Lukion aloittava Kamran säästää kesätöillä rahaa läppäriin – Järjestö auttaa maahanmuuttajataustaisia nuoria töihin Tampereella

Koukkuniemen asukas Anna Niemisen seurassa Planin Tampereen aluevastaava Juulia Hutri, kesätyöläinen Kamran Naderi ja osastonjohtaja Maria Hytönen. Vilho Rajala

Vilho Rajala

– On kiva työskennellä vanhusten kanssa. Juttelen, ulkoilutan, autan ruokailussa, joskus pelaan pelejä, 16-vuotias Kamran Naderi luettelee työtehtäviään.

Hän on yksi Plan International Suomen kautta kesätyöpaikan saaneista maahanmuuttajanuorista Tampereella. Afganistanissa syntynyt, mutta jo yhdeksän vuotta Suomessa asunut ”Kami” tulee vanhusten kanssa mainiosti toimeen.

Osastonhoitaja Maria Hytönen sanoo, että kesätyöntekijöiden työpanos on ennen kaikkea kiireetöntä läsnäoloa.

– Ikäihmiset tykkäävät nuorista. Aina löytyy yhteistä keskusteltavaa. Joka kesä nuoret tuovat paljon lisäarvoa päivittäiseen arkeen, hän sanoo.

Vaikka nuoret vievät vanhuksia ulos ja erilaisiin kesätapahtumiin, Hytösen mukaan olennaista on yksinkertaisesti se, että istutaan vieressä ja jutellaan.

– Kiireettömyyden tunne on todella tärkeää.

Plan Suomen CV Työelämään -hanke toimii Tampereella nyt toista vuotta nykyisessä muodossaan. Pääkaupunkiseudulla toiminta on jo vakiintunut, ja yhdistys etsii Tampereelta uusia yhteistyökumppaneita.

Hankkeen tarkoituksena on tukea erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistymistä. Tavoitteena on löytää uusi toimintamalli nuorten, koulujen ja työnantajien, erityisesti yritysten, välille.

– Tänä kesänä meillä on mukana kauppoja, vanhainkoteja, päiväkoteja ja sisähuvipuistoja, Planin Tampereen aluevastaava Juulia Hutri kertoo.

Tampereella yhteistyöverkostoa vielä rakennetaan, ja innokkaita yrityksiä kaivataan mukaan lisää. Esimerkiksi teollisuuden alalle nuorilla olisi halua päästä töihin.

Hankkeen kautta työllistettyjä nuoria on tänä kesänä kaikkiaan 15 Hatanpään ja Kaukajärven kouluista.

Kamran Naderi päätti viime keväänä peruskoulutaipaleensa, ja nyt edessä on Tampereen Steiner-lukio. Kesätyöstä tienatut rahat hän aikoo sijoittaa läppäriin.

– Sitä varmasti tarvitsee lukiossa, hän sanoo.

Kami kävi peruskoulun Kaukajärvellä. Myös hänen kavereitaan on kesätöissä Planin hankkeen kautta.

Juulia Hutri kertoo, että hanke keskittyy nimenomaan oppivelvollisuuden loppupuolella oleviin maahanmuuttajataustaisiin nuoriin.

– Kouluyhteistyö on tärkeä osa toimintaa. Meillä on kouluilla tapaamisia ja teemme harjoituksia, kuten CV:n laatimista.

Ensi kesänä Kami on halukas tulemaan uudestaan kesätöihin Koukkuniemeen asukkaiden iloksi.

Tukea nuorten työllistymiseen

CV työelämään -kehittämishanke tukee erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistymistä.

Kehittämishanke korostaa vahvasti yritysten yhteiskuntavastuuta, mutta yhteistyötä tehdään myös yhdistysten ja kaupunkien kanssa.

Pääkohderyhmänä ovat oppivelvollisuuden loppupuolella Suomeen muuttaneet nuoret.

Projektin kesto on syksystä 2017 syksyyn 2019. Se toteutetaan pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Projektin rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 9. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 10. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 13. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. YU: Ville Nieminen laittoi huvilansakin myyntiin – Löytyykö uusi osoite Ruotsista?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.