KSML: Lukutaito hidasta ensimmäisillä luokilla? – Ei hätää, innostuminen yläasteiässäkin tekee hyvän lukijan

Kuvituskuva.. Mari Kosonen

toimitus

Uuden tutkimuksen mukaan lasten lukeminen missä tahansa iässä on kannattavaa, kirjoittaa Keskisuomalainen Jyväskylän yliopiston vetämässä Alkuportaat–tutkimushankkeessa seurattiin noin 2000 lasta, esikoulusta yhdeksännelle luokalle.

Vielä luokilla 1 – 4taidot ennustivat sitä, miten paljon lapset lukivat vapaa–ajallaan. Sen jälkeen myös muiden kuin luonnostaan taitavien lukijoiden lukuharrastus paransi lukutaitoa. Mikäli lukeminen ei siis luistaisikaan ensimmäisillä luokilla, kirjojen lukemista vapaa–ajalla kannattaa jatkaa.

– Vaikka vasta yläasteella innostuisi lukemaan enemmän kirjoja, silloinkin näkyy positiivinen vaikutus ja oikeastaan vielä vahvempana, kertoo hankkeen tutkija, Jyväskylän yliopiston apulaisprofessoriMinna TorppaKSML:lle

Tutkimuksessa kävi ilmi myös, että nimenomaan kirjojen lukeminen on tärkeää luetun ymmärtämiselle. Ymmärtääkseen lukemaansa ihminen tarvitsee monipuolista sanavarastoa.

Tutkimuksen mukaan heikot lukemisen taidot ovat yhteydessä lisääntyneeseen lyhyiden nettitekstien lukemiseen. Vaikka digitekstit eivät ole automaattisesti huonoja, tutkijan mukaan kannattaa tarkkailla, että ne eivät vie muun lukemisen paikkaa.

– Toivoisin, että vanhemmat innostaisivat lasta lukemaan kirjoja. Ei pakottamalla, vaan yrittämällä löytää keinoja, miten siitä tulisi kivaa, motivoivaa ja innostavaa, toteaa Minna Torppa KSML:lle.

Sunnuntaina 8.9. vietetään YK:n kansainvälistä Lukutaitopäivää. Suomalaisten lukutaito on kansainvälisesti erittäin hyvällä tasolla, mutta heikomman tason lukijoiden määrä on kasvussa.

Keskisuomalaisen artikkeli on kokonaisuudessaan täällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 9. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 10. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 13. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. YU: Ville Nieminen laittoi huvilansakin myyntiin – Löytyykö uusi osoite Ruotsista?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.