Leivon Leipomon ruokakeksintö päätyy tv-kisasta suoraan kauppojen hyllyille – Näin syntyi Boltsi: "Kyllä siinä vähän nauratti"

Boltsin tuotekehitystä on vetänyt Anssi Räntilä. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Yritettiin tehdä sämpylää mutta koneesta tulikin ulos jotain aivan muuta, kertoo Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä. Tarkoituksena oli kehittää sämpylöitä vehnättömästä ja hiivattomasta siemenseostaikinasta, mutta se oli kuitenkin liian paksua koneelle. Taikinaa tuli ulos vain pieninä pyörylöinä.

– Kyllä siinä vähän nauratti. Ne olivat niin pieniä, Räntilä sanoo.

Ulos tulleet taikinapallot näyttivät enemmän lihapullilta kuin sämpylöiltä. Vaikka tuote vaikutti alun alkaen epäonnistuneelta, niiden maku ja rakenne saivat Räntilän jatkamaan niiden kehittelyä.

Näin syntyi kaura-siemenpyörykkä Boltsi, joka kisaa voitosta TV5:lla esitettävässä Suomalainen menestysresepti -sarjassa. Elokuussa ohjelman päätyttyä Leivon Leipomo aikoo tuoda Boltsit S-ryhmän kauppoihin.

Ohjelmassa finalistit kilpailevat Suomen seuraavan ruokahitin luomisesta. Boltsi valittiin yhdeksi kuudesta finalistista yli sadan ehdokkaan joukosta.

– Olin jo ilmoittanut mukaan viisi tuotetta ja ehdin tämän laittaa mukaan kuudentena juuri ennen kuin ilmoittautuminen meni umpeen.

Vastustajina Boltseilla on punajuurilevite ja smoothie, jotka edustavat täysin eri kategorioita. Boltseilla Räntilä on halunnut vastata kaurabuumiin, joka on iskenyt kovin leipomoalaan. Leivon Leipomon kaltaiset toimijat yrittävät kilpailla isompiaan vastaan innovaatioilla.

– Teemme varmaan sata uutta tuotetta vuodessa, joista vähän alle kymmenen päätyy kaupan hyllylle. Yleensä niistä 1-2 jää elämään pysyviksi tuotteiksi. Tämä on aika raadollista mutta rehellistä peliä, sillä tuote ratkaisee. Kuluttajat päättävät, kertoo lähes 30-vuotta leipomoinnovaatioiden parissa työskennellyt Räntilä.

Leipomon mukaan Boltsi on lisäaineeton, laktoositon, runsaskuituinen ja vegaaninen tuote, joka on myös monista vegaanituotteista poiketen täysin soijaton. Aineksina on käytetty auringonkukan-, pellavan- ja kurpitsansiementen lisäksi kauraa, joka on saatu nokialaisilta pelloilta.

Siementen ansiosta pyörylän suutuntuma on pureskeltava. Niitä voi syödä sellaisenaan, mutta parasta maku on pannulla paistettuna. Boltsien mikrottamista Räntilä ei suosittele kuin korkeintaan minuutin. Värinsä puolesta se muistuttaa erehdyttävästi lihapullaa.

– Minulla on 3-4 tuttavaa, jotka ovat tarjonneet näitä perheelleen perunasoseen kanssa ”lihapullina”, ja ne ovat menneet aivan täydestä, intoilee Räntilä.

– Yksi rouva sanoi, että mies tajusi asian vasta napattuaan yhden rasiasta kylmänä aterian jälkeen. Mitä nämä on? Ei nämä lihapullia ole! Ja hän oli just syönyt niitä vaikka kuinka paljon, hän nauraa.

Räntilä on innostunut tuotteesta. Hän sanoo, ettei ole koskaan aiemmin tehnyt minkään yksittäisen tuotteen eteen näin valtavasti töitä.

– Tv-kuvausten valmistelu ja tuotekehitys ovat vieneet todella paljon aikaa. Olen erityisen tyytyväinen tähän lihapullamaisuuteen. Me ollaan tuhansia kiloja ajettu tuolla Honkajoen lihapullalinjalla.

Finaali esitetään 11.8. Tuotteen pitäisi olla kaupoissa aikaisintaan seuraavana päivänä 12.8. Räntilä myöntää, että kuluttajien vastaanotto jännittää.

– Olemme satsanneet tähän todella paljon resursseja. On hienoa, että myös S-ketju satsaa, kertoo Räntilä.

Fakta

Tampereen vanhin yksityinen leipomoyritys. Leipuripariskunta August ja Fanny Leivo perustivat sen vuonna 1913 ja leipomo on pysynyt siitä lähtien saman perheen omistuksessa.

Nykyinen toimitusjohtaja on jo neljännen sukupolven leivolainen.

Yhtiö työllistää tällä hetkellä noin sata henkilöä. Yhtiön mukaan sen pisimmät työsuhteet ulottuvat viidelle vuosikymmenelle.

Leipomo ei ole pitkän historiansa aikana koskaan vaihtanut paikkaa vaan se on laajentunut alkuperäisellä paikallaan Uusikylässä.

Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Arinarievä, Jyväjemmari ja ProTerve-siemenleipä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 7. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 8. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 9. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 10. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 11. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 14. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 15. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 7. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 8. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 9. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 14. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.