Tosigrillaajaa ei sadekaan pidättele – "Jos grillaaminen kiellettäisiin, saattaisin joutua harkitsemaan muuttamista Suomesta"

Timo Eade grillaa tällä kertaa valkosipulilla ja pestolla maustettuja herkkusieniä, pippuri- ja valkosipulimakkaroita, hunaja-valkosipulikurkkuja sekä maissintähkiä. Vieressä tilannetta seuraa Milla-tytär. Mirja Hussain

toimitus

Monille ei tulisi mieleenkään grillata tänään. Vettä sataa, taivas on harmaa, ja lämpötila on lokakuisissa lukemissa.

– Tulee mieleen yksi juhannus, muistelee Timo "Timbe" Eade, 45, kotitalonsa terassilla.

Lahtelaismiehen pallogrillissä alkaa jo hehkua hiillos.

Tosigrillaaja ei säästä piittaa.

– Suomen kesä voi olla arvaamaton. Joskus joutuu grillaamaan sateellakin, Eade sanoo.

Timo Eade laittaa herkkusieniin täytteeksi valkosipulia ja pestoa. Kuva: Mirja Hussain Mirja Hussain

Kohta mies laittaa ritilälle valkosipulilla ja pestolla maustetut herkkusienet, pippuri- ja valkosipulimakkarat, hunaja-valkosipulikurkut sekä maissintähkät. Sopiva hiillos syntyy Eaden mukaan 10–15 minuutissa.

Terassilla keppihevosella ratsastava Milla-tytär, 8, odottaa etenkin maissien valmistumista.

– Grillaaminen on kuin urheilusuoritus: Ensin sovitaan grillaamisen ajankohta, valitaan huolella ruuat ja valmistellaan ne. Sitten grillataan, syödään ja arvostellaan suoritus. Seuraavalla kerralla yritetään aina onnistua vielä edelliskertaa paremmin, Eade sanailee.

Talon terassilla leijuu grilliruuan houkutteleva tuoksu. Kuva: Mirja Hussain Mirja Hussain

Eade tunnustautuu grillauksen vankkumattomaksi ystäväksi.

– Tässä pääsee nauttimaan oman käden jäljestä, ja on mukavaa tehdä muillekin ruokaa.

– Jos grillaaminen kiellettäisiin, saattaisin joutua harkitsemaan muuttamista Suomesta, Eade veistelee.

Eadea miellyttävät muutkin asiaan kuuluvat askareet, kuten ruokien valmistelu ja tulen äärellä rentoutuminen.

– Grillaaminen on mukavaa ajanvietettä, ja varsinkin nuotion äärellä voi vierähtää tuntejakin. Samalla voi nauttia hyvää olutta tai savuista viskiä, Eade hymyilee.

Ajanvietteen miinuspuolena Eade pitää sitä, että joskus ruuanlaitto voi vähän epäonnistua.

–  Ajoitus on tärkeää. Välillä ruoka voi käristyä liikaa. Kana on hankala grillattava, koska se kuivuu helposti.

Täytetyt grillisienet kypsyvät folion alla. Kuva: Mirja Hussain Mirja Hussain

Kuluvana vuonna Eade aloitti grillikauden pääsiäisenä.

– Kausi alkaa yleensä viimeistään vappuna ja loppuu ensilumen tuloon. Talvella ei yleensä tule grillattua, paitsi uutenavuotena. Ei pääse kyllästymään, kun pitää talvitauon.

Eade grillaa yksin tai perheen kanssa vähintään joka viikonloppu mutta usein useamminkin. Tavallisesti hän valmistaa pippuri- tai juustomakkaraa, kanafileitä, grillijuustoa, maissia ja tulisia kanansiipiä.

– Makkara on todella nopea valmistaa, ja erilaisia makkaroita on kaupassa runsaasti. Kanaa syövät kaikki perheessämme, joten sitä tulee grillattua usein.

Eaden mukaan koko perhe pitää lihan mausta paljon eikä suunnitelmissa ole sen korvaaminen grillikasviksilla.

– Olen testannut kasvismakkaroita, mutta niiden ongelma on, ettei niissä ole lihaa, Eade tuumii.

Mies yrittää kuitenkin lisätä terveellisempien kasvisruokien osuutta grillauksessa.

– Nytkin kokeilen hunajalla ja valkosipulilla maustettua kurkkua.

Timo Eade kokeilee grillata valkosipuli-hunajakurkkuja sekä valkosipulilla ja pestolla maustettuja herkkusieniä. Kuva: Mirja Hussain Mirja Hussain

Eaden kattauksessa on myös täytettyjä herkkusieniä muokatulla reseptillä.

– Ne sopivat lihan kylkeen, ja ne on helppo valmistaa. Täytettä voi tuunailla oman maun mukaan.

Eade aikoo testata kokonaisen kanan grillausta, kun hän on saanut nuotiopaikan rakennettua kesän aikana.

– Grillailen pääosin avotulella, mutta jos ei ole nuotiota, tavallinen pallogrilli käy mainiosti.

Eadea ei voi pitää minään välineurheilijana.

– Hiiligrillillä ruuanlaitto on helppoa: laitetaan vain hiilet ja sytytetään. Puhdistuskin on vaivatonta. Hiiligrillillä ruokaan tulee mukavan savuinen maku, jota ei saa kaasu- tai sähkögrillillä, Eade selittää.

Eaden perheen koirat odottavat, että Timolta tai Millalta putoaa maahan suupaloja. Kuva: Mirja Hussain Mirja Hussain

Nyt ilmassa on jo valmiin grilliruuan tuoksu. Makkarat ovat ruskeita ja halkeilevia, sienet kylpevät valkosipulissa ja pestossa, ja kurkutkin ovat saaneet väriä.

Pieni kauneusvirhe on sattunut.

– Sä oot polttanu mun maissin, Milla sanoo.

– Ei olisi pitänyt käydä välillä sisällä, isäntä manaa.

Tämänkertainen grillauskerta ei ollut täydellinen, mutta olosuhteisiin nähden se oli kelvollinen. Isä ja tytär nauttivat valmiista herkuista.

– Meni ihan hyvin, vaikka osa maisseista vähän paloi ja sytytyksessä oli pieniä ongelmia kostean sään vuoksi. Kurkkua täytyy grillata toistekin, Eade summaa.

Timo ja Milla Eade maistelevat tyytyväisinä grilliherkkuja. Kuva: Mirja Hussain Mirja Hussain

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Timben grillatut valkosipuli-pestosienet

2–3 hengelle

10 kpl herkkusieniä

7–8 kpl marinoituja valkosipulinkynsiä chiliöljyssä tai vastaavia

10 suikaletta aurinkokuivattua tomaattia

pestoa

1 dl raastettua mozzarellaa

2 dl lihalientä tai kasvislientä

1. Pese ja kuivaa sienet.

2. Irrota jalat varovasti ja rappaa hetulat pois teelusikalla.

3. Silppua kaksi puhdistettua sienen jalkaa, valkosipulinkynnet ja aurinkokuivatut tomaatit.

4. Sekoita silputut jalat, valkosipulinkynnet, aurinkokuivatut tomaatit ja juustoraaste keskenään täytteeksi.

5. Jaa sienet kahteen foliovuokaan.

6. Laita jokaisen sienen pohjalle noin 0,5 teelusikallista pestoa.

7. Täytä sienet piripintaan täytteellä.

8. Valmista lihaliemi.

9. Laita lihaliemi foliovuokien pohjalle.

10. Kypsennä sieniä grillissä 10–15 minuuttia. Halutessasi voit peittää vuoat foliolla kypsentämisen aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
  2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
  3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
  4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
  5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
  6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
  7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
  8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
  9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
  10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
  11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
  12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
  13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
  14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
  15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
  2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
  3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
  4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
  5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
  6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
  7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
  8. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
  9. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
  10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
  11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
  12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
  13. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
  14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
  15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.