Nyt rekrytointi onnistui! – Tampereelle on onnistuttu palkkaamaan lisää sosiaalityöntekijöitä lastensuojeluun

Lastensuojelun resursseja lisättiin, mikä teki Tampereen kaupungista houkuttelevamman työnantajan. Johanna Erjonsalo/arkisto

Marjo Rämö

Lastensuojelussa työskentelevien tilanne alkaa näyttää aiempaa valoisammalta Tampereella. Lastensuojeluun etsittiin keväällä 21:tä sosiaalityöntekijää, joista yli puolet oli uusia resurssilisäyksiä. Työntekijöitä on tähän mennessä saatu 19.

Osa uusista työntekijöitä on jo aloittanut työt heinäkuussa. Loput aloittavat elo-syyskuussa.

Avopalvelujohtaja Anniina Tirronen luonnehtii keväistä rekrytointia onnistuneeksi.

– Seuraavan kerran uusia sosiaalityöntekijöitä haetaan elo-syyskuussa, hän kertoo.

Hakuun tulee kaksi täyttämättä jäänyttä vakanssia lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä sekä muutama vapautunut vakanssi lapsiperheiden sosiaalityössä, lastensuojelun avohuollossa ja sijais- ja jälkihuollon sosiaalityössä. Lisäksi hakuun on tulossa muutamia eripituisia sijaisuuksia.

Tampereen kaupunki päätti vuoden alussa vihdoin lisätä resursseja lastensuojeluun, sillä tilanne oli ajautunut huonoksi.

Tamperelainen kirjoitti lokakuussa, että yhdeltä Tampereen lastensuojelun alueelta oli toimitettu johdolle huolenilmaus, joka koski työntekijöiden jaksamista. Viesti oli se, etteivät työntekijät pysty tekemään töitä virkavastuun vaatimalla tavalla.

Myös eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle tehtiin loppuvuodesta kantelu lastensuojeluun liittyen. Kantelija arvosteli Tampereen kaupungin sosiaalitoimea monista epäkohdista, muun muassa siitä, ettei tietopyyntöihin vastattu.

Apulaisoikeusasiamiehen sijainen Mikko Sarja antoi vastauksensa heinäkuun lopussa. Hän pyysi Tampereen kaupungin avo- ja asumispalveluita kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin: asiakastietojen kirjaamiseen, huolellisuuteen julkisuuslain mukaisten tietopyyntöjen käsittelyssä, velvollisuuteen turvata viranhaltijoille ja työntekijöille mahdollisuudet suoriutua lakisääteisistä tehtävistä ja siihen, että lastensuojeluasiat käsitellään ilman aiheetonta viivästystä.

Palvelulinjapäällikkö Maria Päivänen kertoo, että apulaisoikeusasiamiehen kehotukset huomioidaan niin esimiestyössä, työntekijöille järjestettävissä koulutuksissa kuin myös uusien työntekijöiden perehdyttämisessä.

– Uusilla vakansseilla pyritään turvaamaan mahdollisuudet selviytyä lakisääteisistä tehtävistä säädetyissä aikarajoissa. Esimiestyöhön on panostettu jo vuonna 2017 kaksinkertaistamalla lastensuojelun johtavien sosiaalityöntekijöiden määrä, jotta esimiehet voivat paremmin toimia sosiaalityöntekijöiden tukena asiakasprosesseissa. Työntekijöiden perehdytys ja sen parantaminen on yksi tärkeä painopiste meneillään olevassa sosiaalityön kehittämisprojektissa, Päivänen kertoo.

Dokumentoinnista on järjestetty ja järjestetään vastedes koulutusta henkilöstölle.

– Tässä yhteydessä käsitellään myös huolellisuusvelvoitetta. Myös tietosuojaan ja siihen liittyviin käytäntöihin kiinnitetään jatkuvaa huomioita.

Lastensuojelua on moitittu siitäkin, että henkilökunta vaihtuu usein. Työvoiman lisäyksen toivotaan tuovan vakautta tilanteeseen.

– Kevään aikana työntekijöiden vaihtuvuus on vähentynyt merkittävästi, Tirronen kertoo.

Vakanssien lisäämisen lisäksi sosiaalityöntekijöiden palkkausta on tarkistettu. Kaupungilla on myös aloitettu kehittämisprojekti rekrytoinnin, työhyvinvoinnin, työturvallisuuden, johtamisen ja osaamisen kehittämiseksi.

– Projekti on edennyt sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Lisätietoa

Kevään aikana asiakasmäärät olivat työntekijää kohden viime syksyn tasolla, sillä uusien työntekijöiden rekrytoinnit olivat vielä käynnissä.

Vakanssikohtaiset asiakasmäärät ovat laskeneet uusien perustettujen vakanssien myötä.

Jos kaikki avoinna olevat vakanssit saadaan täytettyä, lastensuojelussa keskimääräinen asiakasmäärä per työntekijä tulee olemaan noin 34 asiakasta, lapsiperheiden sosiaalityössä noin 61 ja sijais- ja jälkihuollon sosiaalityössä noin 41.

Kaupunki panostaa myös perhepalveluihin, millä pyritään parantamaan palvelujen saamista varhaisessa vaiheessa ja vähentämään lastensuojeluun ohjautuvien lasten ja perheiden määrää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 2. Tampereen kaupungin nettisivut menevät uusiksi, valmista vuonna 2022 – "Tampere on upea ja elinvoimainen, haluamme, että tämä näkyy verkkosivuilta paremmin"
 3. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 4. 70-vuotias Twitter-tähti Juice Leskinen olisi tehtaillut some-kohuja... mutta olisiko sinne suostunut – Nasevuudet kerättiin uutuuskirjaan
 5. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 6. Kansanedustaja: Miksi työmarkkinaosapuolet luistavat työllisyystalkoista? – "Pelkällä lämpimällä kädenpuristuksella saati palkkatuella ei saada aikaan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja"
 7. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 8. Kaasuasemalla räjähdys Pirkkalassa – Yksi loukkaantunut
 9. Takaa-ajo Hämeenkyrössä – Mopoilija pakeni poliisia, 90 km/h ei riittänyt
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 2. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"
 3. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 4. Poliisi varoittaa kasvavasta ilmiöstä – Huomio, hyväkään lukko ei vältäämättä estä näiden päätymistä voroille
 5. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 6. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 7. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 10. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 11. 70-vuotias Twitter-tähti Juice Leskinen olisi tehtaillut some-kohuja... mutta olisiko sinne suostunut – Nasevuudet kerättiin uutuuskirjaan
 12. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 13. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 14. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 15. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.