Tampereelle avattiin esteetön venelaituri – Paikkoja on aluksi kuusi, mutta niitä tulee ensi vuonna lisää

Pyörätuoli ei ole este, jos mieli tekee vesille. Ylöjärveläinen Heikki Konttinen loukkaantui 19-vuotiaana, mutta siitä huolimatta hän jatkoi itselleen rakasta veneilyä pyörätuolista käsin.

– Minulle on tärkeää päästä järvelle joko kalastamaan tai muuten vain virkistäytymään ja rauhoittumaan.

Mies on nyt suunnitellut Tampereen kaupungille esteettömän pienvenelaiturin Naistenlahden satamaan. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kaupungin ylläpitämä pienvenelaituri, josta vuokrataan venepaikkoja liikuntarajoitteisille.

Kuusipaikkainen laituri avattiin maanantaina.

Esteettömiä venepaikkoja kysytään Tampereella enenevissä määrin. Satamapäällikkö Matti Joki kertoo, että niiden tarve on jopa yllättänyt.

– Ensi vuonna tehdään vielä kuusi paikkaa lisää eli sitten venepaikkoja on 12. Lisäksi laiturille suunnitellaan liikuteltava hissi, jonka avulla henkilön voi nostaa veneeseen.

Naistenlahden esteettömällä laiturilla ei ole lainkaan kynnyksiä, ja veneeseen voi nousta metrin levyiseltä venepuomilta.

– Puomi ei hetku vedessä ja kantavuus on hyvä, Joki kertoo.

Laiturin keskellä kulkee myös näkövammaisille tarkoitettu ohjausraita.

Esteettömiä venepaikkoja testataan tänä vuonna ja ensi vuonna paikkoja voi vuokrata. Paikkoja kannattaa kysyä suoraan satamapäällikkö Matti Joelta.

Esteettömän laiturin suunnitellut Heikki Konttinen toivoo, että yhä useampi liikuntarajoitteinen pääsee vesille niin halussaan.

– Vesillä liikkumista ei ole ajateltu esteettömyyden kannalta juuri lainkaan. Toivon, että jonain päivänä veneily on liikuntarajoitteisille yhtä helppoa kuin autoilu.

Konttinen toimii esteettömyyden erikoisasiantuntijana ylöjärveläisessä Alucatissa, joka valmistaa veneitä muun muassa liikuntarajoitteisille. Alucatin myynnistä vastaava Pirkka Konttinen kertoo, että ensimmäisiä kyselyitä alkoi tulla pari vuotta sitten.

– Nyt kyselyitä on alkanut tulla myös ulkomailta.

Yrityksen uusin, täysin esteettömäksi suunniteltu vene esitellään yleisölle tänä vuonna messuilla.

Myös tamperelainen matkailualan yrittäjä Matias Blomqvist on ilahtunut esteettömästä laiturista. Hänen yrityksensä Inland Fishing tarjoaa luonto- ja kalastusmatkailupalveluita muun muassa erityisryhmille, ja nyt kalastamaan pääsevät myös pyörätuolilla liikkuvat.

– Toivon, että Näsijärven saariin panostettaisiin tulevaisuudessa ja siten, että myös liikuntarajoitteiset voisivat rantautua saariin.

Laiturin avajaisissa piipahtivat myös Tampereen kaupungin vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Virtanen ja Toivo Enqvist. He molemmat liikkuvat pyörätuoleilla.

– Laituri vaikuttaa oikein hyvältä. Yleensä tavallisille venelaiturille pääsy pysähtyy jo alkuunsa. Jos portin saa auki, niin viimeistään muutaman metrin päässä on aina kynnys.

He toivovat, ettei esteettömyyden lisääminen pysähdy tähän.

– Liikuntarajoitteiset kaipaavat luonnonrauhaa ja pääsyä veden äärelle nauttimaan luonnosta sekä kalastamaan. Sellaisia paikkoja ei ole Tampereella. Mustassalahdessa on toki laituri, mutta siellä ei ole järin rauhallista. Hatanpäällä oli myös laituri, mutta sinne on tullut niin paljon muita toimintoja, ettei siellä oikein voi kalastaa. Tällä hetkellä paras paikka taitaa olla Koukkuniemen laituri, mutta sellaisia soisi olla enemmänkin. Myös uimapaikkaa olemme kovasti kaivanneet, Virtanen ja Enqvist kertovat.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut