Kangasalla intoillaan: "Valmistuessaan parkkitalo tulee olemaan yksi kauneimmista Suomessa!" – Katso kuvat

Pysäköintihallin kylkeä koristaa Tarja Pitkänen-Walterin toteuttama taideteos. Kangasalan Parkki Oy

Joonas Alanne

Kangasalan keskustaan rakentuvan uuden pysäköintitalon ulkonäköön on satsattu, tiedottaa Kangasalan Parkki Oy. Parkkitalon julkisivuun on maalattu seinämaalaus, jonka on toteuttanut kuvataiteilija, professori Tarja Pitkänen-Walter Hänet tunnetaan paikkasidonnaisista, laajennetuista maalauksista, joissa on huomioitu tilankäyttö ja arkkitehtuuri.

Kangasalan parkkitalon julkisivun maalauksessa on erivärisiä, osin peittäviä ja osin läpikuultavia ajoneuvojen renkaiden jälkiä, minkä on tarkoitus antaa viitteitä pysäköintitalon käyttötarkoituksesta.

Valmistumisen loppuvaiheessa talon porraskäytävään ja hissiin tulee valokuvataiteilija Susanna Majurin valokuvia. Kangasalta kotoisin oleva ja kaupungissa usein työskentelevä Majuri tunnetaan taianomaisista kuvista, joissa vesi on usein keskeinen elementti. Pysäköintitalon teoksissa veden lisäksi tulee näkyviin myös muita Kangasalan luonnolle ominaisia piirteitä ja elementtejä. Nämä teokset pääsee näkemään vasta rakennuksen valmistuttua.

Taide on ollut mukana hankkeessa jo sen suunnitteluvaiheesta lähtien. Suunnitelmien perusteella pysäköintitalon julkisivun toteutusta hiottiin sopivammaksi Pitkänen-Walterin teokselle ja Majurin luonnoksista haluttiin toteuttaa viiden ehdotuksen sijasta kuusi niin, että yhdelle teokselle mahdollistettiin paikka hissiin.

– Pysäköintitalon yksinkertaiset, toimivat ja taloudelliset tekniset ratkaisut on yhdistetty poikkeuksellisen näyttävään ulkoasuun. Pysäköintitalon erityispiirteitä ovat taiteen lisäksi viherkatto ja aurinkopaneelit. Valmistuessaan parkkitalo tulee olemaan yksi kauneimmista Suomessa! hehkuttaa Kangasalan Parkki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Keskinen tiedotteessa.

Kangasalan parkki Oy sai kesällä 2019 taideteosten hankintaan merkittävän avustuksen Taiteen edistämiskeskukselta. Taidehankinta on saanut välillisesti myös ESR-tukea siten, että Riihimäen Yhteiskuntataiteilijatoiminta on osa EU-rahoitteista Taide käyttöön – Ratkaisumalleja taiteen yhdistämiseksi rakentamiseen -hanketta. Yhteistyön kautta Kangasala antaa merkittävän panoksen julkisen taiteen hankintamenettelyiden kansalliseen kehittämiseen.

Pysäköintitalon rakennuttamistehtäviä hoitaa Herttuan Kiinteistöpalvelu Oy ja kiinteistön arkkitehti- ja pääsuunnittelun on tehnyt Arkkitehdit A3 Oy. Kohteen pääsuunnittelijana toimii Esa Niva.

Valmiin pysäköintitalon operoinnista tulee vastaamaan Finnpark Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.