Tänään vietetään kansainvälistä kissanpäivää – Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksellä ennätysmäärä hylättyjä kissoja

Kansainvälistä kissanpäivää on vietetty 8. elokuuta vuodesta 2002 lähtien. Sen tarkoitus on kiinnittää huomiota eläinten hyvinvointiin, ja syytä onkin, sillä kaikilla kissoilla ei ole kissanpäivät.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen vastaanottamien hylättyjen kissojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosina.

Tällä hetkellä yhdistyksen hoidossa on ollut kaikkiaan yhteensä 373 kissaa, joista 107 on vastaanotettu tämän vuoden aikana. Näistä 11 on jatkosijoituspaikasta syystä tai toisesta palautuneita kissoja ja 19 uusia syntyneitä kissoja.

– Olemme saaneet onneksi jatkosijoitettua kissoja paljon, mutta määrä on silti todella suuri, kertoo PESU ry:n varapuheenjohtaja Minna Hölttä.

Vuoden 2018 aikana yhdistys vastaanotti noin 300 kissaa, joista noin 75 prosenttia lähti uusiin koteihin saman vuoden aikana.

− Eläinten määrä on valtava yhdistyksen resursseihin nähden. Kodittomien eläinten eläinlääkärikulut ovat nousseet useamman vuoden ja viime vuosina ne ovat ylittäneet reilusti 100 000 euroa. Tällaiset summat ovat täysin vapaaehtoisvoimin toimivalle yhdistykselle varainhankinnallisesti erittäin haastavia eläinten hoidon ohessa. Surullisinta on tietenkin kissojen kohtalo ja ihmisten välinpitämättömyys, PESU ry:n puheenjohtaja Annika Salomaa kuvailee.

Eläinsuojeluyhdistykselle tulevien kissojen määrää selittää moni tekijä. Kissoja jää kodittomaksi yhä enemmän, mutta niitä myös saadaan autettua tehokkaammin. PESU ry:n toiminta on kasvanut ja sen kautta on tarjolla enemmän tilapäiskoteja, joihin uutta kotia etsiviä eläimiä sijoitetaan.

− Suuri merkitys on myös sillä, että PESU ry:n toiminta tunnetaan yhä paremmin ja siihen luotetaan, joten ihmiset osaavat ottaa meihin yhteyttä, Salomaa kertoo.

Löytöeläinyhteistyö on myös lisääntynyt Pirkanmaalla. Hyvällä yhteistyöllä esimerkiksi Kiikoisten löytöeläinpalvelun, Kissankulma ry:n ja Kujalan tilan kanssa voidaan auttaa yhä useampaa hylättyä eläintä. Löytöeläinpalvelut vastaavat löytöeläimistä 15 vuorokautta, jonka jälkeen ne siirtyvät eläinsuojeluyhdistykselle odottamaan pääsyä uuteen kotiin. Yhdistykselle päätyy lisäksi eläinsuojeluviranomaisten kautta eläimiä, esimerkiksi luonnossa eläviä populaatiokissoja.

Kissakriisin yhtenä taustatekijänä on arvostuksen puute eläintä kohtaan. Myös tietämättömyys vaikuttaa: moni ei ymmärrä, mitä lemmikin hoito vaatii.

− Oma lemmikki kannattaa hankkia vain, jos siihen pystyy sitoutumaan. Leikkauttaminen on halpa ja helppo keino välttyä ei-toivotuilta pennuilta. Lemmikin tunnistusmerkinnän tulisi olla pakollinen, jotta karanneiden tai hylättyjen eläinten alkuperä olisi helpommin selvitettävissä. PESU ry:ssä toivotaan myös, että ihmiset pitävät silmällä eläinten hyvinvointia ja ottavat yhteyttä eläinsuojeluun matalalla kynnyksellä, Salomaa viestittää.

Kun löydät hylätyn lemmikin

Eläinsuojelulaki velvoittaa kaupungit ja kunnat järjestämään tilapäisen hoidon irrallaan tavatuille koirille, kissoille, ja muille pienikokoisille harrastuseläimille.

Laki velvoittaa hoitamaan löytöeläintä 15 vuorokautta. Tänä aikana omistajalla on mahdollisuus lunastaa lemmikkinsä hoito-, kuljetus-, yms. kuluja vastaan. Jos 15 vuorokauden aikana omistajaa ei saada selville, eläimelle voidaan etsiä uusi koti tai se voidaan lopettaa (käytäntö vaihtelee kunnittain).

Kadonneesta eläimestä kannattaa ilmoittaa myös naapurikuntien löytölöihin sekä laputtaa kuvallisin ilmoituksin alue missä eläin on kadonnut. Muista myös lemmikkien tunnistemerkintä, se auttaa karkulaista kotiin!

Facebookissa toimivat ainakin ryhmät Lemmikit karkuteillä Pirkanmaa ja Karkurit, joihin ilmoitus karanneesta eläimestä kannattaa lisätä heti.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut