Kolumni: Realismia ilmastohysteriaan

toimitus

Keskustelu ilmastomuutoksesta on saanut voimakkaan ideologisia piirteitä. Valitettavasti ilmastohysteria vaikuttaa myös päätöksiin.

Tampere hiilineutraali kaupunki 2030 -hanke on esimerkki tämän hetken vastuuttomasta päätöksenteosta. Itseäni lukuun ottamatta kaikki tamperelaiset valtuutetut hyväksyivät kesällä 2018 esityksen, jossa virkamiehille annettiin käytännössä vapaat kädet ilmastonmuutoksen nimissä.

Hankkeen toimenpiteiden sisällöstä tai kustannuksista ei ole tietoa.

Päätöksen järkevyyttä ei lisäkseni kukaan muu kyseenalaistanut valtuustossa.

Tein valtuustoaloitteen sen arvioimiseksi, tekeekö Tampereen kaupunki ilmaston nimissä politiikkaa, joka pahentaa tilannetta.

On hölmöläisten puuhastelua asettaa sellaisia rajoituksia, että esimerkiksi vastuullisempi suomalainen teollinen toiminta siirtyy maihin, joissa sama tuotanto aiheuttaa enemmän ilmastopäästöjä. Päästöt kasvavat globaalisti, eivät suinkaan pienene.

Teollinen tuotanto on Tampereella kohta vain muisto. Tälläkin hetkellä seuraamme teollisuuden ja sen tuoman hyvinvoinnin siirtymistä pois Tampereelta.

Kaupungin ei pidä kaavoittaa tuotannollisessa toiminnassa olevia tontteja asumiseen. Se on lyhytnäköistä. Tampereella ei ole yhtään liikaa työpaikkoja.

Tuotannon siirtyminen lisää myös kuljetuksien päästöjä. Merkittävä osa niiden ilmastopäästöistä tulee nimenomaan laivarahti- ja lentoliikenteestä, ei suinkaan maalitauluksi joutuneesta autoliikenteestä.

Tampereen keskustaan pitää voida jatkossakin ajaa kaikilla, myös polttomoottorisilla ajoneuvoilla. Liikkumisen kustannuksia ei saa lisätä erilaisilla maksuilla ja veroilla. Jo nyt ollaan kipurajoilla. Auton ylläpito ja käyttökustannukset on monille liian kallista.

Eliitin keskustelu tästäkin aiheesta on täysin vieraantunut jokapäiväisestä elämästä. Ihmisten on päästävä liikkumaan.

Vastuullisesti toimien on tärkeämpi vähentää globaaleja päästömääriä, ei suinkaan yhden kaupungin, valtion tai maanosan. Keskusteluun ilmastomuutoksesta on saatava realismia. Tampereen ja Suomen ei tarvitse yrittää pelastaa koko maailmaa.

Aarne Raevaara

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (VaTa, oppositio)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut