Sanna Marin: Kevytautoja koskevaa lakiehdotusta korjataan, laki viivästyy vuodella

Kevytautoja ei nähdäkään liikenteessä ensi marraskuusta alkaen. Syynä on Euroopan unionin komission tiukentama ajokorttidirektiivi, jonka vuoksi kevytautoilua koskevaa lainsäädäntöä halutaan lykätä.

Lisäajalla halutaan varmistaa, että komissio ei käynnistä rikkomusmenettelyä Suomea vastaan. Näillä näkymin lait tulisivat voimaan vuoden päästä marraskuussa.

Liikenneministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että vuoden lisäaika lainvalmistelussa on aikataulultaan tiukka. Hän ei myöskään ole varma, saadaanko laki korjattua EU-komission edellytysten mukaiseksi.

Ministeriö ja liikenteen turvallisuusvirasto Trafi aloitti kevytautoilua koskevan käsittelyn vuonna 2017. Viime vuoden lopulla EU:n komissio antoi Suomelle ensimmäisen huomautuksen kevytautoja koskevista laeista.

Toinen huomautus annettiin elokuun alussa ja siinä oli tiukennettu sitä, miten ajokorttidirektiiviä sovelletaan niin sanotun traktoriluokan ajoneuvoihin.

Kevytautoa voisi ajaa mopoautokortilla 15 vuotta täyttänyt nuori. Kevytautot ovat muutoskatsastettuja henkilöautoja, joiden nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa.

Kevytautot on haluttu korvaamaan mopoautoja, jotka ovat osoittautuneet vaarallisiksi nuorille kuljettajille. Lakiesityksen arvostelijoiden mukaan 15-vuotiaiden päästäminen kevytautojen rattiin voi vaarantaa kuitenkin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden.

Kevytautojen vastustajat ovat katsoneet myös, että uudet autot olisivat ympäristölle haitallisia.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut