Vessapassille löytyy käyttäjiä myös Tampereella – "Toisinaan tilanne on niin pakottava, että joko rohkaistut kysymään tai paskot housuun"

Simo Natusella on ollut vessapassi jo muutaman vuoden ajan. Joonas Alanne

Joonas Alanne

26-vuotias Simo Natunen elää nykyään melko tervettä elämää, mutta vuonna 2014 asia oli eri.

Ensin hän alkoi kärsiä jatkuvasta ripulista ja sitten ulosteen sekaan ilmestyi verta. Sen jälkeen alkoivat koukistavat vatsakivut.

Paljastui, että Natunen kärsii haavaisesta paksusuolen tulehduksesta, colitis ulcerosasta, jota hoidettiin paksusuolen leikkauksella.

Sairauden pahimpina hetkinä Natunen joutui suunnittelemaan reittinsä vessojen mukaan, sillä tarve saattoi iskeä jopa kymmenen minuutin välein. Tässä asiassa auttoi vessapassi.

– Toisinaan tilanne on niin pakottava, että joko rohkaistut kysymään tai paskot housuun. Jokainen voi valita, kumpi on parempi, mutta se on iso kynnys monille suomalaisille.

Vessapassin tavoitteena on helpottaa muun muassa suolistosairauksia, gynekolosia sairauksia ja tiettyjä syöpiä sairastavien mahdollisuutta päästä tarvittaessa lähimpään vessaan.

Natunen pitelee omaa passia käsissään. Hän kertoo, että yritykset merkitsevät ovenpieleen, mikäli vessapassi käy heillä. Crohn ja Colitis ry:n verkkosivuilla on myös listattu maakunnittain yrityksiä, joissa passi käy.

– Festareilla ja Finnairilla tämä on käytössä. Hyvällä säkällä pääsee myös jonottajien ohi, sanoo Natunen.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Olga Haapa-aho on laatinut valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan, että kaupungin tiloissa alettaisiin myös käyttää vessapassia. Haapa-aho työskentelee Crohn ja Colitis ry:ssä, ja on työnsä kautta päätynyt ajamaan asiaa myös valtuustossa.

Hän huomauttaa, että Pirkanmaalla ollaan oltu vessapassiasiassa edelläkävijöitä. Ylöjärven kaupungin tiloissa passi on jo käytössä ja Kangasalla esitys on menossa käsittelyyn.

– Päätin laittaa aloitteen vireille, koska asiasta ei ole Tampereella juuri keskusteltu.

Crohn ja Colitis ry:n verkkosivujen mukaan Tampereen kaupungista löytyy 12 paikkaa, joissa vessapassi käy. Vessapassi käy myös joillakin Tampereella järjestettävillä festareilla, kuten Blockfesteillä, Saaribluesissa, Tammerfesteillä ja Viikinsaaren venetsialaisissa.

– Koska passissa lukee, mistä on kysymys, sitä voi näyttää myös muissakin paikoissa. Sen käyttö on kuitenkin sujuvampaa liikkeissä, joissa passi on käytössä, koska niissä henkilökunta tietää, miten tilanteessa tulee toimia.

Haapa-aho ei ole kartoittanut kaupungin tiloja, joissa vessapassille voisi olla käyttöä. Esimerkiksi kaupunginkirjastossa on yleisiä vessoja, mutta joissain paikoissa vessan oven avaamista tarvitsee pyytää.

– Monissa paikoissa vessapassin käyttöönotto ei aiheuttaisi minkäänlaista muutosta. Virastorakennuksista ja muista löytyy vessoja, joihin pystytään päästämään tarvittaessa ihmisiä, mutta vessapassitarra lähettäisi selkeämmän viestin, että tänne saa tulla.

Jotkin yritykset eivät ole ottaneet vessapassia käyttöön, koska ulkopuolisten päästäminen esimerkiksi henkilökunnan tiloihin aiheuttaisi turvallisuusriskejä. Haapa-aho myöntää, että tätäkin asiaa joudutaan kaupungin kanssa miettimään.

– Tietenkin asiaa täytyy pohtia tilakohtaisesti. En kuitenkaan näe, että se olisi kauhean iso turvallisuusriski, koska vessapasseja on vain rajatulla joukolla ihmisiä ja se oikeuttaa pääsyyn vain tietyssä tilassa. Jos tilat eivät kuitenkaan sovellu passin käyttämiseen niin niitä ei tarvitse ottaa siihen mukaan.

Tieto

Vessapassi on Crohn ja Colitis ry:n, Korento ry:n, Colores ry:n, Neuroliiton, Syöpäjärjestöjen ja Suomen sklerodermayhdistyksen ylläpitämä passi, joka mahdollistaa nopean wc-käynnin.

Tarkoituksena on helpottaa suolistosairauksia, endometrioosia, PCOS:ää, vulvodyniaa, suolistosyöpää, neurosairauksia, eturauhasyöpää, gynekologisia syöpiä, rakkosyöpää, neuroendokriinisiä kasvaimia ja sklerodermaa sairastavien mahdollisuutta päästä lähimpään vessaan.

Sairauksien ikävimpiin oireisiin voi kuulua suoliston tai rakon toiminnallinen häiriö, joka aiheuttaa jopa kymmeniä WC-käyntejä vuorokaudessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Barbi-tv-gladiaattori Nokialta iloitsee, kun nuoret naiset pitävät kroppansa kunnossa – ”Kun poikkeaa massasta, herättää sekä ihastusta että hieman vihastusta”
 2. OnniBus.com tuplaa liikenteensä, palauttaa myös yhden Tampereen-reitin – "Uskon positiivisen kehityksen jatkuvan"
 3. Laivalla toiseen suuntaan, pyörällä takaisin – Näsijärvelle on tulossa uudenlaisia lähimatkailupaketteja
 4. Tampereen yliopistoon päässeet varmistuneet – Korona lisäsi opiskelemaan pääseviä lähes 200:lla
 5. Koronakevät koetteli: tuntemattomat eivät saaneet halata Eila-mummia – Nyt teatterineuvos saunoo, ui ja nauttii saaressa
 6. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 7. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 8. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 9. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 10. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 11. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 12. Pakina: Mistä tuntee sivistysvaltion? – "Eikö muistomerkkien tuhoaminen ole historian väärentämistä"
 13. Nyt se on selvitetty: mitä Tampereen yrittäjät ovat ammatiltaan? – Katso yrittäjien ammattien top 10
 14. Lukijalta: Eurooppa kaipaa konfederaatiota – "EU kaipaa modernia reformaatiota yhteisvastuun muotoon kääritystä anekaupasta"
 15. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lehdet: Pate Mustajärvi meni naimisiin
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Koronakevät koetteli: tuntemattomat eivät saaneet halata Eila-mummia – Nyt teatterineuvos saunoo, ui ja nauttii saaressa
 5. Nyt se on selvitetty: mitä Tampereen yrittäjät ovat ammatiltaan? – Katso yrittäjien ammattien top 10
 6. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 7. OnniBus.com tuplaa liikenteensä, palauttaa myös yhden Tampereen-reitin – "Uskon positiivisen kehityksen jatkuvan"
 8. Matkustusrajoitusten purkaminen näkyy jo – Poliisilta 6 euron arvoinen säästövinkki
 9. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 10. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. Laivalla toiseen suuntaan, pyörällä takaisin – Näsijärvelle on tulossa uudenlaisia lähimatkailupaketteja
 13. Tampereen yliopistoon päässeet varmistuneet – Korona lisäsi opiskelemaan pääseviä lähes 200:lla
 14. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.