Keikka-arvio: Rammstein osoitti Tampereen Ratinassa, miksi Saksa on sittenkin nasta maa

Rammsteinin tykitys oli liikaa tamperelaiselle Risto Moisiolle. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Elämä on monesti kiinni navakasta sattumasta. Mikäli jo edesmenneeseen DDR:ään syntynyt Till Lindeman ei olisi joutunut kurinpidollisista syistä syrjään maansa uintimaajoukkueesta ja tätä kautta haudannut haaveensa Moskovan kesäolympialaisista 1980, hän tuskin olisi esiintynyt 39 vuotta myöhemmin Tampereen Ratinassa juhlittuna sankarina, yhden maailman tunnetuimman rockyhtyeen laulajana ja keulakuvana.

Rammstein on muutenkin harvinainen, jopa kummallinen outolintu rockmaailmassa. Vuonna 1994 perustettu ryhmä ei ole kokenut neljännesvuosisadassa ainuttakaan miehistönvaihdosta. Lisäksi bändi on takonut tiukasti menemään omalla äidinkielellään.

Historia tuntee ryhmiä kuten Kent, Heroes del Silencio ja laulajan nimeltä Myléne Farmer, jotka ovat esiintyneet ruotsiksi, espanjaksi ja ranskaksi – mutta niitä ei voi verrata Rammsteiniin, joka on saksalla takonut toimintansa lopulta vielä astetta kauemmas edellämainituista. Sitä on ihailtava.

Lisäksi on ihailtava tekstejä: yhtye saa ladattua saksankieliseen sisältöönsä sellaisia elementtejä, että välillä selkäpiitä karmii mutta ainoastaan hyvällä tavalla. Aiheet ja kertomukset osoittavat, että ryhmä on edelleen äärimmäisen tosissaan, vaikka sen esiintymisissä on myös paljon sarjakuvamaisuutta ja suoranaista huumoriakin.

Tamperelaiset olivat viikon aikana havainneet, että Ratinaan on nousemassa semmoinen pytinki, ettei vastaavaa ole nähty Mansessa vielä kellään. Perjantai-iltana saattoi havaita, että se on juuri näin ja mittakaavan ja kuorrutuksen puolesta noin sadan euron pääsylipulle saa taatusti vastinetta.

Ja sitten pyrotekniikka. Laulaja Till Lindeman huomasi takavuosina yhtyeensä harrastavan lavalla pyrotekniikkaa siinä määrin, että on syytä hankkia tulityökortti ettei pala kesken keikan.

Ratkaisua voi pitää perjantain perusteella oikeana: on oikeastaan hämmästyttävää, miten vaikkapa Rammsteinin perustaja, kitaristi Richard Kruspe pysyy yleensä hengissä kahden ja puolen tunnin mittaisen stadionkeikan aikana, siinä määrin läheltä tuliefektit tuuttaavat miehen asemapaikkaa lavalla ja jokainen on askel on varmuudella mietittävä tarkasti.

Rammstein on esittänyt kuluvan vuoden stadionkiertueellaan melko lailla identtistä settiä. Perjantai-iltana Ratinassa vähemmän yhtyeen tuotantoa tunteva saattoi jäädä kaipaamaan ainoastaan Amerika- ja Mutter-biisejä: muuten vanha ja tuore hittimateriaali lyötiin esille monipuolisesti. Lisäksi vanhoista kappaleista myöskin Seemann olisi ollut hyvä lisä kokonaisuuteen.

Muuten perjantain keikasta on todella vaikea keksiä mitään valittamista. Ohjelmanjulistus oli kunnossa, soundit iskivät siihen malliin kuin pitikin – varsinkin rumpumiksaus käynee opiksi ja ojennukseksi oikeastaan kenelle tahansa äänisuunnittelusta ja äänityöstä kiinnostuneelle. Samoin bassosoundi oli alusta loppuun hurjan tanakka.

Paljon maailmaa nähnyt bändi ei myöskään unohtanut yhteiskunnallisuutta. Encoren ensimmäisen biisin jälkeen yhtye purjehti Ratinan keskeltä yleisömeren päällä lautalla päälavalle, jossa heidät vastaanotti laulaja Till Lindeman. Saksankielisessä kyltissä luki ulkomaalaiset tervetuloa. Tuon jälkeen yhtye alkoi esittää tuoretta Ausländer-biisiään.

Viesti kävi tästä harvinaisen selväksi, sitä ei tarvinnut enää alleviivata.

Rammsteinin perjantain keikasta on vaikea keksiä mitään valittamista. Seppo Räty tuumi Stuttgartissa elokuussa 1993, että Saksa on paska maa. Elokuisen perjantai-illan jälkeen on sanottava, että Seppo oli väärässä: Saksa on jo pelkän Rammsteinin ansiosta vähintäänkin nasta maa.

Rammstein Tampereen Ratinan stadionilla 9.8.2019. Yhtye esiintyy Ratinassa toistamiseen lauantaina 10.8. Keikka alkaa kello 20.30 ja loppuu viimeistään kello 23.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 2. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 3. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 4. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 5. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 5. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.