"Pahoinpitely on pahoinpitely" – Kiusaaminen netissä ja välitunneilla työllistää Tampereella rikossovittelua yhä enemmän

Pirkanmaan sovittelutoimisto ratkoo kaikenikäisten rikos- ja riita-asioita, myös alaikäisten ja lasten.

Viime vuonna sovittelutapauksissa oli alle 18-vuotiaita epäiltyjä 19 prosenttia ja asianomistajia 9 prosenttia.

– Koulussa ja netissä tapahtuva kiusaaminen näkyy meillä selvästi, jopa enenevässä määrin. Kouluissa pahoinpitelyt ovat nykyään lähtökohtaisesti pahoinpitelyjä sen sijaan, että puhuttaisiin vain kiusaamisesta, kertoo sovitteluohjaaja Johanna Pirttikoski.

Nettikiusaamistapauksissa, joissa kiusaaja ei välttämättä edes tunne kohdetta, sovittelu on parhaimmillaan.

Kun tekijä ja kohde kohtaavat toisensa, parhaassa tapauksessa ymmärrys kasvaa.

– Osapuolilla on joskus ennakkoluuloja ja sovittelua saatetaan pitää ajanhukkana. Sitten kun neuvottelemaan päästään, huomataankin, että tästä on paljon apua ja hyötyä, sanoo sovittelutoimiston johtaja Katriina Lempinen.

– Sovittelun onnistuminen on paljon kiinni osapuolten omasta motivaatiosta, Johanna Pirttikoski jatkaa.

Sovittelutoimisto muutti vastikään uusiin tiloihin Naulakadulle. Tähän asti toimisto on sijainnut Hatanpäällä Sarviksen tiloissa.

Viime vuonna sovittelualotteita oli Pirkanmaalla ennätysmäärä eli 765, joka sisälsi 1126 rikos- tai riita-asiaa. Suunta on Lempisen mukaan oikea.

– Me toivomme, että mahdollisimman moni hakisi asiaansa ratkaisua sovittelusta.

Pirkanmaan sovittelutoimisto työllistää seitsemän henkilöä. Vapaaehtoisia sovittelijoita on 70 ja ensi syksynä koulutetaan lisää.

– Sovittelijat saavat usein sovittelun osapuolilta todella hyvää palautetta ja kiitosta, Johanna Pirttikoski kertoo.

Sovittelemalla voidaan ratkoa monenlaisia rikos- ja riita-asioita. Yleisimpiä nimikkeitä ovat pahoinpitelyt, vahingonteot, varkaudet, laittomat uhkaukset, kotirauhan rikkomiset, kunnianloukkaukset ja petokset.

– Usein poliisi ohjaa esitutkinnan yhteydessä osapuolia sovittelutoimiston puoleen. Nykyään haetaan tietoa sovittelusta myös oma-alotteisesti netistä, Katriina Lempinen kertoo.

Pahoinpitelyt edustavat jopa puolta kaikista sovittelutapauksista. Pahoinpitelyn syyteharkinnan tekee aina syyttäjä, mutta tapauksen korvauksista voi sopia sovittelemalla. Lievä pahoinpitely on asianomistajarikos, jonka voi ratkaista kokonaan sovittelemalla.

Pirkanmaan sovittelutoimisto vastaa koko Pirkanmaan asioista. Laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta astui voimaan vuonna 2006, ja sen mukaan sovittelupalvelua on saatava asianmukaisesti koko maassa.

Kolme neljästä tapauksesta ratkeaa

Noin 65 prosenttia sovittelutoimiston käsittelyyn tulevista tapauksista etenee osapuolten kanssa sovittelutapaamisiin.

Sovittelussa olevissa asioissa sovinto löytyy noin 75 prosentissa tapauksista.

Lasten ja nuorten asioissa tyypillisiä soviteltavia tekoja ovat lievät pahoinpitelyt, pahoinpitelyt, vahingonteot sekä koulussa tai netissä tapahtuneet kiusaamiset.

Lähisuhdeväkivaltarikosten osuus kaikista asioista oli viime vuonna 22 prosenttia. Niissä aloitteen sovittelulle voi tehdä vain poliisi- tai syyttäjäviranomainen.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut