Puntarissa kulttuurimaisema ja taloudellinen tuottavuus – Miten käy Pispalan bussin tulevaisuudessa?

Katja Wallenius ja Katja Villemonteix ovat lyöneet sitkeästi rumpua Pispalan linjan numero 15, nyttemmin 115, puolesta. Kuljettaja Jarmo Haapala on ajanut reittiä mielellään. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kun syntyperäinen pispalalainen Katja Villemonteix muutti takaisin kotikaupunginosaansa asumaan loppuvuodesta 2017, hän oli tehnyt yhden lupauksen itselleen: ei enää ylimääräistä yhdistystoimintaa.

Toisin kuitenkin kävi, kun kaupunki teki päätöksen Pispalaan kulkevan linjan 15 lakkauttamisesta. Elettiin alkutalvea ja Villemonteix mietti, millä ilveellä täkäläiset asukkaat saavat esimerkiksi työnnettyä lastenvaunuja ylös jyrkkiä rinteitä ilman kunnollista bussiyhteyttä.

– Minunkin piti silloin hankkia henkilöauto. Yhtäkkiä löysin itseni sitten yhdistystoiminnasta jälleen lyömästä täysillä rumpua linjan säilyttämisen puolesta. Kun kuulin tiedon, se otti niin koville että valvoin kaksi yötä kun asiaa mietin, Villemonteix sanoo.

Sitten täkäläinen asukasyhdistys järjesti paljon erilaista toimintaa asian edistämiseksi: oli keskustelutilaisuus, oli monenlaista tapahtumaa. Viimeisen kerran linja numero 15 ajoi Pispalaan kesällä 2018, mutta linjan korvike, linja numero 115 teki ensimmäisen esiintymisensä joukkoliikenteessä tammikuussa 2019.

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Katja Wallenius muistaa tarkan päivänkin: 2.1.2019.

– Välillä liikennöimässä oli linja numero 31, joka kulki Pispalanharjun itäpäähän. Se ei oikein asukkaiden liikkumisongelmia ratkaissut esimerkiksi siitä syystä, että aikataulut olivat hyvin kummalliset: bussi kulki 70 minuutin välein, Wallenius ihmettelee.

Nyt 115 on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa. Sen tulevaisuudesta Villemonteix ja Wallenius ovat kuitenkin huolissaan: kaupungin joukkoliikennelautakunnan suunnitelmat ovat mutkistamassa sen jatkoa pitkälti sillä perusteella, että raitiotie valmistuu vuonna 2021.

– On suunnitelma, että linja kulkee täältä vain kerran tunnissa Ratinan kautta Järvensivulle, ei siis Keskustorille tai kaupungin keskustaan. Se ei kyllä täkäläisiä asukkaita palvele.

Villemonteix kummastelee virkamiesten suhtautumista.

– Olemme keskustelleet asiasta kasvokkainkin, mutta virkamiesmäinen asenne puskee vastaa. Minä haluaisin kehittää linjasta sellaisen maisemareitin, joka kiertäisi harjua ja keskustaa myös matkailun hengessä, he taas ajattelevat sitä, mitä kaikki maksaa, Villemonteix ihmettelee.

Valtuustossa asiaa on rummuttanut valtuuston 1. varapuheenjohtaja Aila Dündar-Järvinen (sd.). Hän kiittelee täkäläistä väkeä hyvästä taisteluhengestä.

– Mielestäni paras reitti on ehdottomasti linjan 15 vanha reitti. Olen jättänyt kolme valtuustoaloitetta asiasta. Me jatkamme taistelua: vaikka ratikka tulee, on myös bussi- ja syöttöliikennettä oltava seassa.

Tampereen kaupungin joukkoliikenteen suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen sanoo, että linja 115 kulkee entiseen malliin vuoden 2020 toukokuun loppuun saakka.

– Sitten tehdään linjasto, jota pyritään sovittamaan ratikan tulemiseen. Ongelmallista on se, että Hämeenkadulle kaikkia busseja ei voi ohjata, siinä kärsisi silloin jokaisen viihtyvyys. Voi olla epätodennäköistä, että Pispalan bussitkaan sinne tulisivat. Päätöksiä tehdään ensi vuonna.

– Harmillista, mikäli pispalalaiset ovat kokeneet turhaa virkamiesmäisyyttä käydessään. Otamme siitä opiksemme. Linjan osalta kieltämättä huolettaa, että käyttäjämäärät ovat yhä kovin vähäisiä.

Tähän mennessä tapahtunutta

Syksyllä 2017 Tampereen kaupunki päätti lakkauttaa Pispalanharjulle kulkeneen bussilinjan numero 15. Varsin pian Pispalan asukasyhdistys nousi vastustamaan päätöstä. Kampanjoinnin seurauksena reitille palautettiin linja numero 115, joka liikennöi ensimmäisen kerran tammikuun toisena päivänä vuonna 2019.

On suunniteltu, että vuonna 2021 raitiotien tullessa linja kulkisi Ratinan kautta Järvensivulle ja takaisin. Asukasyhdistys haluaisi ehdottomasti, että linja kulkisi Keskustorilta Pispalanharjulle Hallituskadun kautta, kaupunki on huolissaan asiakasmääristä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 9. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.