Rikkaisiin suomalaisiin kuuluva Timo Metsola yllättyi rikkaiden näkemyksistä – "Se kaatoi kylmää vettä niskaan"

Asuntobisneksellä rikastunut Timo Metsola muistuttaa, että myös onnekkuudella on osansa, kun ihminen nousee menestykseen. Arkisto / Päivi Tuovinen

Mikko Välimaa

Asuntobisneksellä rikastunut Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kertoo yllättyneensä uudesta suomalaistutkimuksesta, johon on haastateltu 90 huippurikasta ihmistä.

Keskiviikkona julkaistava tutkimus on kuohuttanut jo etukäteen, sillä siinä suomalaiset rikkaat kertovat nimettömänä ja hyvin suorasukaisesti näkemyksiään työstä, rikastumisesta, sosiaaliturvasta ja yhteiskunnasta.

Tutkimusta on kritisoitu sen otoksen niukkuudella, eikä se kriitikoiden mukaan anna kattavaa kuvaa rikkaiden näkemyksistä.

Metsolan mukaan yllättävintä kuitenkin oli, ettei hyväntekeväisyys noussut tutkimuksessa lainkaan esiin.

– Se oli minulle yllätys ja järkytys. Hyväntekeväisyydellä ei ymmärrettävästi haluta elämöidä, mutta koska tutkimukseen osallistuttiin anonyymisti, selitys tuskin siitäkään löytyy, Metsola kirjoitti blogissaan tiistaina.

Metsolan mukaan yhteiskuntaa voi rakentaa hyväntekeväisyydellä, joka on maailmalla ollut jo jonkinlainen trendi superrikkaiden keskuudessa.

Hänen mielestään hyväntekeväisyys kuuluu hyväosaisuuteen.

– Olen kuvitellut, että tämän ymmärtäminen alkaa olla globaalia valtavirtaa. Sen lisäksi, että poikkeuksellisen menestyvä yksilö synnyttää positiivisia fiskaalisia vaikutuksia, kun syntyvää vaurautta verotetaan ja sijoitetaan, työpaikkoja syntyy ja yhteiskunta tasaa pakollisilla tulonsiirroilla hyvinvointia, olen kuvitellut vauraimpien ihmisten enemmistön tekevän oma-aloitteista hyväntekeväisyyttä. Tässä suhteessa tutkimus kaatoi kylmää vettä niskaan, Metsola kirjoittaa.

Metsola nostaa esiin myös toisen harvemmin mainitun yksityiskohdan rikastumisesta – nimittäin onnekkuuden.

Metsolan mukaan harva rikas ihminen vaikuttaa tunnustavan, että oman menestyksen takana on ahkeruuden ja kyvykkyyden lisäksi myös onnea.

Tästä kertoo Metsolan mukaan se, että professori Anu Kantolan ja akatemiatutkija Hanna Kuuselan tutkimukseen haastatellut rikkaat suostuivat puhumaan vain nimettöminä.

– Toiselle, aivan yhtä ahkeralle ja kyvykkäälle, on pelkästä kohtalon oikusta saattanut käydä aivan toisin. Kuten olisi voinut käydä itsellekin, Metsola huomauttaa korostaen onnen merkitystä ihmisen menestymiselle.

Metsola peräänkuuluttaa hyväosaisilta kykyä asettua heikomman asemaan.

– Elämä on kaikkea muuta kuin absoluuttisen reilua. Ja erityisen tärkeää on muistaa se silloin, kun omaan käteen on osunut voittoarpa. Se antaa kyllä aihetta kiitollisuuteen, mutta ei ylimielisyyteen, hän kirjoittaa.

– Emme myöskään elämän suurissa arpajaisissa saa lähellekään yhtäläisiä lähtökohtia tai samaa geneettistä ensimmäisen luokan matkalippua elämään. Tärkeintä on minusta, että jokainen pyrkii voimiensa ja kykyjensä mukaan kantamaan oman kortensa kekoon. Ja muistamme arvostaa jokaisen panosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.