USU: Ratahankkeet puntarissa, Päärata maakuntajohtajille mieluisin – toiseksi suosituin on Itärata

Helsingin rautatieasema. Timo-Pekka Heima

toimitus

Suurista ratahankkeista selvästi suosituin maakuntajohtajien keskuudessa on pääradan parannus, selviää Uutissuomalaisen kyselystä. Hajontaa on sen suhteen, mistä kohtaa rataa pitää nopeuttaa. Kyselyyn vastasi 15 maakuntajohtajaa 18:sta. Heistä seitsemän pitää päärataa tärkeimpänä investointien kohteena. Pohjanmaan neljä maakuntaa ja Keski-Suomi priorisoisivat päärataa etenkin Tampereen pohjoispuolella.

Toiseksi suosituin ratahanke on Itärata, se sai kolme mainintaa.

Väylän eli entisen Liikenneviraston suunnitteilla olevia ratahankkeita on parisenkymmentä, kertoo Uutissuomalainen. Väylä listaa hankkeidensa joukkoon esimerkiksi Espoo–Salo -oikoradan ja Pasila–Riihimäki -osuuden välityskyvyn parantamisen, mutta Itärata puuttuu listalta.

Hallitusohjelmassa suurista hankkeista mainitaan Turun, Tampereen ja idän suunnan nopeat radat. Jälkimmäinen voi tarkoittaa Itäradan sijaan myös Kotkan rantarataa tai nykyisen Lahden-radan parantamista. Miljardien eurojen investoinnit on tarkoitus toteuttaa valtion omistaman Pohjolan Rautatiet -raideyhtiön avulla.

Uutissuomalaisen mukaan ratahankkeista pisimmällä ovat pääradan nopeutus ja Turun tunnin juna. Pääradan nopeutuksen tavoitteena on mahdollistaa tunnin junayhteys Helsingin ja Tampereen välille. Jälkimmäisen tarkoitus on taas nimensä mukaisesti tehdä sama pääkaupungin ja Turun välille.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus ehti jo päättää perustaa molempia varten hankeyhtiöt. Suunnitelma ei kuitenkaan edennyt toteutukseen ennen hallituksen hajoamista keväällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.