Kolumni: Ilmasto on meidän kaikkien vastuulla

toimitus

Suomessa ollaan harvoin tyytyväisiä kesän säähän ja lomailmoihin. Syytä tyytymättömyyteen oli varmasti tänäkin. Välillä oli kylmää ja välillä kuumaa. Oikeastaan voisi sanoa, että kesä on ollut sään puolesta aika tyypillinen suomalainen kesä. Säätä ja ilmastoa ei kuitenkaan pidä sekoittaa keskenään. Laajemmin katsoen tilanne on ollut poikkeuksellinen. Viime heinäkuun arvioidaan olevan mittaushistorian kuumin kuukausi maapallolla. Ennätyshelteistä on kärsitty monissa maissa. Samalla jäätiköt sulavat ennätyksellistä vauhtia.

Vaikka tämä kaikki ei toistaiseksi olekaan Suomessa näkynyt kovin voimakkaasti, emme voi ummistaa silmiämme asialta tai jättää ongelmaa muiden hoidettavaksi.

Me suomalaiset ja tamperelaiset emme voi ilmastonmuutosta yksin estää, mutta meidän on tehtävä osamme. Jokainen voi omalta osaltaan muuttaa omia kulutustottumuksiaan ilmastoystävällisempään suuntaan. Helppoa se ei ole, tiedän sen omasta kokemuksestani. Lihaa eksyy edelleen lautaselle usein ja lomalla tuli taas lentokoneessakin istuttua. Yrittää kuitenkin pitää ja vaihtoehtoja miettiä.

Ilmastonmuutoksen hillintää ei pidä jättää vain yksilöiden ja heidän kulutusvalintojensa varaan vaan suurin vastuu on meillä poliitikoilla sekä muilla päättäjillä. Yhteiskuntaa ja taloutta on muutettava ilmastoystävällisempään suuntaan.

Tässä muutoksessa on kuitenkin huomioitava oikeudenmukaisuus. Esimerkiksi verotuksen keinot eivät saa olla sellaisia, että ne osuvat kohtuuttomasti pieni- ja keskituloisiin. Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa liikkumisen tulee olla mahdollista omalla autolla myös pienituloisille. Samalla kuitenkin pitää kannustaa muuttamaan liikennettä niin, että kaupungissa liikutaan julkisella liikenteellä ja yksityisautoilussa siirrytään ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin, kuten sähköautoihin.

Tampere on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Tämä on hyvä tavoite, mutta sen saavuttaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä. Planeetan elinkelpoisena pitäminen on meidän kaikkien vastuulla.

Mikko Aaltonen

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ismo Alangosta ja Maija Vilkkumaasta tuli rokkikummeja TTT:n Hamletiin – "Kun kerran elämässä pyydetään laulamaan Shakespearen tekstiä, ei siitä voi kieltäytyä"
 2. Wilman käyttöönotto tökkii – Tunnusten luonti ruuhkautti koulujen viestintäjärjestelmän
 3. Miten käy Tampereen Dorikselle ensi vuonna? Vaihtoehtoja on kaksi – "Ei tätä voi mihin tahansa sijoittaa"
 4. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 5. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 6. Tullintorin viereen avataan startup-talo – "Tila, joka antaa hyville liikeideoille parhaat mahdollisuudet menestykseen"
 7. "Moni kokee gluteenittoman leivonnan haastavaksi" – Keliakiasta kärsiville leivontakirja, katso resepti Halloum-mansikkasalaattipiirakalle!
 8. Tappara vahvistuu tshekkihyökkääjällä
 9. Ilves jatkaa Veikkausliigaa, Tampereelle tulee vieraita Rovaniemeltä – "Tekemisen taso ei ole riittävä"
 10. "Tänä vuonna odotan joulua enemmän kuin koskaan" – Kansanedustaja Iiris Suomela odottaa lasta
 11. Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjestämään "virallista" mopomiittiä – Letka ajaa Lahdesjärven ABC:ltä Pirkkahallin parkkipaikalle
 12. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Keskikorokkeelle ajautunut henkilöauto katkaisi valopylvään Nokialla
 14. Pääkirjoitus: Terveyttä ja tsemppiä – "Se, että viesti meni näin perille kertoo meistä hyvää"
 15. Lukijalta: Absoluuttista tasa-arvoa ei ole – "Luonnon muokkaaminen omiin ideologisiin tarpeisiin on tuhoon tuomittu linja"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 8. Miten käy Tampereen Dorikselle ensi vuonna? Vaihtoehtoja on kaksi – "Ei tätä voi mihin tahansa sijoittaa"
 9. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 10. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 11. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 12. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 13. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 14. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 15. Tampereen yliopiston tutkimus: Gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta keliaakikolla suoliston normaalia toimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.