Vessapassille löytyy käyttäjiä myös Tampereella – "Toisinaan tilanne on niin pakottava, että joko rohkaistut kysymään tai paskot housuun"

Simo Natusella on ollut vessapassi jo muutaman vuoden ajan. Joonas Alanne

Joonas Alanne

26-vuotias Simo Natunen elää nykyään melko tervettä elämää, mutta vuonna 2014 asia oli eri.

Ensin hän alkoi kärsiä jatkuvasta ripulista ja sitten ulosteen sekaan ilmestyi verta. Sen jälkeen alkoivat koukistavat vatsakivut.

Paljastui, että Natunen kärsii haavaisesta paksusuolen tulehduksesta, colitis ulcerosasta, jota hoidettiin paksusuolen leikkauksella.

Sairauden pahimpina hetkinä Natunen joutui suunnittelemaan reittinsä vessojen mukaan, sillä tarve saattoi iskeä jopa kymmenen minuutin välein. Tässä asiassa auttoi vessapassi.

– Toisinaan tilanne on niin pakottava, että joko rohkaistut kysymään tai paskot housuun. Jokainen voi valita, kumpi on parempi, mutta se on iso kynnys monille suomalaisille.

Vessapassin tavoitteena on helpottaa muun muassa suolistosairauksia, gynekolosia sairauksia ja tiettyjä syöpiä sairastavien mahdollisuutta päästä tarvittaessa lähimpään vessaan.

Natunen pitelee omaa passia käsissään. Hän kertoo, että yritykset merkitsevät ovenpieleen, mikäli vessapassi käy heillä. Crohn ja Colitis ry:n verkkosivuilla on myös listattu maakunnittain yrityksiä, joissa passi käy.

– Festareilla ja Finnairilla tämä on käytössä. Hyvällä säkällä pääsee myös jonottajien ohi, sanoo Natunen.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Olga Haapa-aho on laatinut valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan, että kaupungin tiloissa alettaisiin myös käyttää vessapassia. Haapa-aho työskentelee Crohn ja Colitis ry:ssä, ja on työnsä kautta päätynyt ajamaan asiaa myös valtuustossa.

Hän huomauttaa, että Pirkanmaalla ollaan oltu vessapassiasiassa edelläkävijöitä. Ylöjärven kaupungin tiloissa passi on jo käytössä ja Kangasalla esitys on menossa käsittelyyn.

– Päätin laittaa aloitteen vireille, koska asiasta ei ole Tampereella juuri keskusteltu.

Crohn ja Colitis ry:n verkkosivujen mukaan Tampereen kaupungista löytyy 12 paikkaa, joissa vessapassi käy. Vessapassi käy myös joillakin Tampereella järjestettävillä festareilla, kuten Blockfesteillä, Saaribluesissa, Tammerfesteillä ja Viikinsaaren venetsialaisissa.

– Koska passissa lukee, mistä on kysymys, sitä voi näyttää myös muissakin paikoissa. Sen käyttö on kuitenkin sujuvampaa liikkeissä, joissa passi on käytössä, koska niissä henkilökunta tietää, miten tilanteessa tulee toimia.

Haapa-aho ei ole kartoittanut kaupungin tiloja, joissa vessapassille voisi olla käyttöä. Esimerkiksi kaupunginkirjastossa on yleisiä vessoja, mutta joissain paikoissa vessan oven avaamista tarvitsee pyytää.

– Monissa paikoissa vessapassin käyttöönotto ei aiheuttaisi minkäänlaista muutosta. Virastorakennuksista ja muista löytyy vessoja, joihin pystytään päästämään tarvittaessa ihmisiä, mutta vessapassitarra lähettäisi selkeämmän viestin, että tänne saa tulla.

Jotkin yritykset eivät ole ottaneet vessapassia käyttöön, koska ulkopuolisten päästäminen esimerkiksi henkilökunnan tiloihin aiheuttaisi turvallisuusriskejä. Haapa-aho myöntää, että tätäkin asiaa joudutaan kaupungin kanssa miettimään.

– Tietenkin asiaa täytyy pohtia tilakohtaisesti. En kuitenkaan näe, että se olisi kauhean iso turvallisuusriski, koska vessapasseja on vain rajatulla joukolla ihmisiä ja se oikeuttaa pääsyyn vain tietyssä tilassa. Jos tilat eivät kuitenkaan sovellu passin käyttämiseen niin niitä ei tarvitse ottaa siihen mukaan.

Tieto

Vessapassi on Crohn ja Colitis ry:n, Korento ry:n, Colores ry:n, Neuroliiton, Syöpäjärjestöjen ja Suomen sklerodermayhdistyksen ylläpitämä passi, joka mahdollistaa nopean wc-käynnin.

Tarkoituksena on helpottaa suolistosairauksia, endometrioosia, PCOS:ää, vulvodyniaa, suolistosyöpää, neurosairauksia, eturauhasyöpää, gynekologisia syöpiä, rakkosyöpää, neuroendokriinisiä kasvaimia ja sklerodermaa sairastavien mahdollisuutta päästä lähimpään vessaan.

Sairauksien ikävimpiin oireisiin voi kuulua suoliston tai rakon toiminnallinen häiriö, joka aiheuttaa jopa kymmeniä WC-käyntejä vuorokaudessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona lisäsi kotihälytysten määrää Tampereella – Samaan aikaan turvakotien käyttö väheni huomattavasti
 2. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 3. Hamstratut kirjat alkavat palautua hyllyihin – Tampereen kirjastoihin palautettiin yhden päivän aikana liki 20 000 lainaa
 4. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 5. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 6. Ratinan rantapuiston hiekkakentälle tulee uusi nurmialue
 7. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 8. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 9. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 10. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 11. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 12. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 13. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 14. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 15. Pyynikintietä asfaltoidaan keskiviikkona

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 9. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 10. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Nyt kitketään lupiineja Tampereella – ensimmäinen urakka odottaa Nekalassa torstaina
 13. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 14. YU: Ville Nieminen laittoi huvilansakin myyntiin – Löytyykö uusi osoite Ruotsista?
 15. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.