Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Kiky kummittelee

Kiky eli kilpailukykysopimus, jota kutsuin kiristys- ja kyykytyssopimukseksi, on tulossa tiensä päähän. On aikakin!

Sipilän hallitushan kiristi ja uhkaili ammattiyhdistysliikettä pakkolaein allekirjoittamaan. Tarkoitus oli tietysti saada ammattiyhdistysliike polvilleen, ja täytyy sanoa, että pahasti siinä horjahdettiinkin. Tuloksena ensimmäisen kerran koskaan ay-liike heikensi jäsentensä etuja. Ei milloinkaan enää näin! Itse olisin katsonut bluffin, koska tuossa vaiheessa jo puhuttiin, että pakkolait olisivat perustuslain vastaisia.

Kysyn yhä, niin kuin aikanaan kikyä väännettäessä, miten Suomen kilpailukyky paranee, kun kaupanmyyjälle lyödään työnantajamaksuja maksettavaksi?

Vielä enemmän ihmettelen, miten vienti muka lähtee vetämään, kun julkisen alan matalapalkkaisilta lohmaistaan kolmasosa lomarahasta? Näihin kysymyksiin en ole vastausta saanut.

Ideahan oli, että yritykset sijoittavat saamansa työnantajamaksuhelpotuksen verran investointeihin ja työllistämiseen. Kukaan ei tietenkään voinut velvoittaa tähän, asiasta esitettiin vain hurskaita toiveita. Olen seurannut keväistä osinkohuumaa ja näyttää, että kävi juuri niin kuin pelkäsin ja varoitin: rahat lypsettiin yrityksistä ulos pikavoittoina. Muutamankin kevään otsikot talouslehdissä ovat olleet ”Kaikkien aikojen osinkokevät!”.

Ikävä kyllä on käynyt myös ilmi, että kiky jää kummittelemaan Suomen valtiontalouden nurkkiin. Työnantajille annettiin kikyn yhteydessä lainsäädännöllä pysyvä 0,58 prosentin alennus sairausvakuutusmaksuihin - myös kikyn päätyttyä. Vuositasolla puhutaan noin 450 miljoonasta eurosta. Maksumieheksi on jäämässä valtio, siis me veronmaksajat. Tuolle rahalle olisi muutakin käyttöä. Esimerkiksi ennen vaaleja keskusteltiin hoitajamitoituksen nostosta ja todettiin, että se tulisi maksamaan 250 miljoonaa, mutta mistä rahat?

Kikyn hyötyjinä olivat siis yritykset, häviäjäksi näyttää jäävän Suomen julkinen talous. Kannattiko?

Anne Nyman

kirjoittaja on luottamusmies ja Nokian kaupunginvaltuutettu (vas.)