Kelpaisiko kelluva kesämökki? – "Tällaista rakentamista haluamme edistää"

Perttu Ketola haluaa edistää kestävää rakentamista. Vilho Rajala

Vilho Rajala

Miltä kuulostaisi kesämökki Pyhäjärvellä, veden päällä?

Rakennusalan projektinjohtoyritys Cireco Finland Oy aikoo rakentaa sellaisen ensi kesäksi.

– Paikkaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta olemme keskustelleet asiasta satamapäällikkö Matti Joen kanssa, kertoo Cirecon hallituksen puheenjohtaja Perttu Ketola.

Cireco tulee sanoista circular economy eli kiertotalous. Yrityksen toiminnassa ekologisuus on kantava ajatus, kuin ponttooni lautan pohjassa.

– Ajatus on, että mökki on omavarainen, aurinkopaneeleilla varustettu, siellä on kuivakäymälä ja istutuksia, joissa kenties pystytään jopa hyödyntämään harmaita vesiä, Ketola luettelee.

Yritys on esitellyt ideaansa potentiaalisille ostajille, mutta jos ei sopimukseen päästä, Ketola lupaa että mökki rakennetaan vaikka omalla rahalla.

– Se on herättänyt paljon kiinnostusta ja on hyvä näyteikkuna siihen, millaista rakentamista haluamme edistää.

Kesämökki tullaan rakentamaan alusta asti "purettavaksi", kuten Ketola asian muotoilee.

– Tarkoitus on, että näin rakennusmateriaalit saadaan kierrätettyä mahdollisimman hyvin.

Ketola esittelee mahdollisia pohjapiirroksia, joissa on olohuone, makuuhuone tai kaksi, sauna, wc ja keittiö.

Varustelutaso ylittää helposti askeettisimmat tavalliset kesämökit. Tarkoitus on tehdä sekä rakennusteknisesti, arkkitehtonisesti että varustelun puolesta niin moderni mökki kuin mahdollista.

Rakennusala muuttuu hitaasti ja kankeasti, Ketola tuskailee. Hän on koulutukseltaan rakennusinsinööri ja väsynyt suomalaiseen rakennustyyliin.

– Perinteinen rakentaminen saastuttaa ympäristöä aivan valtavasti, eikä siitä vain välitetä. Materiaaleja ei kierrätetä eikä päästöjä yritetä saada kuriin, hän tuskailee.

Yrityksen iskulauseena on, että jäte on vain materiaalia vailla identiteettiä.

– Cireco haluaa tuoda kokonaan uuden tavan toimia. Puhtaampien arvojen ja uudenlaisen yhteistyön avulla Suomella on mahdollisuus saavuttaa kiertotalouden edelläkävijän rooli. Digitalisaatio helpottaa materiaalien laskentaa ja hallintaa aivan valtavasti. Olen käynyt paljon Hollannissa tutustumassa sikäläiseen rakentamiseen, ja siellä ollaan tässä asiassa paljon Suomea edellä.

Cirecolla ei ole omia koneita eikä rakennusmiehiä töissä, vaan yrityksen liikeidea on toimia projektinjohdossa. Se osallistuu kilpailutuksiin ja toteuttaa rakennushankkeen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yritys on toteuttanut kiertotaloushankkeita viimeksi Turussa. Ketolan mukaan alan kuumin pöhinä on Helsingissä, mutta Tampereellakin tilanne on lupaava.

– Täällä rakennetaan paljon ja on selvästi alettua miettiä myös rakentamisen tapoja. Mutta sitten kun mennään muualle Suomeen, tilanne on aika heikko.

Cirecolla on suunnitteilla North Bank -niminen hanke Hiedanrantaan. Se olisi kokonainen kortteli, joka perustuu kiertotalousajatteluun, ja sen voi toteuttaa myös muualle. Konsepti herätti kiinnostusta kesäkuussa World Circular Economy Forumissa.

– Koko prosessi suunnittelusta rakentamiseen, käyttöön ja aikanaan purkamiseen mietitään kiertotalouden kannalta.

Cireco Finland Oy

Perustettu 1999 nimellä Fiber Valve Oy. Yhtiöjärjestys ja nimi vaihtui 2019.

Toimii rakennushankkeiden projektinjohtajana, osallistuu kilpailutuksiin ja koordinoi hankkeita yhteistyöverkoston kautta.

Painopisteenä kiertotalous, eli ympäristön ja kierrätyksen huomioiminen jokaisessa rakennuksen elinkaaren vaiheessa.

Ajankohtaisia hankkeita Tampereella kelluva kesämökki Pyhäjärvelle ja North Bank -kiertotalouskortteli Hiedanrantaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut