Lukijaraadin kanta: Sähköpotkulaudoissa ei ole mitään vikaa, vaan...

Sähköpotkulautojen tulo Tampereen kaduille on ollut eräs kesän isoja puheenaiheita.

Hyvä syy puheenaiheen vetävyydelle selviää Tamperelaisen Lukijaraadille tehdystä kyselystä.

Skuutit jakavat mielipiteet tehokkaasti. Jopa niin hyvin, että täsmälleen yhtä suuri joukko pitää niiden tuloa Tampereelle hyvänä ja huonona asiana.

Vastaajista 37 prosenttia piti sähköpotkulautojen tuloa Tampereelle hyvänä asiana. Päinvastaista mieltä oli täsmälleen yhtä suuri prosenttiosuus. Enemmän kuin joka neljäs ei osannut muodostaa kantaansa.

– Sähköpotkulaudat mahtuvat mukaan siinä missä pyöräilijät, kävelijät, rullaluistelijat ja autoilijat, muistuttaa raadin jäsen.

– Hyvä kulkupeli. Pääsee nopeammin paikasta paikkaan, eikä tarvitse miettiä lukitsemista tai että kulkine varastetaan, lisää toinen.

Kaikkein lämpimimmin sähköpotkulaudat toimittavat Tampereelle tervetulleiksi nuorimmat vastaajat. Alle 35-vuotiaissa vastaajissa skuutteja hyvänä lisänä pitävät olivat niskan päällä prosentein 59–11. Skuutti-into vähenee tasaisesti vastaajien iän kasvaessa ja yli 65-vuotiaissa vastaajissa vastaavat prosentit ovat jo selvästi toisinpäin 28–53.

Lukijaraadin naiset suhtautuvat sähköpotkulautojen tuloon positiivisemmin kuin miehet. Naisista isompi joukko pitää sähköpotkulautojen tuloa hyvänä asiana prosentein 38–34. Miehillä osuudet ovat niukasti toisinpäin prosentein 40–36.

Vaikka yhtä suuri joukko pitää sähköpotkulautoja hyvänä ja huonona tulokkaana Tampereelle, myöntää skuutteihin usein liitettävät ongelmat selvästi suurempi joukko.

Selvä enemmistö myönsi, että sähköpotkulautoihin liittyy Tampereella liiketurvallisuusriskejä ja kaupunkikuvallisia ongelmia.

Vastaajista peräti kolme neljästä oli sitä mieltä, että sähköpotkulaudat ovat liikenteessä turvallisuusriski. Esille nousivat kulkupelin liian suuri nopeus ja se, että tangon päässä on liian usein päihtyneitä.

– Velvoittaisin sovelluksia korostamaan välineen tulkintaa polkupyöräksi ja muistuttamaan säännöistä, missä niillä ajetaan, neuvoo Lukijaraadin jäsen.

– Ei laudoissa sinänsä ole vikaa, mutta käyttäjät kaahaavat ja jättävät ne miten sattuu, pohtii toinen raatilainen.

Kaupunkikuvalliseksi ongelmaksi kaduilla lojuvat sähköpotkulaudat tunnusti 65 prosenttia vastaajista.

– Ei se kaupunkikuva siitä ainakaan kaunistu, että potkulautoja lojuu sikin sokin pitkin kaupunkia, arvioi lukijaraatilainen.

– Aivan raivostuttava keksintö tähän kaaokseen. Lautoja on vinksin vonksin jalkakäytävillä ja kaduilla, jatkaa toinen.

Kommenteissa ja palautteissa raatilaisia puhuttu myös sähköpotkulautojen ekologisuus. Huomiota sai muun muassa laitteiden lyhyt käyttöikä ja akkujen kierrätys.

– Eniten sähköpotkulaudoissa ärsyttää se, että niitä mainostetaan ekologisena vaihtoehtona – mutta mille? Kävelylle ja pyöräilylle, ilmoittaa raatilainen.

Kyselyyn vastanneista merkittävä enemmistö ei ole sähköpotkulautaa kokeillut. Skuutin käytön vaatiman älypuhelinsovelluksen ilmoitti ladanneensa 18 prosenttia vastanneista. Vastaajista 13 prosenttia ilmoitti käyttävänsä sähköputkilautaa vähintään kuukausittain.

Kyselyyn vastasi 534 lukijaraatilaista 21.–23. elokuuta.

Lukijaraadin kanta

Kyllä 37 %

Ei 37 %

En osaa sanoa 26 %

Kyllä 65 %

Ei 25 %

En osaa sanoa 10 %

Kyllä 75 %

Ei 16 %

En osaa sanoa 9 %

Lähde: Tamperelaisen Lukijaraati/Tietoykkönen, vastaajia 534, vastausaika 21.–23.8.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut