Nyt lähti flyygeli pitkälle matkalle: Nokian seurakunta lahjoitti soittopelinsä 450 kilometrin päähän

Nokian seurakunnan flyygeli löysi uuden kodin Suomen itärajalta Kiihtelysvaarasta. Anita Kulmala/ESM:n arkisto

Pekka Ruissalo

Nokian seurakunta on lahjoittanut sisäilmaongelmista kärsivässä Seurakuntakeskuksessa sijainneen Schimmel-flyygelin kirkkonsa tuhopoltossa menettäneelle Kiihtelysvaaran seurakuntapiirille ulkokäyttöön. Kiihtelysvaara sijaitsee Joensuun lähellä itärajalla, ja matkaa Nokialta on noin 450 kilometriä.

Nokian seurakunnan Seurakuntakeskuksessa todettiin sisäilmaongelma vuonna 2017. Kirkkovaltuusto on päättänyt, että rakennus puretaan ja kaupunki on antanut purkuluvan. Seurakuntakeskusta tyhjennetään purkua varten. Siellä sijainnutta flyygeliä ei voida puhdistaa varmuudella niin, ettei siihen jäisi mikrobeja.

Nokian seurakunnan kanttorit keksivät, että se voitaisiin luovuttaa kirkkonsa tuhopoltossa menettäneelle Kiihtelysvaaran seurakuntapiirille ulkokäyttöön. Kirkkoherra Lauri Salminen ja talousjohtaja Heli Pispa näkivät ehdotuksessa hyvän yhteistyön mahdollisuuden. Asiaa alettiin valmistella.

– Kaksi seurakuntaa ja kaksi menetettyä rakennusta kohtaavat. Herkistää mieltä, että voimme olla näin tukemassa Kiihtelysvaaraa sen vaikeina aikoina, perustelee alousjohtaja Heli Pispa.

Vaara-Karjalan seurakunta on lähettänyt Nokian seurakunnalle allekirjoitetun vastaanottositoumuksen, jossa se sitoutuu hoitamaan soittimen kuljetuksen ja tiedottamaan soittimen käyttäjille sen kunnosta.

Nokian seurakunta ei ole vastuussa soittimen mahdollisesti aiheuttamista oireista eikä niistä mahdollisesti johtuvista korvausvaatimuksista.

Flyygeli kuljetettiin Nokialta Kiihtelysvaaraan maanantaina 2. syyskuuta Ensimmäisen kerran sitä päästään soittamaan sunnuntaina 22. syyskuuta kirkon palon vuosipäivän rukoushetkessä rauniokirkossa.

– Meillä on poltetun kirkon raunioille perustetussa ulkoilmakirkossa katos, jossa voimme soittaa flyygeliä ja säilyttääkin säiden niin salliessa. Kun ulkona soittaminen ei ole mahdollista, soitin siirretään sille varattuun sisätilaan, kertoo lahjoituksen vastaanottanut Vaara-Karjalan kirkkoherra Anne Angervo

– Olemme liikuttuneen kiitollisia Nokian seurakunnan meitä kohtaan tuntemasta myötätunnosta ja lahjoituksesta. Tästä seuraa seurakunnillemme pelkkää hyvää, kirkkoherra uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.