Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio: Idiootista kuoriutui helmi

Kellariteatterin ensi-illassa näyttelijät ottavat katsojat vastaan kuin kunniavieraat kätellen ja esittäytyen. Tämä toimii varmasti hienosti myös jatkossa, kun mennään ikäihmisten koteihin.

Mukana on kolme näyttelijää: Antti Tiensuu on ruhtinas Myskin, Riikka Papunen sekä Nastasja Filippovna että Aglaja ja Jari Leppänen Parfen Rogozin ja Ganja.

Näytelmän alussa ruhtinas Myskin on palaamassa Sveitsistä, missä on ollut vuosia hoidettavana kaatumatautinsa takia. Junassa hän tapaa Rogozinin ja kuulee hänen aikeistaan mennä naimisiin Nastasja Filippovnan kanssa suuren rahasumman avulla.

Pietariin päästyään Myskin tutustuu Ganjaan, joka on rakastunut Aglajaan, mutta hänelle on luvattu rahaa Nastasjan naimisesta. Nastanjan tavattuaan myös ruhtinas rakastuu häneen.

Kuulostaa monimutkaiselta, mutta ryhmä onnistuu esittämään asiat hyvin selkeästi. Esitys on jaettu numeroituihin jaksoihin ja se etenee jännittävästi.

Ruhtinas Myskin on eräänlainen Jeesus-hahmo, loputtoman oikeamielinen ja hyväsydäminen. Häntä pidetään kuitenkin vähän tyhmänä ja nimitellään idiootiksi. Antti Tiensuu sopii Myskinin rooliin täydellisesti. Koko hänen olemuksestaan huokuu hyvyys ja ymmärtäväisyys. Hän osaa tarkkanäköisesti puhua totuuksia myös muista, mutta säilyttää naiivin luontonsa.

Riikka Papunen on Nastasja Filippovnana oikukas, itseään halventava ja epävarma. Elämä Pietarin seurapiireissä on satuttanut ja jättänyt jälkensä. Nuorena Aglajana hän osaa olla kepeä ja iloisempi.

Jari Leppäsen Parfen Rogozin on näyttävä ja rempseä aito venäläinen. Ero Ganjaan käy pienin harmituin keinoin.

Tärkeä osuus näytelmässä on Jari Leppäsen säveltämällä musiikilla, jota hän ja Riikka Papunen esittävät ja soittavat hanureilla. Tarttuvat sävelet kulkevat mukana vielä kotimatkalla.

Tamperelaisten suurten teattereiden yhteistoiminta on tuottanut esityksen, joka on kuin kirkas helmi. Joku ehkä ihmetteli, miten Idiootti taipuu laitoksissa esitettäväksi, mutta sitä olikin toivottu.

Tätä Dostojevskiä voi esittää missä vain, ja myös koululaisille se sopisi erinomaisesti. Lähes 900-sivuisen teoksen sovittaminen tuntiin on sujunut nerokkaasti.