Ravustuksen suosio kestää, mutta kauden saaliista ei pysty vielä vetämään johtopäätöksiä – "Vähän huonosti on alkanut"

Ravustuskausi alkoi sunnuntaina 21. heinäkuuta. Saalismäärää on vielä vaikea arvioida. Savon Sanomat / Pietu Heiskanen

Joonas Alanne

Ravustaminen on säilyttänyt suosionsa. Näsijärven kalatalousalueen puheenjohtaja Erkki Ala-Paavola sanoo, että ravustamisen suosio on pysynyt järvellä tasaisena siitä lähtien, kun täplärapukanta vakiintui.

Näsijärvellä liikkuu Puheenjohtajan arvion mukaan lähemmäs tuhat ravustajaa, joista pieni osa on rekisteröityneitä kaupallisia kalastajia.

– Kyllä ne samat henkilöt niitä rapumertalupia ostavat. Ravustajat ovat aktiivisia, sanoo Ala-Paavola.

Perinteiset rapujuhlat ovat kasvattaneet suosiotaan. Ala-Paavolan mukaan Näsijärvellä erityisesti kesäasukkaat ovat aktiivisia juhlien järjestäjiä, joiden vaihtoehtoina on ostaa syötävät ravut tai pyytää ne luvanvaraisesti itse. Myös Pirkanmaan Kalatalouskeskuksessa tiedostetaan tämä.

– Rapujuhlista pidetään. Ne ovat monelle kesään kuuluva juttu vaikka eivät itse kävisikään mertoja laittamassa, kertoo toiminnanjohtaja Johanna Möttönen

Ravustuskausi alkoi viime sunnuntaina. Kausi on pitkä ja sen huippukohta ajoittuu perinteisesti syyskuulle. Tästä syystä vielä ei voida vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä vuoden rapusaaliista.

– Vähän huonosti on saalismielessä alkanut, mutta se oli viime vuonna samanlainen ja kausi oli kokonaisuutena ihan keskinkertainen, kertoo Ala-Paavola.

Hän uskoo, että raputilanne on samanlainen myös muilla Pirkanmaan rapujärvillä. Näsijärvellä, jossa on kolme selkäaluetta, rapukannoissa voi esiintyä vuosittain eroja eri selkävesien välillä. Useimpina vuosina ne ovat kuitenkin samansuuntaisia, toteaa Ala-Paavola.

Rapujen heikko liikkuminen kauden alussa johtuu Ala-Paavolan arvion mukaan kesän kylmistä kausista. Kesän alussa rapu vaihtaa kuorensa, mikä vaatii järvivedeltä juuri oikeanlaista lämpötilaa.

– Myöhäisempi lämpeneminen siirtää ravun kuorenvaihtoa myöhemmäksi ja pitkittää niiden liikkumista. Oletettavasti ne, joiden panssari on vielä heikko, eivät ole vielä liikenteessä.

Veden lämpötila on ravustuskauden kannalta merkittävässä osassa.

– Jos vedet lämpenevät kauheasti niin ravut lähtevät äkkiä pintavesistä syvemmälle lepuuttelemaan, kertoo Möttönen Kalatalouskeskukselta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 9. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.