Huumeongelma ei ratkea rankaisemalla – Tamperelainen kaupunginvaltuutettu poistaisi käyttörangaistuksen kokonaan: "Trendi maailmalla"

Minna Minkkisellä on 10 vuoden kokemus päihdetyöstä. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen Minna Minkkinen toivoisi Suomen huumepolitiikkaan inhimillisyyttä.

Minkkisen mielestä käyttäjien rankaiseminen ei auta huumeongelman ratkaisemisessa.

– Päihdekenttämme on muuttunut. Meillä käytetään paljon huumeita ja hyvin eri tavoin kuin silloin kun lainsäädäntö on tehty. Se, mitä nähdään tuolla kadulla, edustaa vain murto-osaa kaikesta. On paljon käyttäjiä, jotka käyttävät huumeita satunnaisesti lyhyitä jaksoja elämänsä aikana ja lopettavat.

Hän sanoo, että lainsäädäntö on jäänyt jälkeen kentän tapahtumista. Minkkisen mukaan nykyinen huumelainsäädäntö vain lisää käyttöä ympäröivää stigmaa ja aiheuttaa käyttäjille kohtuutonta haittaa.

Minkkinen haluaisi muuttaa lakia ihmisoikeuslähtöiseksi ja muun muassa poistaa käyttörangaistuksen.

– Trendi maailmalla on, ettei huumeidenkäytöstä enää rangaista. Esimerkiksi Portugalissa käyttäjiä ei rangaista vaan heille tarjotaan apua tai hoitoja, riippuen siitä, mistä tilanteesta jää kiinni ja mikä se tilanne on.

– Jos sinä esimerkiksi menet festareille ja jäät kiinni pilvenpoltosta, saat siitä merkinnän rikosrekisteriin. Se leima aiheuttaa parikymppiselle ongelmia koko loppuelämän ajan. Me tiedämme, että pelko rikosrekisteristä ei estä huumeiden kokeilemista.

A-klinikkasäätiön Muunto-hankkeessa selvitettiin, onko Suomeen mahdollista perustaa päihdetyöhön liittyvä palvelu, jossa huumeiden käyttäjät voisivat testauttaa ostamiaan aineita ilman kiinnijäämisen pelkoa. Minkkinen kannattaa tätä.

– Tutkimukset osoittavat, että jos aine ei ole sitä, mitä käyttäjä luulee ostaneensa, hän todennäköisesti jättää sen käyttämättä. Huumeiden seassa voi olla esimerkiksi pesuainetta. Toinen syy on se, että palvelun käyttäjät olisivat mitä todennäköisimmin niitä, joita palvelukenttä nykyisellään ei tavoita.

Minkkisen mukaan nykyiset päihdepalvelut on rakennettu ongelmakäyttäjille.

– On tärkeää, että päihdepalvelut tavoittaisivat satunnaiskäyttäjät mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin voitaisiin estää käytön muuttuminen ongelmaksi ja tarjota apua haittojen vähentämiseksi.

Huumeita hän ei lähtisi laillistamaan.

– Mielestäni Suomi ei tarvitse yhtään lisää laillisia päihteitä. Totuus on kuitenkin osoittanut, että ihmiset käyttävät päihteitä lainsäädännöstä huolimatta. Lähtisin siitä, että käyttörangaistus poistetaan ja sakkojen tilalle tarjotaan hoitoa. Kertakäytöstä rankaiseminen on kohtuutonta. Käyttörangaistuksen poistaminen ei tarkoita huumeiden laillistamista.

Minna Minkkinen

Tamperelainen kaupunginvaltuutettu (vas.) ja kaupunginhallituksen jäsen.

Valmistunut lähihoitajaksi 2003 ja sosionomiksi 2008.

Vuosien kokemus päihdetyöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 9. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 10. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 13. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. YU: Ville Nieminen laittoi huvilansakin myyntiin – Löytyykö uusi osoite Ruotsista?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.