Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko Tammelantorilla roskaongelma? "Osa ruokakojujen pitäjistä pitää sitä likaisena"

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Sinikka Torkkola on laatinut valtuustokyselyn Tammelantorin siisteydestä.

Kyselyä on tarkoitus käsitellä Tampereen kaupunginvaltuustossa ensi maanantaina.

Torkkolan mukaan torin siisteys vaihtelee riippuen siitä, mihin aikaan sitä käy katsomassa ja keneltä asiasta kysyy.

Hän on keskustellut torin siisteydessä sekä torilla asiakkaina asioivien että kauppiaiden kanssa, ja heiltä saadut kommentit ovat olleet keskenään ristiriitaisia: Osan mielestä tori on muuttunut todella sotkuiseksi sen jälkeen, kun siivoaminen ulkoistettiin. Loput taas ovat sitä mieltä, ettei mikään ole muuttunut.

– Osa ruokakojujen pitäjistä pitää sitä likaisena. Ilmeisesti syy on siinä, että puhdistusmenetelmä on muuttunut, pohtii Torkkola.

– Omaan silmääni se näyttää roskaisemmalta ja likaisemmalta erityisesti aamuisin kun sitä katsoo. Osa niistä kohdista näyttää siltä, ettei sitä ole puhdistettu kunnolla.

Torkkola epäilee, että puhdistustavan vuoksi torille on saattanut jäädä kokonaan puhdistamattomia alueita.Aiemmin tori pestiin voimakkailla vesisuihkuilla mutta ulkoistamisen jälkeen torialueen asfalttipohjaa on alettu puhdistaa kuivaharjauksella ja vain osin vedellä.

– Ilkeämielisimmät sanovat, että Sorsapuiston rotat ovat muuttaneet Tammelantorille, sanoo Torkkola.

Hän kuitenkin korostaa, että asiakkaiden ja myyjien antama palaute torin siisteydestä on ollut ristiriitaista. Tästä syystä hän on päätynyt laatimaan asiasta valtuustokyselyn.

– Kaikki eivät ole tyytyväisiä. Ehkä asia on hankalampi jollekin ravintolanpitäjälle kuin kirpputorimyyjälle, sanoo Torkkola.

Valtuustokyselyssä Torkkola tiedustelee, miten kaupunki valvoo torin siisteyttä ja varmistaa, että se pidetään riittävän puhtaana.

Häntä kiinnostaa myös, ovatko Tampereen kaupungin siivouksesta tehdyn tarjouspyynnön ehdot sellaiset, että ne varmistavat torin siivouksen määrän ja laadun, sekä miten torikauppiaat ja muut torin käyttäjät voivat antaa palautetta torin ongelmista ja miten palautteeseen vastataan.

Pohjimmiltaan hän haluaa varmistua siitä, että tori puhdistetaan kunnolla.

– Kysyn, koska haluan tietää, että se varmasti puhdistetaan. Haluan myös varmistua, että palautejärjestelmä toimii ja siihen reagoidaan.

Tori puhdistetaan aina toripäivän jälkeen. Puhdistamisesta vastaa kilpailutuksen kautta valikoitunut toimija. Torivalvojat seuraavat torien toimintaa päivittäin ja puuttuvat asioihin tarvittaessa havaintojensa tai saamansa palautteen avulla.

Tampereen kaupungin tilapäällikkö Niko Suoniemi vahvistaa, että myös torivalvojille on tullut palautetta Tammelantorin siisteydestä keväällä tapahtuneen siivoustoimijan vaihtumisen jälkeen. Palautteeseen on kuitenkin reagoitu, toimintaan tehty muutoksia ja nykyään siisteystasoon ollaan tyytyväisiä.

– Toimijan vaihdoksen jälkeen palautetta tuli torivalvojille aktiivisesti, mutta nyt tilanne tuntuu rauhoittuneen, kirjoittaa Suoniemi sähköpostitse toimittamissaan vastauksissa.

Torkkolan kysymyksiin Suoniemi ei halua vastata sen tarkemmin, koska kyselyn vastausaika ei ollut vielä jutuntekoaikaan päättynyt.

Siisteysongelmat eivät rajoitu pelkästään Tammelantoriin vaan kaupungin siisteydessä olisi ihan yleisesti ottaen parantamisen varaa, huomauttaa Torkkola.

– Yleisenä huomiona minua hämmentää, kuinka roskainen tämä kaupunki nykyään on. Eilen kävin Sorin aukiolla ja näin siellä aivan hirveästi tupakantumppeja. Sitten esimerkiksi kun mennään asemalle niin siinä on ratikkatyömaata, ja ratikkatyömaa on tuonut sellaisen ilmiön, että sellaisia pieniä kaatopaikkoja on alkanut ilmestyä.

– Ihmiset ajattelevat, että kun on rakennustyömaa niin (sinne) voidaan jättää kaikenlaista roskaa.