Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä luonnonilmiö käännyttää vuodessa kymmeniä lentoja – "Ei ole harvinaista eikä vaarallista"

Finnairin lentokone joutui sunnuntai-iltana kääntymään takaisin Helsinki-Vantaan lentokentälle koneeseen iskeneen salaman takia. Finnairilla sattuu vuodessa kymmeniä vastaavia tapauksia. Ne eivät ole harvinaisia, eivätkä myöskään vaarallisia, Finnairin viestinnästä kerrotaan.

Kun salama iskee, matkustaja huomaa sen pamauksesta ja samanaikaisesta välähdyksestä koneen ulkopuolella.

– Koneen siivissä ja pyrstössä sijaitsee varauksenpurkajia, joiden tehtävä on poistaa lennon aikana syntyvää staattista varausta. Usein myös itse iskevä salama kulkee varauksenpurkajien kautta pois koneesta, Finnairin viestinnästä kerrotaan.

Salama iskee lentokoneessa yleensä koneen nokkaan tai siiven kärkeen. Tyypillinen osumakohta on esimerkiksi ohjaamon ikkunan reunus.

– Lentokoneen alumiininen runko johtaa hyvin sähköä. Tällöin salaman sähkönpurkaus ei pääse vaikuttamaan metallirunkoisen lentokoneen rungon sisäpuolelle, vaan purkaus etenee rungon alumiinista ulkopintaa pitkin eteenpäin ja poistuu jälleen ilmakehään tyypillisesti lentokoneen siiven, ohjainpintojen tai takakartion kärkiosista, Finnairin viestinnästä kerrotaan.

Salamaniskun jälkeen varmistetaan, että kaikki laitteet, kuten esimerkiksi radiot, toimivat normaalisti.

– Ohjaajat raportoivat salamaniskusta tekniselle henkilökunnalle ja lentokoneelle tehdään erityisesti salamaniskua varten suunniteltu tarkastus ennen seuraavaa lentoa. Tarkastuksessa varmistetaan, ettei koneeseen ole tullut vaurioita.

Salama saattaa säikäyttää, mutta se ei anna aihetta huoleen, sillä tilanne on jo ohi.

– Lentokoneen tyyppihyväksyntää ei myönnetä, ellei lentokoneen valmistaja laajoin sertifiointikokein osoita koneen salamasuojauksen olevan riittävä. Lentokoneen sisällä olevat ihmiset ja laitteet ovat siis turvassa, Finnairin viestinnästä kerrotaan.