Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Attendon hoivakoti Herttuattaressa edelleen puutteita – "Tällä vakavuusasteella harvinaista"

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Riikka Haahtela kertoo, että Attendon hoivakoti Herttuattaren toiminnassa havaittiin viimeksi keskiviikkona tehdyssä tarkastuksessa edelleen puutteita. Lääkkeisiin liittyvät vakavat ongelmat on kuitenkin saatu ratkaistua.

– Lääkehoito on saatu kuntoon. Sairaanhoitajaresursseja on tullut myös lisää, mutta kaikkia epäkohtia ei ole vielä saatu korjattua, kertoo Haahtela.

– Olemme edelleen huolissamme kokonaisuudesta. Tulemme jatkamaan tiivistä yhteistyötä ja seurantaa, jotta kaikki saadaan vaadittavalle tasolle.

Kangasalla toimivan Attendo Herttuattaren toiminnasta on havaittu viimeisten parin vuoden aikana lukuisia puutteita. Kaupungin valvontaviranomaiset olivat ehtineet antaa havaitsemistaan epäkohdista lukuisia huomautuksia, kunnes asia siirrettiin vuoden alussa Aluehallintoviraston valvottavaksi.

AVI oli käynyt jo aiemmin keväällä yhdessä Kangasalan kaupungin kanssa antamassa hoivakodille ohjausta epäkohtien korjaamiseksi. Heinäkuun loppupuolella tehdyllä yllätystarkastuksessa kuitenkin havaittiin, että edelliskäynnin jälkeen tilanne oli kriisiytynyt ja ajautunut entistäkin huonommaksi.

Herttuattaren asukkaille oli muun muassa annettu vääriä lääkkeitä tai ne oli unohdettu antaa kokonaan. Myös lääkkeiden säilytyksessä oli tehty virheitä ja huumausaineiksi luettavia lääkkeitä oli myös kadonnut. Asukkaita oli tehostetussa palveluasumisessa 40 vaikka hoivakodille myönnetty lupa kattaa vain 25.

Haahtelan mukaan kaikki liittyi pohjimmiltaan siihen, ettei henkilöstöä ollut riittävästi. Hoitajien nopea vaihtuvuus oli myös aiheuttanut vaaratilanteita, koska asukkaita ei tunnettu riittävän hyvin.

Pitkään jatkuneiden ja vakavien epäkohtien vuoksi AVI harkitsi jopa Herttuattaren sulkemista, mutta päätyi lopulta rankaisemaan Attendoa 200 000 euron uhkasakolla.

Haahtelan mukaan kyseessä on harvinainen tilanne, koska AVI joutui harkitsemaan toiminnan keskeyttämistä. Yleisesti ottaen AVI saa paljon ilmoituksia vanhustenhoidon tasosta Pirkanmaalla.

– Vanhustenhuollosta Pirkanmaalla tulee meille todella paljon ilmoituksia. Sellaista yleistä huolta vanhustenhoidon tilasta on paljon, mutta tällä vakavuusasteella se on harvinaista, hän sanoo.

AVI tekee tällä hetkellä töitä useamman hoivakodin kanssa, jotta niiden tarjoama hoiva ja huolenpito saataisiin hyväksyttävälle tasolle. Ongelmia on havaittu sekä yksityisissä että kunnallisissa yksiköissä, tehostetussa asumisessa ja kotihoidossa.

– Olen huolissani vanhustenhuollon tilanteesta Pirkanmaalla. Tilastot osoittavat, kuinka paljon enemmän on tänä vuonna tullut vireille sosiaalihuollon kanteluita sekä valvonta-asioita. Mikä siinä on, kun tätä ei saada kuntoon? Miksi meidän pitää tehdä niin nopeita käyntejä ja tiivistä seurantaa? Se on sellainen kysymys, jota kannattaa pohtia.