Attendon hoivakoti Herttuattaressa edelleen puutteita – "Tällä vakavuusasteella harvinaista"

Attendo Herttuattaren potilaat olivat saaneet muun muassa vääriä lääkkeitä. Viimeisimmässä tarkastuksessa lääkeongelmat oli saatu korjattua. Arkistokuva

Joonas Alanne

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Riikka Haahtela kertoo, että Attendon hoivakoti Herttuattaren toiminnassa havaittiin viimeksi keskiviikkona tehdyssä tarkastuksessa edelleen puutteita. Lääkkeisiin liittyvät vakavat ongelmat on kuitenkin saatu ratkaistua.

– Lääkehoito on saatu kuntoon. Sairaanhoitajaresursseja on tullut myös lisää, mutta kaikkia epäkohtia ei ole vielä saatu korjattua, kertoo Haahtela.

– Olemme edelleen huolissamme kokonaisuudesta. Tulemme jatkamaan tiivistä yhteistyötä ja seurantaa, jotta kaikki saadaan vaadittavalle tasolle.

Kangasalla toimivan Attendo Herttuattaren toiminnasta on havaittu viimeisten parin vuoden aikana lukuisia puutteita. Kaupungin valvontaviranomaiset olivat ehtineet antaa havaitsemistaan epäkohdista lukuisia huomautuksia, kunnes asia siirrettiin vuoden alussa Aluehallintoviraston valvottavaksi.

AVI oli käynyt jo aiemmin keväällä yhdessä Kangasalan kaupungin kanssa antamassa hoivakodille ohjausta epäkohtien korjaamiseksi. Heinäkuun loppupuolella tehdyllä yllätystarkastuksessa kuitenkin havaittiin, että edelliskäynnin jälkeen tilanne oli kriisiytynyt ja ajautunut entistäkin huonommaksi.

Herttuattaren asukkaille oli muun muassa annettu vääriä lääkkeitä tai ne oli unohdettu antaa kokonaan. Myös lääkkeiden säilytyksessä oli tehty virheitä ja huumausaineiksi luettavia lääkkeitä oli myös kadonnut. Asukkaita oli tehostetussa palveluasumisessa 40 vaikka hoivakodille myönnetty lupa kattaa vain 25.

Haahtelan mukaan kaikki liittyi pohjimmiltaan siihen, ettei henkilöstöä ollut riittävästi. Hoitajien nopea vaihtuvuus oli myös aiheuttanut vaaratilanteita, koska asukkaita ei tunnettu riittävän hyvin.

Pitkään jatkuneiden ja vakavien epäkohtien vuoksi AVI harkitsi jopa Herttuattaren sulkemista, mutta päätyi lopulta rankaisemaan Attendoa 200 000 euron uhkasakolla.

Haahtelan mukaan kyseessä on harvinainen tilanne, koska AVI joutui harkitsemaan toiminnan keskeyttämistä. Yleisesti ottaen AVI saa paljon ilmoituksia vanhustenhoidon tasosta Pirkanmaalla.

– Vanhustenhuollosta Pirkanmaalla tulee meille todella paljon ilmoituksia. Sellaista yleistä huolta vanhustenhoidon tilasta on paljon, mutta tällä vakavuusasteella se on harvinaista, hän sanoo.

AVI tekee tällä hetkellä töitä useamman hoivakodin kanssa, jotta niiden tarjoama hoiva ja huolenpito saataisiin hyväksyttävälle tasolle. Ongelmia on havaittu sekä yksityisissä että kunnallisissa yksiköissä, tehostetussa asumisessa ja kotihoidossa.

– Olen huolissani vanhustenhuollon tilanteesta Pirkanmaalla. Tilastot osoittavat, kuinka paljon enemmän on tänä vuonna tullut vireille sosiaalihuollon kanteluita sekä valvonta-asioita. Mikä siinä on, kun tätä ei saada kuntoon? Miksi meidän pitää tehdä niin nopeita käyntejä ja tiivistä seurantaa? Se on sellainen kysymys, jota kannattaa pohtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 2. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 3. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 4. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 5. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 6. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 9. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 10. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 11. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 12. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 13. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 14. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 15. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 7. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 8. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 12. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 13. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 14. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 15. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.