Norjan koirakuolemat herättävät kauhua myös Suomessa – viranomaisten mukaan syytä huoleen ei ole

Norjassa tutkitaan parhaillaan, onko epidemia ylipäätään epidemia. Ihmisiä on kuitenkin neuvottu huolehtimaan tarkasti myös omasta hygieniastaan koirien kanssa oltaessa. Aliisa Piirla

Crista Lassfolk-Feodoroff

Tuntematon tauti on tappanut yli 20 koiraa Norjassa. Samoihin oireisiin sairastuneita koiria on toistaiseksi noin 200. Niillä on havaittu voimakas äkillinen verinen ripuli ja oksentelu sekä yleisvoinnin heikentyminen. Nopeasti hoitoon päässeet koirat ovat selvinneet oireistaan hengissä.

Epäily epidemiasta tuli julkisuuteen 4. syyskuuta, kun oslolainen eläinsairaala tiedotti asiasta. Edelleenkään ei ole täyttä varmuutta siitä, liittyvätkö koirien kuolemat toisiinsa tai onko kyseessä ylipäätään tarttuva tauti.

Tietoa ei ole myöskään siitä, mikä mahdollisen epidemian on aiheuttanut.

Norjalaiskoirien tilanne kauhistuttaa koiranomistajia myös Suomessa.

Suomessa tilannetta seuraa virallisesti Ruokavirasto, joka suosittelee epidemia-epäilyn vuoksi varovaisuutta koskien koirien tuontia Norjasta Suomeen, sekä koirien viemistä Suomesta Norjaan.

Ruokaviraston mukaan Suomessa ei ainakaan toistaiseksi ole havaittu viitteitä vastaavasta epidemiasta.

Ruokaviraston erikoistutkija Outi Simola kertoo, että Norjan epidemia-epäilyssä oireeksi nimettyä veriripulia ja oksentelua ilmenee nyt Suomessakin, mutta ei keskittyneesti.

Simolan mukaan tilanne ei ole poikkeuksellinen, koska bakteeriperäisiä suolistotulehduksia tavataan koirilla jatkuvasti.

– Lämmin loppukesä ja alkusyksy ovat otollisia ajankohtia äkilliselle verisellesuolistotulehdukselle. Sairauden taustalla voi olla useita syitä, mutta sitä ei pidetä koirasta toiseen tarttuvana,Simola kertoo.

Hän painottaa kuitenkin, että koiranomistajien on aina syytä viedä lemmikkinsä heti hoitoon, jos sen vointi heikkenee tai se oksentaa tai ripuloi runsaasti verta.

– Koiran tila voi romahtaa hyvin nopeasti, joten hoitoon pitää hankkiutua heti eikä odotella turhaan, Simola neuvoo.

Norjan koirakuolemat ovat saaneet Suomessa jotkut eläinlääkäritkin varpailleen.

On eläinlääkäreitä, jotka ilmoittavat nostaneensa vastaanottonsa hygieniatason normaalia korkeammaksi vahvemmilla desinfioimisaineilla ja tehostetulla ilmanvaihdolla. Koiranomistajia neuvotaan myös välttämään koirien keskinäisiä kontakteja.

Ruokaviraston mukaan erityisille varotoimille ei ole toistaiseksi tarvetta.

– Terveet koirat voivat olla kontaktissa aivan normaalisti. Sairastatai toipuvaa koiraaei pidä kuitenkaan päästää muiden lähelle eikä esimerkiksi koirapuistoihin, Simola sanoo.

Ruokavirasto seuraa Norjan tilanteen etenemistä ja tiedottaa sen vaikutuksista Suomeen.

Myös Kennelliitto seuraa tilannetta aktiivisesti. Sen sisarjärjestö Norjan kennelliitto tiedotti sunnuntaina, että maan terveysviranomaiset eivät ole saaneet viitteitä siitä, että koirien tauti voisi tarttua ihmisiin.

Norjalaiset terveysviranomaiset neuvovat kuitenkin ihmisiä huolehtimaan tarkkaan hygieniastaan, kun he ovat koirien kanssa tekemisissä.

Norjan Eläinlääketieteellinen instituutti puolestaan kumosi tiedotteessaan sunnuntaina huhut siitä, että taudin aiheuttaja voisi olla tietty koiranruoka. Sairastuneet koirat olivat syöneet useita erityyppisiä koiranruokia.

Parhaillaan Norjassa selvitetään, voisiko mahdollinen taudinaiheuttaja olla esimerkiksi vesi, sieni-itiöt, loiseläimet, bakteeri tai virus.

Aiemmin tutkijat ovat jo todenneet, että mahdollinen taudinaiheuttaja ei ole salmonella, kampylobakteeri, rotanmyrkky tai mikään muukaan tunnettu myrkky.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.