Ensi vuonnna 200 vuotta täyttävä tekstiilitehdas laajensi yllättäen astioihin – Syynä erikoinen uussana

Finlayson laajensi astioihin Mittavalla.

Petteri Mäkinen

Kaksisataa vuotta kodintekstiilejä suunnitellut ja valmistanut Finlayson tekee uuden aluevaltauksen ja lanseeraa astiasarja Mittavan.

Astiat on suunniteltu sopimaan mahdollisimman saumattomasti suomalaiseen arkeen: ne toimivat myös mittoina.

Mittava-astiat tulevat myyntiin kaikkiin Suomen Prismoihin heinäkuun alusta.

Esimerkiksi kulho toimii 2 ja 4 desin mittana. Astioiden pohjassa on vesiura, josta asianpesukoneessa kertynyt ylimääräinen vesi valuu pois.

– Tutkimme suomalaisia koteja: keittiöitä, astiakaappeja, astianpesukoneita, ruokailuhetkiä. Alkoi hahmottua kuva siitä, että nyt on jotain pielessä. Astioiden ja ihmisten välinen suhde oli vinossa: astioista oli tullut vaikeita, toimimattomia ja epäkäytännöllisiä, Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila pohtii.

Kurttilan mukaan astioiden nykydesignissa unohtuu toimivuus, vaikka sen pitäisi olla kaikki kaikessa. Uuden astiasarjan taustalla vaikuttavaa ajatusta kutsutaankin arkismiksi, joka perustuu yksinkertaisuuteen – ei erikoisuudentavoitteluun.

– Tuote on valmis vasta kun siitä ei voi ottaa mitään pois, eikä lisätä. Ja kuka nerokas suunnittelija saa tällaista aikaiseksi? Tietenkin suomalainen arki. Meillä oli yksi johtoajatus: jos se on yksinkertaista, se on kaunista. Ja sitä on arkismi, avaa Kurttila.

Mittava-sarjan tuotteet valmistetaan Kiinassa James Qiun tehtaalla Chaozhoun kaupungissa, jossa astioiden valmistus jatkaa tuhatvuotista keramiikkaosaamisen perinnettä. Astiat ovat suunnitelleet Finlaysonin ateljeen suunnittelijat ja muotoilija Mari Isopahkala.

Mittava-astiasarja toteutetaan yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Kaupparyhmälle Mittava oli vastaus ongelmaan, jota on yritetty ratkoa jo pitkään.

– Meiltä on puuttunut yksinkertainen ja aikaa kestävä suomalainen astiasarja, joka sopii jokaisen kukkarolle. Mittava-sarja tulee meille pysyvästi valikoimiin, käyttötavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

Mittava-sarjan asiat tulevat myyntiin kolmessa eri värissä: vaaleanpunaisena, harmaana ja valkoisena. Sarjaan kuuluu kaksi eri kokoista lautasta ja mukia sekä syvä lautanen, kulho, tarjoilulautanen ja -kulho.

Finlayson perustettiin Tampereella vuonna 1820 alkuaan tekstiiliteollisuuden konepajaksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut