Tampereen yliopistossa tehtiin tieteellinen läpimurto silmäsairauksien hoidossa – Parantaa merkittävästi kymmenien miljoonien elämänlaatua: "Sen takana on ollut mittava työmäärä"

Heli Skottmanin työ palkittiin tunnustuksella. Anna Tervahartiala/ESM:n arkisto

Joonas Alanne

Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella onnistuttiin viime vuonna ensimmäistä kertaa 3D-tulostamaan silmän sarveiskalvon kaltaista kudosta. Kyseessä on tieteellinen läpimurto, joka palkittiin sunnuntaina Pirkanmaan palkinnolla. Palkinnon saivat Tampereen yliopiston Silmäryhmän johtaja, professori Heli Skottman ja tutkijatohtori Anni Mörö

– Olimme saavutuksesta onnellisia, koska sen takana on ollut mittava työmäärä. Onnistuminen sai aikaan paljon positiivista palautetta kotimaassa ja ulkomailla, kertovat voittajat Pirkanmaan liiton julkaisemassa tiedotteessa.

Skottmanin johtaman Silmäryhmän tavoitteena on edistää silmäsairauksien hoitoa kehittämällä uusia ja innovatiivisia menetelmiä silmäsairauksien syiden tutkimiseen sekä niiden hoitoihin. Biotulostus on kiinnostusta herättävä ala myös kansainvälisesti.

Viime vuonna 3D-biotulostin tuotti sarveiskalvoa vastaavan rakenteen. Tulostetuksi tuli kaksikolmasosaa sarveiskalvon kerroksesta: pintakudosepiteeli ja keskiosan strooma-solukko. Tutkimuksen työkaluina hyödynnetään ihmisen kantasoluja sekä toiminnallisia biomateriaaleja silmän eri rakenteiden tuottamiseksi kudosteknologisin keinoin.

Vuoden loppuun mennessä tavoitteena on saada tulostettua jonkinmoinen rakenne sarveiskalvon pohjalla olevasta yksisolukerroksesta.

– Sarveiskalvosokeita ihmisiä on kymmeniä miljoonia maailmassa. Hoito parantaa merkittävästi elämänlaatua. Perinteisesti sarveiskalvosiirrännäisiä on saatu kuolleilta luovuttajilta, mutta luovuttajista on valtava pula. Siirrännäisiä ei siten ole tarjolla kaikille tarvitseville, Skottman sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 2. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 3. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 4. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.