Finlayson haastoi Ikean nyt lakanoista – uusi kärkäs mainostyyli toi Oatlylle tuomion, joka ei Suomea koske

Helsingin Sanomien etusivulla 7.8.2019 ollut mainos puhuttaa kuluttajia. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomalainen tekstiilialan yritys Finlayson repäisi ja julkaisi koko etusivun kattaneen mainoksen keskiviikkona Helsingin Sanomissa. Mainos on poikkeuksellinen, koska se on suora viesti Ikealle.

– Hei Ikea, tässä on maailman kaunein lakana. Tehkää perässä, sivun mainoksessa lukee huonekalujätin brändistä tutuin keltaisin kirjaimin, sinisellä pohjalla.

Huomattavasti pienemmin kirjaimin mainoksessa kerrotaan tarkemmin Ikealle heitetty haaste. Finlayson kertoo jatkossa pakkaavansa lakanansa muovin sijasta kartonkiin ja siirtyvänsä käyttämään vain GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa.

– Kuvitelkaa, kuinka kauniiksi maailma muuttuisi, jos te ja muutkin kansainväliset tekstiilijätit tekisitte saman kuin me, kuuluvat saatesanat.

Ikea vastasi mainokseen vauhdikkaasti julkaisemalla heti aamupäivällä sosiaalisessa mediassa vastamainoksensa.

– Hei Finlayson, kiitos haasteestanne Helsingin Sanomissa tänään! Mekin teemme kauniita lakanoita. Vastuullisuus on toimintamme ytimessä.

Ikea jatkaa vakuuttamalla vastuullisuuttaan nyt ja tulevaisuudessa.

– Työmme vastuullisen puuvillatuotannon eteen jatkuu edelleen ja on hienoa, että muutkin alan toimijat ovat mukana talkoissa. Tehdään yhdessä!

Yleisön mielipiteet mainonnan toimivuudesta jakautuvat somessa. Osa kokee Finlaysonin nolanneen itsensä mustamaalaamalla kilpailijaansa, osa kiittelee hyvästä keskustelun avauksesta ympäristön hyväksi. Muutamissa kommenteissa epäillään yritysten sopineen kampanjasta etukäteen.

Kilpailijan haastaminen ympäristötalkoiden nimissä näyttää olevan mainosalalla nouseva trendi. Esimerkiksi kauramaitoa valmistava ruotsalaisyritys Oatly haastaa ruokateollisuutta kissankokoisin kirjaimin pitkin Eurooppaa ja Aasiaa.

Haastamista edelsi aggressiivisempi mainonta. Viisi vuotta sitten ruotsalaisten maidontuottajien etujärjestö koki Oatlyn kampanjan It’s like milk but made for humans -sloganin (suom. Se on kuin maitoa, mutta tehty ihmisille) loukkaavaksi ja haastoi yhtiön oikeuteen. Oatly hävisi oikeudenkäynnin, eikä kaurayhtiö saa enää käyttää iskulausetta Ruotsissa. Suomessa yritys käytti kyseistä slogania näyttävästi, kunnes Ruokavirasto kielsi toukokuussa kaurajuoman rinnastamisen maitoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.