Tiikerirapua, haukea, mustekalan mustetta, merilevää... – Tämä oli tuomariston mielestä Tamperradan paras pintxo

Ravintola Aistin Tamperradan voittajapintxo Tiikerikakku: tiikerirapua, haukea, mustekalan mustetta, merilevää ja savupaprikakreemiä. Tamperrada

Petteri Mäkinen

Tamperrada Pintxoviikko keräsi ennätysyleisön, viiden päivän aikana myytiin pintxoja 300 000 kappaletta 62 ravintolassa.

Yksi vuoden hiljaisimmista ravintolaviikoista toi tapahtumaan osallistuville yli miljoona euroa myyntiä.

Tuomaristo valitsi Aistin pintxon parhaaksi

Aisti on pitänyt vuosien aikana tiukasti oman linjansa ja on luonut aina pintxonsa hieman pilke silmäkulmassa kilpailun leikkimielisen hengen mukaisesti. Tarjolla on ollut mm. Possumunkki, Korvapuusti ja Kampaviineri. Tänä vuonna Aisti osui Tiikerikakullaan napakymppiin. Kakkuun oli leivottu tiikerirapua, haukea, mustekalan mustetta, merilevää ja savupaprikakreemiä.

Gastronomisesti kiinnostavin pintxo arvioidaan maun (60%), ulkonäön (20%) ja innovatiivisuuden (20%) perusteella.

– Rakenne oli suussa sulava, eri komponenttien maut erottuivat ja olivat keskenään tasapainossa muodostaen rikkaan ja mehukkaan kokonaisuuden, kilpailun päätuomari Mikko Reinikka kertoo.

– Aistin pintxossa oli innovatiivisuutta, joka uudistaa luovasti pintxogenreä. Lisäksi annos oli kaunis ja herkkä.

Tiukasti Aistin perässä tuomariston valinnasta kisasivat korkeilla innovatiivisuuspisteillä Salsallada, Kuuma ja Näsinneula.

Yleisön suosikkiäänestys meni jännittäväksi, kolmen parhaan järjestys vaihteli vielä viimeisenä äänestyspäivänä sunnuntaina. Ykköseksi äänestetty Los Polloksen barcelonalainen bomba sisälsi grillattua kananpoikaa, bechamel-kastiketta, salsa bravaa ja aliolia. Neljä seuraavaa sijaa menikin kilpailun ensikertalaisille: Guru´s Kitchen ylsi kilpailun kakkospallille kasvisannoksellaan härkä-papu-pinaattifalafel, kolmanneksi kiri Salsallada aasiavaikutteisella pintxollaan, jossa oli sushi-arancini, tataki-tonnikalaa, soijageeliä ja herkkutattimajoneesia. Saunaravintola Kuuma oli neljäs ja ravinteli Bertha viides.

Tänä vuonna kisassa oli uusi kilpailusarja Paras tunnelma, jota arvioi baskilainen huippuenologi Juan Antonio Bilbao. Baskimaa lähetti Tampereelle myös Gu Biok kansanmusiikkiyhtyeen musisoimaan ravintoloissa viikon aikana. Autenttisimpaan baskilaiseen tunnelmaan ylsi Ravinteli Huber.

– Baskit puhuvat ruoasta joka hetki, kaikki keskustelu liittyy siihen mitä syödään juuri tällä hetkellä, mitä syötiin eilen ja mitä syödään seuraavaksi, Juan Antonio Bilbao kertoo.

–– - Pintxokulttuurin ydin on jakaa baaritiski tai pystypöytä ventovieraiden kanssa ja puhua ruoasta. Mitä on pintxokierroksella syöty ja mihin kannattaa mennä seuraavaksi. Minun oli vaikea uskoa että tällaista suurta pintxotapahtumaa oikeasti järjestetään Suomessa Tampereella, keskellä ei mitään tuhansien kilometrien päässä Baskimaasta. Mielettömän upea ruokafestivaali.

Tänä vuonna aloitettua yhteistyötä Baskimaan kanssa tullaan jatkamaan ja kehittämään lisää. Tapahtuma alentaa kynnystä astua itselle tuntemattomiin ravintoloihin ja saada asiakkaat vaihtamaan ajatuksia pintxoista ventovieraiden kanssa. Pintxon hinta on ollut kolmen vuoden ajan 3 euroa,

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 2. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 3. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 4. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 5. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.