Kelpaisiko kelluva kesämökki? – "Tällaista rakentamista haluamme edistää"

Perttu Ketola haluaa edistää kestävää rakentamista. Vilho Rajala

Vilho Rajala

Miltä kuulostaisi kesämökki Pyhäjärvellä, veden päällä?

Rakennusalan projektinjohtoyritys Cireco Finland Oy aikoo rakentaa sellaisen ensi kesäksi.

– Paikkaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta olemme keskustelleet asiasta satamapäällikkö Matti Joen kanssa, kertoo Cirecon hallituksen puheenjohtaja Perttu Ketola.

Cireco tulee sanoista circular economy eli kiertotalous. Yrityksen toiminnassa ekologisuus on kantava ajatus, kuin ponttooni lautan pohjassa.

– Ajatus on, että mökki on omavarainen, aurinkopaneeleilla varustettu, siellä on kuivakäymälä ja istutuksia, joissa kenties pystytään jopa hyödyntämään harmaita vesiä, Ketola luettelee.

Yritys on esitellyt ideaansa potentiaalisille ostajille, mutta jos ei sopimukseen päästä, Ketola lupaa että mökki rakennetaan vaikka omalla rahalla.

– Se on herättänyt paljon kiinnostusta ja on hyvä näyteikkuna siihen, millaista rakentamista haluamme edistää.

Kesämökki tullaan rakentamaan alusta asti "purettavaksi", kuten Ketola asian muotoilee.

– Tarkoitus on, että näin rakennusmateriaalit saadaan kierrätettyä mahdollisimman hyvin.

Ketola esittelee mahdollisia pohjapiirroksia, joissa on olohuone, makuuhuone tai kaksi, sauna, wc ja keittiö.

Varustelutaso ylittää helposti askeettisimmat tavalliset kesämökit. Tarkoitus on tehdä sekä rakennusteknisesti, arkkitehtonisesti että varustelun puolesta niin moderni mökki kuin mahdollista.

Rakennusala muuttuu hitaasti ja kankeasti, Ketola tuskailee. Hän on koulutukseltaan rakennusinsinööri ja väsynyt suomalaiseen rakennustyyliin.

– Perinteinen rakentaminen saastuttaa ympäristöä aivan valtavasti, eikä siitä vain välitetä. Materiaaleja ei kierrätetä eikä päästöjä yritetä saada kuriin, hän tuskailee.

Yrityksen iskulauseena on, että jäte on vain materiaalia vailla identiteettiä.

– Cireco haluaa tuoda kokonaan uuden tavan toimia. Puhtaampien arvojen ja uudenlaisen yhteistyön avulla Suomella on mahdollisuus saavuttaa kiertotalouden edelläkävijän rooli. Digitalisaatio helpottaa materiaalien laskentaa ja hallintaa aivan valtavasti. Olen käynyt paljon Hollannissa tutustumassa sikäläiseen rakentamiseen, ja siellä ollaan tässä asiassa paljon Suomea edellä.

Cirecolla ei ole omia koneita eikä rakennusmiehiä töissä, vaan yrityksen liikeidea on toimia projektinjohdossa. Se osallistuu kilpailutuksiin ja toteuttaa rakennushankkeen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yritys on toteuttanut kiertotaloushankkeita viimeksi Turussa. Ketolan mukaan alan kuumin pöhinä on Helsingissä, mutta Tampereellakin tilanne on lupaava.

– Täällä rakennetaan paljon ja on selvästi alettua miettiä myös rakentamisen tapoja. Mutta sitten kun mennään muualle Suomeen, tilanne on aika heikko.

Cirecolla on suunnitteilla North Bank -niminen hanke Hiedanrantaan. Se olisi kokonainen kortteli, joka perustuu kiertotalousajatteluun, ja sen voi toteuttaa myös muualle. Konsepti herätti kiinnostusta kesäkuussa World Circular Economy Forumissa.

– Koko prosessi suunnittelusta rakentamiseen, käyttöön ja aikanaan purkamiseen mietitään kiertotalouden kannalta.

Cireco Finland Oy

Perustettu 1999 nimellä Fiber Valve Oy. Yhtiöjärjestys ja nimi vaihtui 2019.

Toimii rakennushankkeiden projektinjohtajana, osallistuu kilpailutuksiin ja koordinoi hankkeita yhteistyöverkoston kautta.

Painopisteenä kiertotalous, eli ympäristön ja kierrätyksen huomioiminen jokaisessa rakennuksen elinkaaren vaiheessa.

Ajankohtaisia hankkeita Tampereella kelluva kesämökki Pyhäjärvelle ja North Bank -kiertotalouskortteli Hiedanrantaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 2. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 3. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 4. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 5. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 5. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 6. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 7. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 8. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 11. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 12. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.