Iina Palonen, 22, ei arvannut, millaisen nimivyöryn hänen norppa-aloitteensa saisi – nyt hän toivoo keskustelua ammattikalastuksen tavoista

Hyvinkääläinen Iina Palonen kertoo olevansa luontoihminen. Katariina Taleva

Katariina Taleva

Mitä Etelä-Suomessa asuva voi tietää saimaannorpista? Viekö verkkokalastuksen täyskielto kalastajien elinkeinon?

Näitä asioita hyvinkääläiseltä Iina Paloselta, 22, on kysytty viime päivinä.

– Tuntuu järjettömältä, että vain tietyssä maakunnassa tai Saimaan rannalla asuvat saisivat tehdä kyseisen aloitteen. Norppa-asia on suomalaisten yhteinen asia, Palonen vastaa saamaansa kritiikkiin.

Palosen aloittama kansalaisaloite vaatii verkkokalastuksen täyskieltoa Saimaalla norppien suojelemiseksi. Aloite sai tarvittavat 50 000 kannattajaa täyteen melkein yhden päivän aikana.

– En ajatellut, että aloitetta kannatettaisiin näin laajasti. Kertoo juuri siitä, että suomalaiset haluavat suojella yhteistä uhanalaista eläintä.

Palonen haluaa myös korostaa, että hän ei halua viedä pois kenenkään elinkeinoa. Hänen mukaansa ammattikalastajat kalastavat jo lähinnä norppaystävällisillä keinoilla ja käyttävät verkkoja lähinnä talvella.

– Ehkä voitaisiin puhua enemmän myös siitä, että elinkeinon saaminen voisi siirtyä kohti luonto- ja eläinystävällisiä tapoja, hän sanoo.

Viime viikolla laitettiin vireille myös toinen kansalaisaloite norppien suojelemiseksi. Siinä vaaditaan verkkokalastuskieltoa syyskuun loppuun asti. Miksi Palonen haluaa kieltää verkkokalastuksen kokonaan?

– Kiellon ympärivuotisuus olisi paras tapa suojella saimaannorppaa. Uskon, että ennen pitkään verkkokalastuskielto on ympärivuotinen, mutta totta kai kaikki rajoituksien laajennukset olisivat hyvä asia.

Tällä hetkellä Palosen aloitteen on allekirjoittanut jo kymmenettuhannet suomalaiset. Toisella aloitteella on noin 3 000 allekirjoitusta.

Iina Palonen kerää ensimmäiseen kansalaisaloitteeseensa ääniä vielä heinäkuun ajan.

– Se konkretisoi sitä, että jos ympärivuotista kieltoa ei saada, niin toivon, että sen saisi ainakin heinäkuun loppuun asti ulotettua. Silloin kuutit olisivat tarpeeksi vahvoja pyristelemään pois verkosta.

Palonen toivoo, että aloite saisi ainakin 75 000 kannattajaa kasaan.

– Jos jossain vaiheessa puhutaan kalastusrajoituksista, niin jokainen allekirjoitus antaa vipuvoimaa niille, jotka puhuvat norppien puolesta päättäjien pöydissä, hän vetoaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.