Kolumni: Kumpi paljastaa värinsä ensin, syyslehdet vai hallitus?

toimitus

Kuntatalous on saamassa ensi vuodelle ansaitsemansa rahoituksen, viimein. Korjausliikettä on kiivaasti odotettu kasvavilla kaupunkiseuduilla, jossa kasvavan väestön palveluista on huolehdittu niukkenevassa rahatilanteessa.

Edellisen hallituksen päätökset veivät kunnilta kunnille noin miljardin valtionosuusrahoitusta. Tämä aiotaan korvata kunnille ensi vuonna 2020. Tällä estetään kuntataloutta huononemasta entisestään.

Uuden hallituksen työpöydällä ovat muun muassa kuntien tehtäväkenttä, kuntalain uudistaminen ja tilannekuva kuntien asemasta. Tämän toiminee pohjana tavoitteiden asettamiselle. Tehtäviä emme kunnissa kavahda, jos rahoituksesta on huolehdittu. Näin onkin luvattu, mutta siitä on kyettävä pitämään kiinni.

Kuntien ja kaupunkiseutujen erityispiirteiden soisi nousevan työn keskiöön. Samat lääkkeet eivät tepsi joka alueella, sillä oireet ja niiden syyt eroavat toisistaan. Olemme valmiit etsimään yhdessä parhaita keinoja alueidemme haasteiden ratkaisemiseen.

Esimerkiksi talouskasvusta huolehtimisessa ja työllisyyden parantamisessa meillä on samanlaiset tavoitteet. Pirkanmaan alueellinen työllisyyskokeilu osoitti tuloksillaan, että työllisyyden ja elinvoiman edistäminen edellyttää työkaluja ja toimivaltaa kunnille. Keinoja on, tarvitaan vielä lupa toimia.

Voisiko sama toimia myös sote-uudistuksessa? Kuntien tuottajaroolin ja mahdollisen Uudenmaan erillisratkaisun selvitystyöt tuovat kuhinaa kuntakentille. Jatkammekin Pirkanmaalla kuntavetoisen sote-ratkaisun tekemistä määrittelemällä palvelulupaukset ja -kriteerit. Seuraamme tietenkin tiiviisti hallituksen ratkaisuja sote-uudistuksen etenemisessä.

Tampereen ja pääkaupunkiseudun keskeiset tavoitteet ovat pääradan parantaminen ja lisäkapasiteetin saaminen lisääntyvän rataliikenteen tarpeisiin. Tampere-Helsinki-raideosuuden suunnittelu on saatava etenemään ripeästi. Tulevan EU-rahoituskauden hakuaikataulu alkaa pian painaa päälle. Koko maan talouskasvua silmällä pitäen ei ole varaa vitkastella. Odotamme hallitukselta rohkeita ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä.

Lauri Lyly

Kirjoittaja on Tampereen pormestari (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 7. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 8. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 9. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 10. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 11. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 14. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 15. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 7. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 8. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 9. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 14. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.