Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Näiden lääkkeiden kanssa ei koskaan tulisi ottaa alkoholia – vaarana kuolema

Monelle lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutukset saattavat tulla yllätyksenä. Omien lääkkeiden yhteisvaikutuksista alkoholin kanssa kannattaa kuitenkin olla tietoinen, sillä pahimmillaan ne saattavat olla tappavia.

– Jos sinulla on esimerkiksi alttiutta rytmihäiriöille, ja otat tiettyä antibioottia ja alkoholia, yhdistelmä saattaa nostaa riskiä saada rytmihäiriö, sanoo päihdelääketieteen työelämäprofessori ja A-klinikka Oy:n ylilääkäri Kaarlo Simojoki Ilta-Sanomille

Alkoholi voi voimistaa tai heikentää lääkkeiden vaikutuksia. Yhteisvaikutuksia voi tulla, vaikka lääkkeitä ja alkoholia ei ottaisi yhtä aikaa, vaan peräkkäin.

– Pienistäkin määristä voi tulla yhteisvaikutuksia pitkäaikaislääkkeiden kanssa, jos alkoholia käytetään säännöllisesti kaksi tai neljäkin viikkoa.

Alkoholi voi vaikuttaa lääkkeen tehoon myös sitä kautta, että lääkkeiden ottaminen saattaa unohtua tai lykkääntyä. Joskus se voi olla lääkkeen tehon kannalta merkittävää.

Esimerkiksi opioidikipulääkkeiden ja ahdistuslääkkeinä käytettävien bentsodiatsepiinien ottaminen alkoholin kanssa voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

– Unilääkkeiden ja bentsodiatsepiinien vaarat alkoholin kanssa ihmisten on varmaan helppo ymmärtää. Tällä cocktaililla aika moni julkkiskin on poistunut keskuudestamme.