Lapsipotilaiden hoitajilta hätähuuto MOT:ssa: "Uuden lastensairaalan ongelmat uhkaavat potilasturvallisuutta"– vastasyntynyt oli kuolla kattolevyn alle

Uusi lastensairaala sijaitsee Helsingin Meilahdessa. Arkisto / Päivi Tuovinen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vuosi sitten avatussa Uudessa lastensairaalassa on yhä ongelmia sekä rakennuksen laadussa että henkilöstömitoituksessa. Sairaalassa hoidetaan Suomen vaativimpia lapsipotilaita, kuten sydän- ja syöpälapset sekä elinsiirtopotilaat.

Etelä-Suomen Median saamien tietojen mukaan sairaalan 6. kerros on edelleen mittavasti muovitettu kosteusongelmien vuoksi. Sen kuivaus oli käynnissä jo tammikuussa.

Lisäksi kosteusvahingoista on aiemmin uutisoitu kolmannessa ja kahdeksannessa kerroksessa.

HUS:n viestinnän kautta asiaa kommentoiva toimialajohtaja Jari Petäjä ilmoittaa, että mitään osastoja ei ole suljettu edes osittain.

Tietoja 184 miljoonaa euroa maksaneen rakennuksen korjaustarpeista on tihkunut taajaan, mutta sairaalan johdon mukaan ne ovat olleet pieniä ja niihin on reagoitu välittömästi.

Monien rakennuksessa työskentelevien hoitajien näkemys on toinen.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina tapauksesta, jossa vastasyntyneen kuolema oli senteistä kiinni, kun katosta putosi kipsilevy tehohoitolaitteena käytetyn koneen päälle.

– Jos se kattolevy olisi tippunut muutaman sentin sivuun, potilas olisi kuollut välittömästi. Siinä ei olisi ollut enää mitään tehtävissä, kertoo MOT:n haastattelema hoitaja.

MOT on haastatellut yhteensä pariakymmentä hoitajaa ja lapsipotilaiden vanhempaa, jotka kertovat olevansa huolissaan potilasturvallisuuden vaarantumisesta Uudessa lastensairaalassa.

He kertovat useista epäkohdista, jotka vaarantavat lasten potilasturvallisuuden. Hoitajien mukaan kyseessä on hätähuuto.

– Tämä on niiden vanhempien puolesta, jotka joutuvat olemaan osastolla vahtimassa lasta, kun he tietävät, että hoitaja ei yksinkertaisesti ehdi tulemaan. Tämä on niiden hoitajien puolesta, jotka joutuvat yksin olemaan se ainoa osaston vakituinen henkilökunta, yksi hoitajista sanoo MOT:ssa.

– Tämä on hätähuuto niiden keikkalaisten puolesta, jotka joutuvat ihmettelemään miten tämä osasto toimii.

Osa hoitajista yritti saada tilanteeseen parannusta jo keväällä. He kirjoittivat kirjeen jo maaliskuussa lastensairaalan johdolle ja valvovalle viranomaiselle Valviralle.

MOT:ntietojen mukaan valvonta-asia on lähetetty eteenpäin Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, jossa asian käsittely on kesken.

Kirjeessään hoitajat sanovat, että lapsipotilaita joudutaan jopa sitomaan sänkyyn kiinni, koska hoitajia ei ole tarpeeksi. Edes vierihoitoa tarvitseville lapsille ei ole aina hoitajaa, vaan vastuu elintärkeiden toimintojen ylläpidosta jää vanhemmille.

Yksi syy hoitajapulaanvoi olla sairaalan sijainnissa keskellä ruuhkaisinta Helsinkiä. Kahden eri sairaalan työntekijän mukaan koko sairaalakompleksin henkilökunta painii jatkuvan parkkiongelman kanssa.

– Vaikka maksat 400 euroa parkkioikeudesta, ei se takaa vapaata pysäköintipaikkaa, työntekijä kertoo Etelä-Suomen Medialle.

– Vuorotyössä oma auto on kuitenkin aika välttämätön monelle.

Uuden lastensairaalan suunnittelusta ja rakennustyön valvonnasta on vastannut Haahtela Oy. Yrityksen perustaja professori Yrjänä Haahtela sanoo MOT:lle yrityksensä analysoineen vaaratilanteet.

Etelä-Suomen Media ei tavoittanut Uuden lastensairaalan toimialajohtajaJari Petäjää suoraankommentoimaan esiin tuotuja epäkohtia. MOT:lle toimialajohtaja vakuutti, että potilasturva toteutuu Uudessa lastensairaalassa erinomaisesti.

Hoitajien hätähuutoa hän epäilee haastattelussa tunnepohjaiseksi.

– Miten paljon siinä tunteessa on asioita, joita ratkotaan asia-asioinaan ja kuinka paljon on sellaista, josta pitää keskustella muutoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 2. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 3. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 4. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 5. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 5. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 10. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.