Käsitöitä harrastava Paula askarteli lapsensa huoneen täyteen tavaraa: "Miksi ostaa kaupasta, jos voi tehdä itse?

Paula Huvinen kirjoitti kirjan lastenhuoneen käsitöistä. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Kaikki alkoi origamimobilesta. Paula Huvinen odotti ensimmäistä lastaan ja halusi jättää oman tunnistettavan kädenjälkensä lastenhuoneeseen. Lapsesta asti käsitöitä harrastanut toimittaja tarttui tuumasta toimeen.

– Kun sain lapsen niin ajattelin, että haluan tehdä kaiken itse. Miksi ostaa kaupasta, jos voi tehdä itse? kertoo Huvinen.

Origamimobilen lisäksi syntyi muun muassa kankaasta tehtyjä koreja, lelupussukka ja tilkkutäkki. Leikkikaluista pehmopanda sekä majan virkaa toimittava tiipii.

Kaikki tämä päätyi lopulta Leo-pojan huoneeseen ja sieltä kirjan sivuille. Syntyi Lastenhuoneen askartelukirja (Readme.fi, 2019).

– Kaikki tavarat, joita kirjassa on, ovat edelleen käytössä. Ideana oli tehdä esineitä, joita oikeasti tarvitaan lastenhuoneessa.

Huvisen käsityöinnostus on kestänyt pitkään. Hän osallistui viidentoista vuoden ajan Näpsä-käsityökoulun tunneille, kunnes hänelle sanottiin, ettei uutta opittavaa enää oikeastaan ole.

– Alkoi tulla toistoa aiheista ja työtkin alkoivat puskea päälle. Olen kuitenkin tehnyt ihan koko ajan aina käsitöitä. Käytän vapaa-aikani neuloen enkä ole koskaan oppinut katsomaan telkkaria tekemättä samalla käsitöitä.

Hoitovapaalla kustantaja ehdotti oman käsityökirjan kirjoittamista.

– Aihetta valitessani mietin, että lastenhuoneen käsitöistä ei ole kirjoitettu. Suomessa ilmestyy vuosittain paljon neulontakirjoja, mutta ei tällaista.

Hän pyrki tekemään kirjastaan mahdollisimman selkeän. Kirjassa olevien töiden vaikeusasteet on arvioitu ja testattu.

– Sisko on muiden muassa päässyt tekemään ohjeiden perusteella oman unisiepparin. Sillä tavalla saatiin testattua, että ohjeet ovat selkeitä ja helppoja noudattaa.

Nyt Leo-poika on jo 2-vuotias ja Huvinen odottaa jo toista lasta. Kustantamosta on jo kysytty kiinnostusta jatko-osaan.

– Sitä kysyttiin heti kirjan ilmestyttyä mutta halusin pitää vähän taukoa. Minulla on kuitenkin ajatuksena, että voisin tehdä toisenkin. Ajatuksena olisi, että lapsi olisi toisessa kirjassa enemmän tekemisessä mukana, hän pohtii.

Seuraavan lapsen laskettu aika on marraskuussa. Ensimmäinen kirja syntyi Huvisen mukaan ensimmäisen lapsen hoitovapaaprojektina.

– Saa nähdä, tuleeko toisesta kirjasta toisen lapsen hoitovapaaprojekti. En osaa vain jäädä paikalleni.

Ylöjärvellä asuva toimittaja ja Näpsä-käsityökoulun kasvatti.

Harrastanut käsitöitä pienestä pitäen. Hänen mottonsa on: Miksi ostaa kaupasta, jos sen voi tehdä itse.

Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 2-vuotias Leo-poika ja appenzellinpaimenkoira Usva. Seuraava lapsi syntyy marraskuussa.

Osa töistä sopii lapsen kanssa yhdessä tehtäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 9. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.