin kirjoittama kirja jääkärieversti Verner Viiklasta näki päivänvalon.

Kirja on harvinaisuus, sillä se on ensimmäinen Viiklasta kirjoitettu teos.

Andersson uskoo selvittäneensä syyn, miksi muista Mannerheim-ristin ritareista on kirjoitettu kirjoja, mutta Viiklasta, ritari numero 45:stä, ei.

– Viiklan elämä päättyi 46-vuotiaana itsemurhaan. Vielä 60–70-luvuilla itsemurha oli tabu-aihe. Sotasensuurin takia alkujaan kerrottiin vain, että Viikla kaatui komentopaikalla, Andersson kertoo.

Uunituoreessa kirjassaan Andersson on pyrkinyt löytämään selityksen kunnioitetun sotasankarin äärimmäiselle ratkaisulle.

– Aikaisemmin on virheellisesti oletettu, että itsemurha olisi johtunut huonosta sotamenestyksestä. Todennäköisesti Viikla kuitenkin masentui kuultuaan, että hänen komentamansa 6. divisioona joutuisi uhrautumaan uudelleen Saksan armeijan takia, joka halusi jatkaa hyökkäystä Lapissa. Viikla ei halunnut enää uhrata suomalaisia sotilaita, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan Viiklan päätös lähteä oman käden kautta on valitettavaa senkin takia, että hänet olisi myöhemmin samana päivänä ylennetty kenraalimajuriksi. Ylennys peruttiin, mutta Viiklasta tehtiin Mannerheim-ristin ritari.

Inspiraation sotasankarin tarinan selvittämiseen Sipoossa Etelä-Paippisissa asuva Andersson sai appiukkonsa varastosta.

– Appiukon varastoa penkoessani löysin Viiklan unohdetun kirjallisen todistajalausunnon presidentti Ståhlbergin kyydityskäskystä. Edes appiukkoni ei tiennyt lausunnon olemassa olosta.

Pian Anderssonille selvisi, että Viikla oli aikoinaan naimisissa Anderssonin appiukon isän siskon kanssa.

– Keski hetken tajuta kuka oli kyseessä, sillä Viikla oli vaihtanut nimensä Viklundista Viiklaksi vasta reilu vuosi ennen kuolemaansa.

Viiklasta kertova kirja on sipoolaisen kahdeksas julkaisu.

Muun muassa Suomen sisällissodan vaiheisiin Sipoossa perehtyvän kirjan lisäksi hän on julkaissut vuonna 2017 ilmestyneen Kadonnut kuristaja -poliisiromaanin.

Faktaa ja fiktiota sekoittava teos kertoo vuonna 1963 Turussa tapahtuneesta murhasta, jonka tapahtumat kytkeytyvät myös kuuluisaan Bodomin murhamysteeriin.

– Vaikka kirjan hahmot ja loppuratkaisu ovat fiktiota, taustalla on oikea rikos, joka ei ole vielä tähän päivään mennessä ratkennut, Andersson paljastaa.

Andersson kertoo aina olleensa kiinnostunut historiasta. Hän haki aikoinaan lukemaan poliittista historiaa, mutta päätyikin opiskelemaan valtiotieteitä.

– Minua viehättävät erityisesti arvoitukset ja mysteerit. Viiklan tarinaakin lähdin selvittämään, koska halusin tietää mitä hänelle oikeasti tapahtui, Andersson perustelee.

Jääkärieverstin elämänvaiheiden tutkiminen osoittautuikin melkoiseksi salapoliisityöksi. Omakustanteena julkaistuun teokseen kertyi 57 lähdettä. Andersson epäilee, että esimerkiksi kansallisarkistosta löytyneitä Viiklan sotakorkeakoulun opiskelumateriaaleja tuskin kukaan on avannut sitten vuoden 1943.

Isona apuna taustatietojen selvityksessä olivat myös internetistä löytyneet sotapäiväkirjat.

– Kyllä tämän kirjan kanssa on mennyt öitä ja viikonloppuja, Andersson nauraa.

Kirjasta kertoi ensimmäisenä Sipoon Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 9. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 12. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.