Joni, 14, toi rahakaapin Suomeen – Nyt nuori yrittäjä edustaa jenkkituotetta kaikissa Pohjoismaissa: "Avautui tilaisuus"

Joni Pyrstöjärvi on nuoresta iästään huolimatta kokenut yrittäjä. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Joni Pyrstöjärvi on teini-ikäinen yrittäjä, joka aloitti yhdysvaltalaisten elintarvikkeiden, virvoitusjuomien ja karkkien maahantuomisen muutamia vuosia sitten.

Yrittämistä hän on harjoittanut koulun ohessa, mutta niin, että läksyt tulevat tehtyä eivätkä arvosanat kärsi.

Vuoden alussa Pyrstöjärvi teki uuden aluevaltauksen: hänestä tuli yhdysvaltalaisten rahakaappien myyntiedustaja Pohjoismaissa. Kaappiin, jonka voi täyttää seteleillä, puhalletaan ilmaa, samalla kun sisällä seisova yrittää kahmia mahdollisimman paljon kahisevaa näppeihinsä.

– Ensimmäinen ajatukseni olisi, että tämä sopisi viihdealan yrityksiin. Yllätyin kuitenkin siitä, että myös muunlaiset yritykset ovat osoittaneet kiinnostusta. Tällaisia ovat esimerkiksi finanssialan yritykset, kertoo Pyrstöjärvi.

Hänen mielestään tuote sopii hyvin vetonaulaksi tapahtumiin ja markkinointitempauksiin.

– Amerikassa sitä käytetään nimenomaan autokaupoissa. Se houkuttelee asiakkaita paikalle ja vain yhden myydyn auton myyntikate voi kattaa laitteesta koituvat kustannukset.

Yhdysvalloissa pienin seteli on arvoltaan yhden dollarin kun Suomessa se on viisi euroa. Suomessa kauppiaalle voi olla kannattavampaa täyttää kaappi setelien sijasta kupongeilla tai leikkirahalla, hän pohtii.

Pyrstöjärvi päätyi maahantuomaan rahakaappeja, kun hänen asiakkaansa, kokkolalainen Tivoli Alfred sitä pyysi. Tuolloin hänellä itselläänkään ei ollut vielä tietoa, millaisesta tuotteesta on kyse, koska tuote on Suomessa edelleen erikoisuus.

Pyrstöjärvi hankki kaapin ja toi sen Suomeen. Asiakas oli tyytyväinen. Sitten kaapin valmistaja pyysi häntä edustamaan yritystä Suomessa ja Euroopassa.

– Avautui tilaisuus ja nyt toimin yhteyshenkilönä eurooppalaisen asiakkaan ja valmistajan välillä. Otan asiakkaalta vastaan tilauksen ja minä välitän sen Amerikkaan valmistajalle.

Asioiminen englanniksi onnistuu Pyrstöjärveltä luonnostaan. Hän on käynyt koulua kansainvälisellä linjalla eskari-iästä lähtien.

– En pystyisi tekemään tätä jos en hallitsisi kieltä. Englannin osaaminen on aivan ehdottoman tärkeää, jotta pystyn varmistamaan, että asiakkaani saa juuri haluamansa tuotteen.

Pyrstöjärvi kertoo myyneensä jo useita kaappeja, mutta tarkkoja lukuja hän ei voi kertoa. Kauppoja hän kertoo tehneensä Suomen lisäksi myös muihin Pohjoismaihin. Myyntihinta riippuu mallista ja asiakkaan toiveista, mutta se liikkuu 1 700–1 900 euron välillä.

– Kaikki tehdään mittatilauksena asiakkaan toiveiden mukaan. Kun kaikki on saatu sovittua, olen yhteydessä valmistajaan ja tilaan asiakkaan näköisen koneen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 7. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 10. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 11. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 12. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 13. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 14. Tampereen Vihreät nimesi neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta – "Ehdokastilanteemme on erinomainen"
 15. Pääkirjoitus: Maltti on valttia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.