Tesoma, Hiedanranta, Messukylä, mutta ei Amuri tai Kalkku – Lähijunaseisakkeista käydään nyt kovaa vääntöä

Tesoma on saamassa oman junaseisakkeen, mutta muista mahdollisista seisakkeiden sijainneista käydään vielä tiukkoja keskustuja. Havainnekuvassa Tesoman rautatiekortteli. Havainnekuva: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy

Marjo Rämö

Voisiko Amurista hypätä joskus lähijunaan? Tai Kalkusta? Ei, jos uskotaan Tampereen kaupungin teettämää selvitystä.

Kaupunginhallitukselle esiteltiin viime viikolla perustelut, miksi kantakaupungin yleiskaavaan ei kannata tehdä varauksia lähijunaseisakkeille, jotka sijoittuisivat Amuriin, Kalkkuun, Vuohenojaan, Hankkioon ja Ranta-Tampellaan.

Sen sijaan Tesomalle, Hiedanrannan lähelle, Rantaperkiöön ja Messukylään on mahdollista kaavoittaa tilaa lähijunaseisakkeille.

Kaupunginhallitus ei selvitystä hyväksynyt, vaan vaati seisakkeista tarkempaa selvitystä.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Stenhäll kertoo olevansa tyytymätön perusteluihin, miksi viisi lähijunaseisakketta torpattiin yleiskaavasta.

– Kun bensa-asemien sijoittumisestakin on tehty yleiskaavatyössä selvitys, niin totta vie kaupunginhallitus haluaa tietää tarkasti, millä oletuksilla ja perusteilla lähijunaliikenteen mahdollisuuksia mallinnetaan.

Stenhäll muistuttaa, että tarkemmassa selvityksessä on katsottava myös Tampereen rajojen ulkopuolelle.

– Pohdintaa pitää tehdä yhdessä ympäryskuntien kanssa. Esimerkiksi maankäytöltään muuttuvan Särkänniemen voisi kuvitella olevan monelle houkutteleva kohde vaikkapa Amurin pysäkiltä.

Myös demarien valtuustoryhmää johtava Pekka Salmi kaipaa selvitykseen enemmän seutukunnallista näkemystä.

– Lähijunaliikenne ei ole pelkästään kaupungin sisäistä liikennettä. Lähijunaseisakkeet edellyttävät, että kuormaa tulee lähikunnista, joten siksi tätä asiaa on pohdittava laajemmin kuin mitä nyt on tehty, Salmi sanoo.

Salmi harmittelee sitä, että maanantaina esitellystä selvityksestä puuttui kunnianhimoa.

– Se on totta, että lähivuodet näyttävät lähijunaliikenteen suhteen vielä heiveröisiltä. Mutta nyt, kun teemme pitemmän aikavälin suunnittelua, niin siinä tarvitaan katsetta, joka menee tulevaisuuteen. Pitää miettiä, miltä Tampere näyttää 2030-luvulla ja sen jälkeen.

Yleiskaavoituksesta kerrotaan, että lähijunaseisakkeista on jo tehty seutukunnallisia selvityksiä muun muassa maakuntakaavan yhteydessä. Maakuntakaavaan on merkitty Tampereelle kaksi lähijunaseisaketta, joista toinen on Tesomalla ja toinen Lakalaivassa.

Lähijunaseisakkeita on soviteltu myös Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelmaan. Tässä suunnitelmassa seisakkeiden paikkoja on enemmän kuin maakuntakaavassa.

Yleiskaavoitus aloittaa uuden selvityksen tekemisen pikimmiten.

Aivan nollasta työtä ei tarvitse aloittaa, vaan apuna käytetään muun muassa aiempia selvityksiä, joita vuosien mittaan on tehty. Uudessa selvityksessa huomioidaan myös seutukunnallinen näkemys.

Uuden selvityksen on tarkoitus valmistua loka-marraskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 7. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 8. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 9. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 14. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.