Näin Pirkanmaalla lähisuhdeväkivaltaa kokeneet saivat apua viime vuonna – "Tarvitaan riittävän pitkäkestoista ja vankkaa tukea"

Pekka Ruissalo

Tampereen kahdessa turvakodissa ja sen avopalveluissa autettiin viime vuonna 758 väkivaltaa kokenutta. Lapsia apua saaneiden joukossa oli 348.

Väkivaltaa kokeneiden auttaminen on kehittynyt viime vuosina Pirkanmaalla. Kaksi vuotta sitten avattu uusi turvakoti kaksinkertaisti kriisiavun määrän. Turvakotiin tullaan akuutissa tilanteessa silloin, kun kotiin jääminen on vaarallista tai mahdotonta.

Viime vuonna Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n kahdessa turvakodissa autettiin 533 henkilöä, joista 256 oli lapsia. Väkivaltaan apua hakevien määrä on koko ajan kasvanut.

– Apua väkivaltaan saa paljon aiempaa paremmin, siitä huolimatta alkuvuoden aikana jouduimme ohjaamaan toisiin turvakoteihin 172 apua hakevaa, kun paikat olivat täynnä, kertoo Maria Länsiö Tampereen ensi- ja turvakoti ry:stä.

Väkivallan kriisiapu ei yksin riitä. Myös väkivallan avopalvelut auttavat selviytymään väkivallasta. Avopalveluissa autetaan kaikkia väkivallan osapuolia; väkivallan tekijöitä, siitä kärsiviä sen uhreja ja väkivallan keskellä eläviä lapsia. Avopalveluihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä ja pyytää apua itselleen, puolisolleen tai lapselleen.

Usein turvakotijakson jälkeen jatketaan keskustelukäyntejä väkivaltatyöntekijän kanssa, sillä kokemuksesta tiedetään, että toipuminen voi viedä pitkään.

– Väkivalta on saattanut jatkua vuosikausia. Muutaman viikon kriisijakso turvakodissa on vasta ensimmäinen askel toipumiseen, Länsiö muistuttaa.

– Tarvitaan riittävän pitkäkestoista ja vankkaa tukea elämän raiteille saamisessa. Lasten kohdalla aikaa tarvitaan vielä enemmän. Usein vie tosi pitkän aikaa, ennen kuin luottamus rakentuu.

Yhdistyksen ylläpitämissä väkivallan avopalveluissa autetaan myös lapsia selviytymään kokemuksestaan. On tärkeää huomata, että lapsi kärsii aina perheväkivallasta, vaikka se ei kohdistuisi suoraan häneen. Usein huoli lapsista onkin suurin syy hakea apua tilanteeseensa.

Yhdistyksen avopalveluissa autettiin vuonna 2018 225 henkilöä, joista oli 92 lasta. Kuluvana vuonna kesäkuun loppuun mennessä on tavattu 137 henkilöä, joista lapsia on ollut 62.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 7. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 11. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 12. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 13. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 14. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 15. Tampereen Vihreät nimesi neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta – "Ehdokastilanteemme on erinomainen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.