"Parhaimmillaan pohja uudelle taloudelliselle nousulle" – Droneista isot taloushyödyt, tamperelaisryhmä mukana huippututkimuksessa

Dronet eli pienoiskopterit eivät ole vain puiston yllä pörrääviä leluja, vaan niillä on yhä enemmän arkista hyötykäyttöä. Tuoreiden raporttien mukaan drone-bisnekselle saattaa olla vuonna 2020 sadan miljardin dollarin markkinat.

Droneille on jo pitkään ollut kysyntää asevoimissa ja myös harrastajat ovat löytäneet ne, mutta suurinta kasvua odotetaan liike-elämän ja hallinnon taholla. Siellä dronejen käyttö on vielä alussa, mutta mahdollisuudet ovat rajattomat.

Droneja voidaan käyttää kaikessa viihteestä ja maastopalojen sammutuksesta maatalouteen ja talonrakennukseen.

Millaiset tulevaisuuden näkymät avautuvat, kun dronet oppivat viestimään suoraan keskenään ja tekemään yhteistyötä? Vankan radioviestintäteknologian osaamisensa ansiosta Tampereen yliopiston tutkijat kutsuttiin mukaan Intel Science & Technology Centeriin, jonka itsenäisten langattomien järjestelmien tutkimus auttaa droneja ”puhumaan” keskenään.

– Kun dronejen välinen viestintä on riittävän nopeaa ja luotettavaa, monilla aloilla aukeaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi autonomisen valvonnan, katastrofialueiden auttamisen, droneavusteisen rakennusyhteistyön ja ympäristöseurannan saroilla, tutkimuksessa mukana oleva tenure track -professori Sergey Andreev Tampereen yliopistosta kertoo.

Suomalainen tutkimusryhmä on ainoana ei-yhdysvaltalaisena kovassa seurassa Intel Science & Technology Centerissä, sillä keskukseen kuuluvat perustajan Intelin lisäksi tutkimusryhmiä alan huippuyliopistoista, kuten Massachusetts Institute of Technology MIT:stä, Pennsylvanian yliopistosta ja Cornell-yliopistosta.

– Olemme tehneet ISTC:n kanssa yhteistyötä tällä saralla jo pidempään, mutta on hienoa tulla viimein kutsutuksi jäseneksi ainoana yksikkönä Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Tampereen yliopiston älykkäiden miehittämättömien ilma-alusten tutkimusta pidetään tärkeänä pilarina tutkimuskokonaisuudessa. Meillä on droneavusteisen viestintäteknologian osaamista, jota hankkeessa tarvitaan, jotta dronet saadaan viestimään keskenään riittävän nopeasti ja luotettavasti, Andreev kertoo.

Suomi on poikkeuksellisen hyvä paikka tehdä dronetutkimusta, sillä autonomisiin lentäviin koneisiin sovellettava lainsäädäntö on täällä verrattain liberaali.

– Aihe on nyt erittäin kuuma sekä tieteen että yritysmaailman näkökulmasta. Toivomme, että monenlaiset yritykset käyttäisivät hyväkseen osaamistamme ja tutkimustamme täällä Suomessa! Tämä teknologia voisi parhaimmillaan luoda pohjan uudelle taloudelliselle nousulle, Andreev sanoo.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut