Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnonsuojelijat ja pyöräilijät tyytymättömiä budjettiesitykseen: ”Luonnon kestävyysvajetta ei ehditä korjaamaan tämän hallituksen aikana” – ”Liikenteen päästöt eivät ole vähentyneet lainkaan Suomessa”

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytymätön valtiovarainministeriön budjettiesitykseen. Hallitusohjelmassa luvattiin nostaa luonnonsuojelun rajoitusta 100 miljoonalla eurolla vuodessa. VM:n tämänpäiväinen esitys on 25 miljoonaa.

– Hallitusohjelmassa luvatut lisäykset luonnonsuojelun rahoittamiseksi pitää hoitaa nyt heti. Jos rahoitusta lykätään, luonnon kestävyysvajetta ei ehditä korjaamaan tämän hallituksen aikana, vaan työtä siirretään yhä enemmän tuleville hallituksille”, sanoo Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä

Valtiovarainministeriön esitys turpeen edelleen jatkuvasta alennetusta verotuksesta ei saa Luonnonsuojeluliitolta ymmärrystä. Liiton laskelmien mukaan tuki paisuu 196 miljoonaan euroon vuodessa, mikä on lähes yhtä paljon kuin koko ympäristöministeriön hallinnonalan budjetti.

Myöskään Pyöräilyliitto ei ole budjettiesitykseen tyytyväinen. Liiton mukaan ehdotus ei noudata hallitusohjelman linjausta liikenteen päästöjen vähentämisestä.

– Liikenteen ilmastopäästöt eivät ole vähentyneet juuri lainkaan Suomessa. Tarvitaan nopeita ja tehokkaita toimia ohjaamaan mahdollisimman moni liikkumaan pyörällä ja julkisilla kulkuneuvoilla. Vaikuttaa siltä, ettei valtiovarainministeriössä ole ymmärretty ilmastonmuutoksen torjunnan keinoja ja kiireellisyyttä”, sanoo Pyöräilyliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen

Liiton mukaan VM:n esitys ylläpitää yksityisautoiluun perustuvaa liikennejärjestelmää. Kävelyn ja pyöräilyn hankkeisiin on ehdotuksessa budjetoitu 3,5 miljoonaa euroa, samaan aikaan ministeriö löytää 300 miljoonaa euroa valtion teiden korjauksiin.