Hypo-pankki: Suomen talous kääntyy taantumaan – alkuvuoden kasvulukuja korjattiin alas päin

Vienti on pitänyt Suomen kasvua vielä yllä, mutta kuluttajien luottamus heikkenee. Janne Kallio

Mikko Välimaa

Suomen talous kääntyy taantumaan tämän vuoden loppua kohden, ennustaa Suomen Hypoteekkiyhdistys.

Hypon mukaan alkuvuonna kerrytetty talouskasvu riittää vielä pitämään koko vuoden kasvun 1,3 prosentissa.

Ensi vuodelle Hypo odottaa tasan 1 prosentin kasvua.

Hypon mukaan Suomen talous on alkuvuonna ollut vielä kilpailijamaita paremmassa vedossa. Tulevaa on hyvin vaikea ennustaa.

– Saksan ja Ruotsin taloudet painuivat jo pakkaselle ja tartuntatauti uhkaa Suomeakin. Ensi vuoden näkymät ovat poikkeuksellisen sumuiset, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa tiedotteessa.

Tilastokeskus kertoi perjantaina, että Suomen bruttokansantuote kasvoi huhti–kesäkuussa 1,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Alkuvuoden, eli tammi–maaliskuun kasvulukua korjattiin hieman alaspäin, 0,9 prosenttiin.

Talouskasvua pitivät yllä vienti ja investoinnit.

Kuluttajien luottamusta mittaavat kyselyt ovat sen sijaan jo aiemmin ennakoineet hidastumista. Tämä näkyy nyt tilastoissakin.

– Mielenkiintoista, että nyt sakkaa myös yksityisen kulutuksen kasvu, onko syynä luottamuksen heikentyminen? pohti Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Twitterissä perjantaina.

Hallitukselta odotetaan nyt kuumeisesti keinoa talouden vahvistamiseksi ja etenkin työllisyyden tuuppaamiseksi uuteen kasvuun.

Juhana Brotheruksen mukaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) valitsema elvyttävä suhdannepolitiikka on tässä tilanteessa "onnekkaasti osuvaa", mutta uudistusinto riittämätöntä.

Brotheruksen mukaan hallitus ei tavoita asettamaansa 75 prosentin työllisyyttä.

– Työllisyystavoite täyttyy Etelä-Pohjanmaalla, mutta koko maa jää kauas 75 prosentin tasolta

Maailmantalouden erikoisena yksityiskohtana ovat nyt negatiiviset korot, joiden Brotherus uskoo pysyvän voimassa kauan.

– Myös kotitalouksien talletustilit voivat mennä miinukselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 7. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 8. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 9. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 10. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 11. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 14. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 15. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 7. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 8. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 9. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 14. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.