Nyt rekrytointi onnistui! – Tampereelle on onnistuttu palkkaamaan lisää sosiaalityöntekijöitä lastensuojeluun

Lastensuojelussa työskentelevien tilanne alkaa näyttää aiempaa valoisammalta Tampereella. Lastensuojeluun etsittiin keväällä 21:tä sosiaalityöntekijää, joista yli puolet oli uusia resurssilisäyksiä. Työntekijöitä on tähän mennessä saatu 19.

Osa uusista työntekijöitä on jo aloittanut työt heinäkuussa. Loput aloittavat elo-syyskuussa.

Avopalvelujohtaja Anniina Tirronen luonnehtii keväistä rekrytointia onnistuneeksi.

– Seuraavan kerran uusia sosiaalityöntekijöitä haetaan elo-syyskuussa, hän kertoo.

Hakuun tulee kaksi täyttämättä jäänyttä vakanssia lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä sekä muutama vapautunut vakanssi lapsiperheiden sosiaalityössä, lastensuojelun avohuollossa ja sijais- ja jälkihuollon sosiaalityössä. Lisäksi hakuun on tulossa muutamia eripituisia sijaisuuksia.

Tampereen kaupunki päätti vuoden alussa vihdoin lisätä resursseja lastensuojeluun, sillä tilanne oli ajautunut huonoksi.

Tamperelainen kirjoitti lokakuussa, että yhdeltä Tampereen lastensuojelun alueelta oli toimitettu johdolle huolenilmaus, joka koski työntekijöiden jaksamista. Viesti oli se, etteivät työntekijät pysty tekemään töitä virkavastuun vaatimalla tavalla.

Myös eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle tehtiin loppuvuodesta kantelu lastensuojeluun liittyen. Kantelija arvosteli Tampereen kaupungin sosiaalitoimea monista epäkohdista, muun muassa siitä, ettei tietopyyntöihin vastattu.

Apulaisoikeusasiamiehen sijainen Mikko Sarja antoi vastauksensa heinäkuun lopussa. Hän pyysi Tampereen kaupungin avo- ja asumispalveluita kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin: asiakastietojen kirjaamiseen, huolellisuuteen julkisuuslain mukaisten tietopyyntöjen käsittelyssä, velvollisuuteen turvata viranhaltijoille ja työntekijöille mahdollisuudet suoriutua lakisääteisistä tehtävistä ja siihen, että lastensuojeluasiat käsitellään ilman aiheetonta viivästystä.

Palvelulinjapäällikkö Maria Päivänen kertoo, että apulaisoikeusasiamiehen kehotukset huomioidaan niin esimiestyössä, työntekijöille järjestettävissä koulutuksissa kuin myös uusien työntekijöiden perehdyttämisessä.

– Uusilla vakansseilla pyritään turvaamaan mahdollisuudet selviytyä lakisääteisistä tehtävistä säädetyissä aikarajoissa. Esimiestyöhön on panostettu jo vuonna 2017 kaksinkertaistamalla lastensuojelun johtavien sosiaalityöntekijöiden määrä, jotta esimiehet voivat paremmin toimia sosiaalityöntekijöiden tukena asiakasprosesseissa. Työntekijöiden perehdytys ja sen parantaminen on yksi tärkeä painopiste meneillään olevassa sosiaalityön kehittämisprojektissa, Päivänen kertoo.

Dokumentoinnista on järjestetty ja järjestetään vastedes koulutusta henkilöstölle.

– Tässä yhteydessä käsitellään myös huolellisuusvelvoitetta. Myös tietosuojaan ja siihen liittyviin käytäntöihin kiinnitetään jatkuvaa huomioita.

Lastensuojelua on moitittu siitäkin, että henkilökunta vaihtuu usein. Työvoiman lisäyksen toivotaan tuovan vakautta tilanteeseen.

– Kevään aikana työntekijöiden vaihtuvuus on vähentynyt merkittävästi, Tirronen kertoo.

Vakanssien lisäämisen lisäksi sosiaalityöntekijöiden palkkausta on tarkistettu. Kaupungilla on myös aloitettu kehittämisprojekti rekrytoinnin, työhyvinvoinnin, työturvallisuuden, johtamisen ja osaamisen kehittämiseksi.

– Projekti on edennyt sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Lisätietoa

Kevään aikana asiakasmäärät olivat työntekijää kohden viime syksyn tasolla, sillä uusien työntekijöiden rekrytoinnit olivat vielä käynnissä.

Vakanssikohtaiset asiakasmäärät ovat laskeneet uusien perustettujen vakanssien myötä.

Jos kaikki avoinna olevat vakanssit saadaan täytettyä, lastensuojelussa keskimääräinen asiakasmäärä per työntekijä tulee olemaan noin 34 asiakasta, lapsiperheiden sosiaalityössä noin 61 ja sijais- ja jälkihuollon sosiaalityössä noin 41.

Kaupunki panostaa myös perhepalveluihin, millä pyritään parantamaan palvelujen saamista varhaisessa vaiheessa ja vähentämään lastensuojeluun ohjautuvien lasten ja perheiden määrää.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut