Näyttelijä Natalil Lintala kaataa kulissit

Näyttelijä Natalil Lintala tuo rohkean esikoisnäytelmänsä Teatterikesän Ohjelmatelttaan. Ensi-iltansa se sai keväällä Koko-teatterissa Helsingissä. Lari Järnefelt

Katariina Fleming

Natalil Lintala on monipuolinen taiteilija. Hän aloitti uransa jo 6-vuotiaana tenavatähtenä, soitti viulua Seinäjoen kaupunginorkesterissa 13-vuotiaana, esiintyi Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperoissa ja Seinäjoen kaupunginteatterissa lapsesta asti. Teatterikouluun hän pääsi 18-vuotiaana ja sai valmistuttuaan kiinnityksen Tampereen Teatteriin. Työt jatkuivat myöhemmin muun muassa Kuopiossa, Lahdessa ja Helsingissä.

Menestykseen tuli kuitenkin tauko – Natalil tunnusti sairastumisensa alkoholismiin.

Apu löytyi Lapualta Minnesota-hoidosta ja nyt asiat ovat hyvin.

Natalil Lintala sai jo syntyessään hyvät lähtökohdat: isä oli musiikkineuvos, Ilmajoen Musiikkijuhlien perustaja ja Tangomarkkinoiden ideoija ja perustaja, Lasse Lintala ja äiti nokialaissyntyinen musiikkipedagogi Helena Porkka-Lintala. Hyvien geenien ohella Natalil peri isältään omien sanojensa mukaan myös alkoholismigeenin.

Natalil on aina pyrkinyt työssään täydellisyyteen, asettanut itselleen suuria haasteita. Alkoholin käyttö lipesi käsistä pikku hiljaa, ja kun lääkäri määräsi hänen ensimmäiseen paniikkikohtaukseensa rauhoittavia lääkkeitä, hänestä tuli sekakäyttäjä. Riippuvuuksien julkinen tunnustaminen on nuorelta näyttelijältä rohkea, mutta myös oikea ratkaisu.

Minnesota-hoitoa Natalil pitää erinomaisena, siellä kaikki työntekijätkin ovat raitistuneita alkoholisteja ja tietävät mistä on kyse. Mutta ennen kuin hän meni hoitoon, piti käydä läpi kaikki klassiset taudin vaiheet. Salailu ja peittely alkoholin ostamisessa ja käyttämisessä oli tarkkaan mietittyä. Kaikki työtoveritkaan eivät hänen tilaansa huomanneet, kulissit olivat pystyssä.

Tsehovin Kolme sisarta on aina ollut Natalil Lintalalla tärkeä näytelmä. Hän näki sen jo pikkutyttönä Seinäjoella ja esitti Mashan monologin Teakin pääsykokeissa. Jyväskylään jo harjoitetusta toiveroolista hän päätti luopua ja jättää hetkeksi teatterin. Se auttoi lähtemään hoitoon. Hän päässee näyttelemään roolin vielä moneen kertaan.

Raitistumisen jälkeen Natalil kirjoitti näytelmän Kulissit kaatuu Se ei ole dokumenttiteatteria vaan faktaa ja fiktiota. Toteutus on tragikoominen. Mukana on paljon musiikkia: oopperaa, kansanlaulua ja isän Lasse Lintalan säveltämää musiikkia. Näytelmä alkaa Marian laululla I feel pretty West Side Storysta, jota Natalil esitti Lahdessa.

Näytelmässä esiintyy myös Natalilin äidinäiti, Raakel, joka oli evankelista ja vankilasaarnaaja. Uskonto sävytti Natalilin lapsuuttakin.

Teatterikesän Ohjelmatelttaan Kulissit kaatuu tulee torstaina Tapahtumien yönä. Uusia töitäkin näyttelijällä on jo tiedossa: syksyllä on edessä Lyytin rooli Lapualaisoopperassa Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Upein rooli on kuitenkin luvassa joulukuussa: äitiys. Natalil saa elämänkumppaninsa kanssa vauvan.

Teatterikesässä nähdään tänä vuonna useita ulkolaisia huippuvieraita, mutta myös todella kiinnostavia kotimaisia esityksiä.

Marat/Sade (teksti Peter Weiss, ohjaus Juha Hurme): Tamperelaistuneen Juha Hurmeen ohjaus palkittiin Thalia-gaalassa vuoden 2019 parhaana esityksenä.

Miehen kylkiluu (teksti Maria Jotuni, ohjaus, sovitus ja lavastus Mikko Roiha): Kahdeksan kotimaisen teatterin yhteistuotannossa Mikko Roiha pyyhkii pölyt klassikon päältä lämminhenkisessä ohjauksessaan.

Nora (teksti Marie Kajava, Henrik Ibsen ja työryhmä, ohjaus Alma Lehmuskallio): Teatteri Jurkan esitys pohtii kahden Noran avulla Ibsenin Nukkekodin ja nykyajan naiskuvaa.

Harriet (käsikirjoitus ja ohjaus Milja Sarkola): Milja Sarkola kertoo isoisoäitinsä kokemuksesta vuodelta 1918, jolloin jääkärimajuri Olof Lagus kuoli hevosajelulla hämärissä olosuhteissa.

Kissani Jugoslavia (perustuu Pajtim Statovcin romaaniin, ohjaus Johanna Freundlich): Näytelmä on maagisen realismin ja absurdin komedian sävyttävä perhetarina Suomessa ja Jugoslaviassa.

Runsaassa Off-ohjelmistossa voi nähdä 20 vuotta täyttävän tamperelaisen Tukkateatterin kolme esitystä: Syntymäpäiväjuhlat, Terveisiä parisuhteesta ja Tukkateatterin juhlakattaus.

Kehitysvammaisteatteri La Stradan Lumikki ja seitsemän kääpiötä menee Anu Panulan ohjaamana suoraan katsojien sydämiin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut